Krušpán - vijačka krušpánová ako na ňu

Máme v záhrade pri plote jeden krušpán, vysoký 2,5m a široký 1,5m. Úradujú na ňom húsenice vijačky krušpánovej. Keďže som tento krušpán nesadil a rástol tu mnoho rokov je mi ho ľúto odstrániť. Ako ste sa popasovali s vijačkou krušpánovou a akým výsledkom ? Zaujímajú ma reálne skúsenosti.
Odpovedať
Zdravím, riešil som to minulý týždeň, použil som Karate Zeon, silnejší roztok, než uvádza návod. Na druhý deň už boli húsenice mrtvé. Mal som obavy,že to nezaberie, lebo som čítal že sa s ňou ťažko bojuje a niektoré postreky nezaberajú. Pýtal som sa na to v záhradníctve, kde sa táto húsenica objavila minulý rok prvý krát a použil Karate zeon a postrek ešte raz zopakovali a pomohlo
Odpovedať
Pozdravujem, rovnaký prípad tiež sme boli poctený návštevou vijačky a húseníc. polovicu živého plotu / 5 m / spapali a ostali len konáriky, tento rok sme striekali Dursbanom a pomohlo. postrek budeme ešte opakovať len musím prečítať v akých intervaloch sa opakuje napadnutie..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@ma890 ahoj prosim ta ak sa este pamatas,aky pomer si daval karate? ja som vcera striekala ,riedila som 3ml na 10l a dnes som bola pozriet a fesandy sa tam premavaju nadalej jedna radost.tak neviem ci im to chvilu trva kym chcipnu alebo je to slabe ....a po akej dobe si zopakoval? dikyyy
Odpovedať
@sakura77 mam dobru radu od rakuskych profes.zahradnikov- striekam kazdy rok preventivne, este pred vyskytom husenic a to na jar - koniec aprila - zac. maj.....potom asi koniec jun - zac jula.....a potom september......dam do flase od cistiaceho prostriedku- hocijaku flasu s rozprasovacom co nie je ani liter - asi polovicu obsahu chem.postreku - VAZTAK, DIMILIN, KARATE...co je na husenice, naplnim vodou a striekam na rastlinu az kým z nej voda nezteka!!!!.Ten pomer som si zvolila sama, ale mam to overene, husenice kapu hned do minuty.Robim to uz asi treti rok a buxusy mam krásne.Neviem preco u nas kazu striekat az ked je rastlina napadnuta.Ja robim preventivne a pomaha to.Len treba rukavice a nahubok, striekaj aj vo vnutri rastliny.Drzim palce.
Odpovedať
@kama21 Fiha až polovicu toho balenia? Mne to podľa návodu vyšlo pol ml na 1,5 litrovú fľašu. =-) ale tak teda to je asi slanine čo. ..pozriem dnes a ak uvidim husenici živú tak žeby soM strela zas a silnejším teda?neublíži to buxus?
Odpovedať
@sakura77 ja som bola raz tak nastvana ze som tu davku - cele balenie dala na jednu flasu - nie ani liter a tak pekne vsetky opadali, potom som pohybala celou rastlinou, kmasala sem a tam, neboj sa buxusu to nezaskodi, pekne rastol dalej.Ta haved okamzite popadala, ale rano som zbadala pod buxusmi tých husenic este viac, bolo po nich.
Odpovedať
@sakura77 buxusu to neublizi, toho sa nemusis bat.. je potrebne silnejsi ten roztok, pretoze pol ml je strane malo na taku velku flasu.. to ich maximalne tak omraci aj to celkom pochybujem.. skus zvysit, nedavaj hned polovicu, ale daj o nieco viac ako si predtym davala a uvidis ;-)
Odpovedať
@kama21 😂no tak fajn ,idem kynožiť😀
Odpovedať
@sakura77 pýtal som sa na vijačku krušpánovú v záhradníctve, tam mi odporučila panička striekať najprv karate, v období keď denné teploty dlhšie presiahnu 10°C to je ten marec apríl, a potom s karate 3 týždne potom. Striekal som to asi po takmer dvoch mesiacoch. Zatiaľ som nenašiel ani jednu húsenicu, minulý rok som mal. Priebežne ich kontrolujem a zatiaľ nič. Ale v susedstve vyhynula väčšina krušpánov. Výskyt ijačky závisí od roku, niekedy má jeden nálet, niekedy aj 5. Rozprával som sa so záhrandíkom čo robí v rakúsku, a vravel že vo väčšine záhrad rušili buxusy, že je to márny boj. Tešil som sa na pekný živý plot z buxusu, mám niekoľko sto priesad predpestovaných z odrezkov, ale asi sa ich zbavím, asi ma to nebude baviť niekoľko krát ročne striekať a investovať do postrekov.
Odpovedať
@kajo873 , no práve aj ja rozmýšľam, chcela som okolo bazéna zo 10 guli dat ale normálne sa bojím. ..asi niečo iné veru radšej
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Podľa môjho názoru je dlhodobo boj proti zvíjačke grušpánovej beznádejný. Nie je predsa možne roky každý týždeň striekať. Navyše sa liahnu priebežne. Jedinú nádej dávajú osy, ktoré sa do nich pustili, ale potrebujú získať zručnosti. Keďže aj ich ničíme, tak to potrvá.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?