Kamenna kora alebo klasicka kora okolo tuji?

Zdravim Potreboval by som poradit. Na juznej strane zahrady mam popri plote vysadene tuje smaragd a kvoli koseniu rozmyslam okolo tuji dat netkanu textiliu 50g a na to kamennu koru namiesto klasickej kory nakolko sa mi ju nechce potom hrabat z travnika a vzdy dokupovat. Moze byt alebo ten kamen sa bude v lete prilis prehrievat a zeminu okolo tuji bude vysusat? Tiez by tujkam prospelo ak by som radsej pouzil klasicku koru ktora by casom hnila a tym padom hnojila zem??? Tujky pravidelne na jar a jesen hnojim. V rastlinach sa nevyznam cize vdaka za kazdu radu.
Odpovedať
Rozhodne pre tuje bude lepsie ak budu zamulcovane korou, ale nie na syntetickej textilii ale na nejakom podklade, ktory sa casom rozlozi (kartony, jutoviny, slamene rohoze, stare plachty...) a vrstva kory bude na zaciatku minimalne 5 cm. Je jasne, ze sem tam nejaka burina sa uchyti, ale len z doviatych semien, a z takého podkladu sa lahko vytrhava. Cez bezne textilie uplne v pohode prekoreni, textilia casom degraduje a potom pri vyplievani ide s burinou aj kus textilie. Podla mojich skusenosti kora alebo stiepka na syntetike je najhorsie riesenie. Mineralizovana stiepka sa tak rychlo nerozpadne, vydrzi niekolko rokov ak je pod nou husta, tkana (a draha) mulcovacia textilia, tak aj naletove buriny to maju tazsie, ale pocitat s nimi treba tiez aj s tym ako sa odstrania. Okrem toho z tuji bude casom opadavat ihlicie medzi stiepku, co vytvori vyborne podmienky pre rast burin. Takze za mna kora va vysokej vrstve (treba pocitat, ze jeden mech vyjde cca na meter stvorcovy ak ma ta vrstva byt taka by plnila svoj ucel) na biodegradovatelnom podklade, ohranicena obrubníkom, kvôli pohodlnemu koseniu. Dosypavat netreba kazdu sezonu a dalsie vrstvy uz nebudu musiet byt take vysoke. Pri dosypavani mi vyslo z jedneho mecha tak dva stvoraky, mozno aj viac a staci kazdy druhy, treti rok.
Odpovedať
@martin118 mám ich viac ako 20 r.ako živý plot pred domom, aby sa neprášilo, práve som ich skrátil z 3 m na 1,5 každý rok min 1x strihám el nožnicou, nehnojím ani nepolievam ničím,majú hlboké korene, hnoja si samé opadaným ihličím ako všetke stromy, pri tujach len tráva ,tú tiež nehnojím nepolievam, ostáva tam krátka tráva po kosení, tam kde sa nechodí, kosím rotačnou benzínovou kosačkou celú záhradu , skalky či kôra budú od toho lietať
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?