Konštrukcia vyvýšeného záhona

Ahojte, idem si po radu. Pripravujem sa na výrobu vyvýšených záhonov, už mám ohoblované dosky aj namorené, ešte dať lazúru. Chcem sa však spýtať, ako tieto dosky spájať? Len priložiť dosky a bočnú privŕtať do čela druhej dosky? Alebo vložiť do rohov prídavnú stojku v tvare hranola a doňho vŕtať bočné a čelné dosky? Alebo dať hranol na polovicu - na ihlan - a tak zvŕtavať? Dosky mám široké 200mm s hrúbkou 50mm. vopred vďaka za vaše návrhy.
Odpovedať
My sme vcera akurat robili zahony, dali sme hranol do kazdeho rohu. Pripajam fotku, lepsiu nemam 🤣
Odpovedať
pekná fotka 😄 ďakujem, pravdepodobne to tiež takto spravím. Ešte otázočka: budete nejako oddelovať priamy kontakt dreva so zemou?
Odpovedať
ja mám doma vyvýšné záhony si 4 roky a momentálne niektoré rohy musím spevňovať kovovými rohovníkmi, ( https://fpinterier.sk/uholniky/742-36...) pretože skrutky z dreva povypadávali (drevo časom hnije a schne ). Ja ich síce nemám takéto krásne, ani vysoké, ja ich mám len z odpadových dosiek zo stavby, ale aj tak by som to asi spevnila ešte aj inak.
Odpovedať
ešte je alternatíva že by som ich spájal takýmito rohovníkmi, dať ich do vnútra zahona a cez drevo dať skrutku s polgulatou hlavou, z vonku to bude aspoň pekne vyzerať, .
Odpovedať
@cuk3r Vyvýšený záhon som položil na obrubníky /na plocho/ predtým som dal naspodok samozrejme kov. sieťovinu proti hlodavcom...
Odpovedať
@technik007 super, vďaka. sieťku budem dávať tiež a uvidím na čo to ešte položím, mám dosť dlažby, tak asi spravím rám z nej a na to položím drevo, .
Odpovedať
@cuk3r zeme sa budu dotykat len tie hranoly v rohoch.. A neviem ci to manzel planuje niecim podlozit aby to netahalo vodu, hm dobra otazka
Odpovedať
Profilova fotka
my mame jedny zahony s hranolom v rohu, to ma nevyhodu, ze sa okolo toho horsie dava nopovka a druhe mame "na pekno", aj natrete a tie nemaju hranol v rohu. kupili sme kovovy rohovnik (co sa pouziva na omietanie myslim, take nieco co stoji asi 2e 2-3metrove) a ten priskrutkoval zvnutra, drzi vlastne dosky po vyske a horizontalne k sebe su vrtane z boku, vid foto https://www.modrastrecha.sk/blog/marf...
Odpovedať
@cuk3r Ja to mám takto..Zo zvyšných hranolov nemám v kúte "hranoly" lebo si myslím že takto to iste stačí..Stiahnuté skrutkami 6x180 /rohy/ a potom každé jedno ako som ukladal 6x200..
Odpovedať
@marfushik ďakujem máte to super, hlavne jahody 😄
Odpovedať
@technik007 vďaka, tiež to položím asi na dlažbu a na drevo ešte niečo dať, aby nebol ani priamy kontakt drevo betón
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?