Kríky alebo trávy - po akom čase ich treba strihať?

Ahojte, na budúci rok sa chystáme zakladať okrasný záhon popri plote. Nevieme sa rozhodnúť medzi trávy+trvalky alebo okrasné kríky+trvalky. Trávy mi prídu jednoduchšie na údržbu, pri kríkoch mám obavy z toho, že keď sa budú príliš rozrastať, tak ich už neostrihám a nezredukujem tak, aby to vyzeralo nejak prirodzene. Napríklad sa nám páči physocarpus op. Diabolo, našli sme, že v dospelosti môže mať výšku až 3m. Čo sa týka kríkov, tak asi všetky sa časom takto rozrastú. Poradíte nám niekto, kto máte také niečo v záhrade, že po akom čase sa to rozrastie tak, že to treba strihať, ako často to treba strihať a či to aj v dospelosti vyzerá pekne?
Odpovedať
@andomv väčšinou akýkoľvek krík, ker, stromček musíš rezať prípadne upravovať rast ohýbaním od začiatku hlavne rýchlo rastúce, ak sa to zanedbá vznikne prales, nedávno som bol v ústave v Kováčovej a to tam majú kopu záhradníkov, no celý jeden záhon popri hranici pozemku vypadá ako prales
Odpovedať
Profilova fotka
@andomv tak ako napisala duzu, kazdy jeden krik alebo stromcek budes musiet strihat, takze by som povedala, ze to je jedno co tam date.
Odpovedať
@andomv mozes pouzit aj kriky, mozes si vybrat take, ktore nenarastu. Zas strihat kriky netreba kazdy tyzden ako travnik. Na jar ostrihas tie co sa strihaju na jar, na jesen ostrihas tie co sa strihaju na jesen. Ked ich nebudes mat 500 z kazdeho druhu, je to robota na pol dna. A aj travy sa rozrastaju, niektore velmi intenzivne vytlacaju susedov z okolia, aje travy potrebujes na jesen zviazat, hlavne citlivejsie druhy a na jar ostrihat. Pekna zahrada nie je bez roboty. Takze vyberaj hlavne to co sa ti paci, to comu vies vytvorit aspon ako take podmienky pre rast. Vsetko chce svoj cas a nejaku starostlivost, aj trvalky, aj kriky, aj letnicky, aj ozdobne travy. Bezudrubova zahrada je len beton, a aj ten treba aspon raz v roku prebehnut wapkou.
Odpovedať
Narastu len potade, pokial im dovolis, takze to by som az za take negativum nebral. My mame mix aj kriky aj plazice aj trvalky aj travy heh
Odpovedať
Profilova fotka
@andomv dobrá otázka, stretávame sa s ňou často. Veľmi dôležité, pokiaľ si už vyberiete vhodné kry - podľa pomeru svetla a tieňa, aby ste si pozreli aj to, ako vysoko narastú a aká je ich prirodzená šírka a s ňou počítať do budúcnosti. Samozrejme, všetko sa dá ovplyvniť rezom, hnojením, ak sú dreviny vysadené viac v polotieni ako na slnku rastú pomalšie ale zároveň aj menej kvitnú, alebo vyfarbujú. Ideálne je dodržiavať spon, vzájomne kombinovať druhy s podobnými nárokmi. Aj trávy sú zaujímavé, najmä na jeseň, keď už mnohé listnaté dreviny stratia listy. Teda ich zaradenie do kompozície je naozaj vhodné. Vytvoria vysokú stenu - najmä Miscanthus, alebo jemné línie - Pennisetum, krásne kvety a sfarbenie na jeseň. Potom sa zviažu a na jar ostrihajú.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?