Krušpán - rady pri presádzaní

Zdravím, chcem poradiť ako presadiť krušpán. Rastliny boli zasadené asi pred 3-4rokmi do radu ako živý plot na mieste,kde sa teraz bude budovať parkovisko a kríčky si možem zobrať. Teraz sú rastliny vysoké asi od cca 50do70cm. Nemám na ne ešte vyhradené miesto v záhrade a budem ich teda musieť zasadiť na provizórnu plochu a potom na jar zas presadiť. Niektoré by som posadil do kvetináčov. Tu potrebujem poradiť akú zeminu do kvetináčov treba dať. A či teraz riedka rastlina dokáže časom tak zhustnúť,že to bude tvarovatelné, napr.do gule. Myslím,že rastliny ani zatial strihané neboli. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
doba je vhodná, zemina môže byť hociaká, v horšej budú trásť pomalšie, tvarovať sa dá, ale trvá to niekoľko rokov. Ak nie je teraz určené konkrétne miesto, treba ich dať do väčších kvetináčov (kontajnerov) tam môžu byť niekoľko rokov. Väčší kvetináč je už 20x20, plast.
Odpovedať
strihaním sa tieto kry pekne zahusťujú,no s tým by som počkala.....sťahovanie je prednejšie
Odpovedať
Profilova fotka
@ma890 Súhlasíme s jan45. Pokiaľ majú byť ešte presadené, lepšie im bude v nádobách, tam sa koreňový systém upraví a zostane kompaktný a rýchlejšie sa potom v pôde spamätá a straty budú minimálne. Staršie druhy sa vždy presádzajú ťažšie než mladé dreviny. Hoci rastie pomaly, tvarovať ho musíte už od začiatku do požadovaného tvaru. Pokiaľ strihané ešte neboli, v prvom roku strihania sa snažte ostrihať menej. Najlepšie začať až keď budú dobre zakorenené na trvalom mieste. Nestrihajte príliš do dreva. Zahustia sa práve strihaním a následne novým rastom – novými výhonkami. Nie je náročný na pôdu. Stačí klasická zemina z okolia, záhrady obohatená o substrát alebo kompost.
Odpovedať
Dobrý deň, ďakujem za rady kríčkov bolo vyše 100ks, musel som to posadiť do narychlo vytvoreného záhonu, rozostupy medzi jednotlivými rastlinami som dal 35cm, aby sa mi to tam všetko zmestilo. Rástlo to pri firemnom parkovisku vo velmi kamenistej zemi, v ktorej boli i kusy tuhej hliny, bolo problém tam aj zakopnúť lopatu. Čím bych to mal teraz pohnojiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@ma890 Teraz tesne po presadení nie je dobré hneď hnojiť. Mali ste dať radšej do pásu dostatok výživného substrátu a to by nahradilo aj hnojenie aj by sa urýchlilo zakorenenie. Po mesiaci skúste naposledy pohnojiť hnojivom na okrasné dreviny s vyšším obsahom draslíka. To je vhodné na vyzrievanie pletív a správne zazimovanie. Musíte sa o ne teraz starať a zalievať, keď nebude pršať. Zálievka je to najdôležitejšie, aby v zime nevymrzli a nevyschli.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?