Koľko stojí náter dreveného záhradného domčeka?

Dobrý deň, zamýšľame sa nad kúpou dreveného záhradného domčeka. Chcem sa opýtať skúsených, koľko orientačne stojí náter domčeka veľkosti 6 až 8 m2, ako napríklad https://www.mojzahradnydomcek.sk/Zahr... . Skladba náteru by mala byť (asi?) impregnácia/základný náter/1-2x krycí náter (chceme farbu). Zatiaľ uvažujem farebný náter z vonkajšej strany, z vnútornej môže byť napríklad len základný náter (vnútrajšok ale zahŕňa aj drevenú podlahu aj strechu, plocha je väčšia). Koľko teda približne zaplatím za nátery, môj odhad je cca 150 EUR, kalkuloval som s výrobkami z OBI. Tak sa mi zdá, že domček sa trošku predraží (nátery, dorobenie strechy - asfaltové šindle, základy ... :).
Odpovedať
@virnik27 Na 50m2 to stojí cca 200 EUR + ďalšie výdaje. Práve toto skúmam, či sa mi neoplatí kúpiť rovno "drahší" plastový bezúdržbový domček (TOI-TOI-ka :-D ). Keď dopočítam, čo všetko treba k lacnému drevenému, vychádza to porovnateľne práve s tým plastovým. Pri stavbe sme limitovaný našimi možnosťami, schopnosťami, financiami a časom, zatiaľ sme sa preto rozhodli pre "stavebnicu". Skúsim napočítať, čo by stál drevený rám z hranolov, opláštenie OSB doskami a nejaký druh pohľadového obkladu (takýto domček má sused). Tam môžeme ísť do drahších materiálov, ušetrí sa inde (hranoly by sa ošetrili len proti plesniam, nenatierali farbou ...). Pripomienky k materiálu strechy beriem, to bol len nástrel s tým asfaltom, ešte doštudujem :-)
Odpovedať
@fliacik plastovy bezudrzbovy domcek sa v konecnom dosledku sialene predrazi, lebo na slnku po case plasty degraduju a krehnu, farba sa vysepsuje a to uz nicim nenatries. Ked das olejovu lazuru, mas vystarane na par rokov. Plechova strecha mozno vyjde lacnejsie ako plne podbitie pod sindel. Ked nie ste remeselne zdatni, nemate k dispozicii vsetko naradie, tak sa do svojpomocnej stavby ani nepustajte a kupte stavebnicu. My sme pred par rokmi tiez robili budu na naradie. Sice ked sme spocitali material, tak nam to vychadzalo lacnejsie, potom sme priratali pozicovne za naradie, cas, ktory s tym stravime a si povedali, ze to dame postavit profesionalom. Uz len ked sme zacali kreslit projekt dosli sme k tomu, ze nemame ani vybavenie ani zrucnosti ani cas na to aby sme sa s tym ondeli. Natrete je to olejovou lazurou uz piaty rok a pohoda - lahoda. Stlpy od pergoly sme natreli silnovrstvou lazurou a uz sme to davali dole a natierali olejom. Nastastie len stlpy, lebo by ma drblo keby sme natreli aj vsetky priecky na streche...
Odpovedať
@fliacik tiez by som do plastu nesla drevo je drevo.... Co sa tyka nateru hlavne takej velkej plochy volit jednoznacne olejovu lazuru alebo potom penetracne ci napustacie lazury s olejmi tie su ocosi lacnejsie ale dobre drzia...silnovrstve lazury su fajn ak dodrzis co mas to znamena dobre natriet 2-3x a kazdu stranu dreva aby nebola sanca ze sa tam dostane vlhkost a hlavne drevo musi byt suche max 10% vlhkost ale je pravda ze na slnku vydrzia ohodne menej...
Odpovedať
@virnik27 s tým asfaltovým sindlom nesúhlasím, možno máš skúsenosť s nejakým lacným brakom. Máme ho na jednej bude u rodičov cez 10rokov a je ako keď e ho tam pokladali....
Odpovedať
@stefanby ja ho mám cez 20 rokov niektoré sú stále dobré , no už som pár musel preliepať novým, pretekal, najviac sa poškodzuje mrazom, sneh topí voda sa dostane všade a ľad to nadvihuje a následne puká,na dom by som to nedával
Odpovedať
@virnik27 Zatiaľ sa snažíme vyhnúť betónovým základom, tiež je to cenovo drahší variant. Neviem, či by sme sa pri svojpomocnej stavbe dostali pri rozmeroch cca 2,5 x 2,5 m pod 1000 EUR.
Odpovedať
Opravte ma ak sa mylim ale ak to 2-3x natries napriklad belinkou ToplasurUV, tak ta to vide hádam 50€ aj so štetcami. Z vnutra staci natriet iba raz,alebo pouzit bochemit,ci krovsan.
Odpovedať
@tomstein Cena by bola dobrá. Vyššie v texte diskusie bolo uvedené, že tieto lakové hrubovrstvé lazúry treba časom prácne obnovovať/opravovať. Momentálne tiež prehodnocujem konštrukciu domčeka, asi urobím z OSB + EPS a omietnem.
Odpovedať
@fliacik ja mam zas s belinkou Toplasur UV len pozitivne skusenosti Napriklad altanok (krov a tatranak) mam natrety dva krat, zabradlie tri a ziadne znamky praskania. To zabradlie vyzera stale ako nove. Po prvom natere,lahucko prebrusit a dalsimi natermi dosiahnete pekny lesk.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?