Juka - ako ju pestovať?

Ahojte, poradte,co robim zle? uz sa nemozem pozerat,co sa deje s mojou jukou :( Zacala mi "chradnut"...
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
Skúste obmedziť zálievku. Častejšie roste alebo sprchujte. Skúste postaviť priamo pred okno resp. vytiahnuť žalúzie, aby mala viac svetla. Ešte skúste skontrolovať koreň. Podľa veľkosti rastliny sa nám zdá nádoba malá a ak je rastlina preliata, zachránite ju presadením do nového substrátu.
Odpovedať
@rastlinky_sk ... dakujem. rastlinku som uz prestahovala priamo k oknu, zaluzie som vytiahla. uz vyse tyzdna nepolievam, a pre istotu ju asi aj presadim :)
Odpovedať
moc si ju polievala. Obmedz to a spamata sa.
Odpovedať
@evikg dakujem. prestala som siju vsimat aj polievat, dufam,ze mi teraz zasa neobschne :(
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám juku asi 10 rokov /stále tú istú x-) / a rastie ako divá.Nemám na rastliny veľa času a asi aj preto sa im darí,juku polievam podľa potreby až keď je zemina suchá,narástla nám do takých rozmerov,že zaberala takmer celú šírku steny a listy mala ohnuté pod stropom,navyše ju napadli asi puklice,takže som to vzdala a skúsili sme ju s manželom ostrihať,ale úplne "do naha" tak,že ostali len kmienky.No a po čase vyrástli nové listy a rastie zas divoko a je krásna veľká.Hnojím ju "kuracincami" a samozrejme má veľký črepník.
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte som zabudla,že mi ju manžel kúpil asi pred 10. - 12.rokmi takú veľkú ako máš Ty.
Odpovedať
@karunkula ... duuufam, ze mi prezije, lebo juka sa mi velmi paaaci a tiez som ju dostala ako dar od kolegovcov, tak je to o to vacsia zodpovednost :) asi ju ale este presadim do vacsieho. drz palce :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ja mám juku 3 metre vysokú, listy má opreté o strop a ohýna sa ako luk, môže sa zlomiť alebo prevrátiť. Čo s ňou? A možno to neni ani juka.
Odpovedať
Profilova fotka
@nevo Vaša rastlinka je dracéna. Máte niekoľko možností : rastlinu vhodne uchyťte aspoň do polovice vhodnou oporou. Pravdepodobne ju už nemáte možnosť preniesť do prostredia s vyšším stropom. Mohli by ste ju ešte zrezať a získať novú rastlinu z vrcholca aj zo stoniek bez problémov vyrastie nová rastlina. Záleží na Vás či ju naďalej chcete pestovať alebo ju zmladíte a budete pestovať novú, mladú a nižšiu. Zlomiť by sa samovoľne nemala.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@rastlinky_sk nasa juka mala taky isty problem ako v prvom pripade, tak sme tak isto presadili obmedzili zalievku vymenili miesto.. prve dva roky bola zavideniahodna no potom zacala chradnut a aj po vsetkych akciach na jej zachranu sa nam ju nepodarilo zachranit ...
Odpovedať
Profilova fotka
Pravdepodobne sa hniloba a pleseň rozšírila v kmienku viac ako by sa s ňou dokázala rastlina sama popasovať. Nedávno sme v dvoch firmách zachraňovali dve rôzne dracény a podarila sa zachrániť iba jedna.
Odpovedať
@rastlinky_sk ja som premyslala aj nad tym ci neprezila klimaticke soky a ci nejakym sposobom nenachladla kedze sa snami stahovala uz do troch roznych bytov
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@marika1987 Ak ste ju nesťahovali počas chladných dní, tak by jej to nemalo vadiť.
Odpovedať
@rastlinky_sk prave ze ano naposledy minuly rok v marci, cestovala v kamione dracena to prezila a je ok no ta juka uz skoncila. druha moznost ze ju napadla nejaka choroba aj lopatkovec(co sa cudujem ) aj ostatne ratliny mi nejako chradnu a to tym sposobom ze sa na nich vytvori hneda sucha skvrna ktora sa rozsiri a postupne oschne cely list :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@holubicaaa - podobne vyzerala po sťahovaní aj naša juka, ako píše rastlinky_sk - pravdepodobne preliatie a málo slnka a vyzerala ako by to už mala zrátané...presadila som do novej zeminy a do vačšieho, opatrne polievam, zabezpečila som slnečnejšie stanovisko a zatiaľ zázračne ožila :) držím palce
Odpovedať
@lusya ... doteraz sa juke opat darilo, "obzivla", no teraz opat, schnu jej listky, tak neviem,ci ju zasa malo nepolievam, alebo jej chyba slniecko, a to je hned pri balkonovom okne, no ked nesvieti... :( kedy si ju presadzala? lebo ja som ju prvykrat len prestahovala a prestala polievat a to jej zda sa stacilo, no teraz...
Odpovedať
Profilova fotka
@holubicaaa - mne začala takto schnúť a očividne "kapať" pred očami pár týždňov po sťahovaní...možno tak max 2 mesiace - to už bolo dosť vidno, že sa jej čosi nepáči...najprv som ju len prestala polievať, že veď zemina vyschne a bude ok, ale nepomohlo, tak cca tretí mesiac po sťahovaní som ju presadila do novej zeminy....premiestnila a dodnes je ok ;-) , ešte si pamätám, že som všetku hlinu z koreňov dôkladnejšie povyberala a švihla som ju do suchej zeminy...polievam odvtedy len keď sa mi zdá, že už dlllllho vodu nedostala a aj to jej dám len trochu...zatial pomohlo, uvidíme čo ďalej, keďže teraz (cca 2 mesiace dozadu) som ju opäť presťahovala na menej slnečné miesto....
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk dakujem táto rada pôže aj mne aj moja juka je v ubohom stave a netušila som prečo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobry den prajem, chcela by som vas pekne poprosit o radu, pred mesiacom som dostala krasnu juku , tak len chodim okolo nej a "ofukujem ju", len aby sa jej darilo :-) , presadila som ju do vacsieho kochliku, nehnojim, ALE vsimla som si ze na asi 3 listoch ma cierne skvrnky, a uplne mlade listocky , ktore vyhana su na koncoch cierne ;-( , co to moze znamenat? Polievam ju malo asi 1x za 10 dni, pri presaszani som ju poliala vela, ale asi po 5 hodinach som prebytocnu vodu z misky som vyliala, niektore listy sa krutia dovnutra, striekala som jej listy listovym hnojivom, mohla som ich spalit??velmi nerada by som o nu prisla, prosim poradte mi :-| pridavam aj fotografie, dakujem velmi velmi pekne :-) Katka
Odpovedať
Profilova fotka
Vaša juka má chorobu – škvrnitosť listov z nadmerného mokrého substrátu. Rozširuje sa aj pri postreku na listy. Ešte znížte zálievku, prípadne skontrolujte substrát, pravdepodobne veľmi drží vodu. Polievajte až po pár dňoch,čosubstrát vyschol. Listy nevyzerajú byť popálené. Predpokladám, že substrát bol bežný z obchodu, a preto nezabudnite prihnojovať v zálievke.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dobry vecer, dakujem za odpoved, odvtedy som ju vobec nepoliala, ked odhrniem cca 15cm do hlbky substrat je stale vlhky, kupila som zem na palmy , predavacka mi odporucila rakus.znacku green vital :-) vraj je kvalitnejsia =-) tak ju zajtra presadim , pozriem korene, mozte mi poradit co dat na spodok kvetinaca? Mam ju poliat pri presadzani, alebo radsej nie? Velmi nerada by som o nu prisla :-( dakujem, s pozdravom Katka ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katka2105 po presadení ju jemne polejte, ale následne až po tom, čo substrát preschne. Obávam sa, že korene bude mať odhnité, keďže ju nepolievate a stále je zem vlhká. Držím palce.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem, takze rastlinu som vybrala z kvetinaca, korpus bol cely vlhky, ale korene vyzeraju byt o.k., :-) ALE vsimla som si ked som odhrnula zem z pna, ktory bol v zemi malinke biele nejaky mršné blsky =-) tak velmi rychlo sa pohybovali , na niektorych listoch zo spodu su prilepene zrejme vajicka hnede, uplne malinke, vypada to ako mala hneda skvrnka prelakovana hnedym priesvitnym lakom ;-( , tak som nechala rastlinu opretu v kvetinaci aj tak je dost mokra aspon preschne a rano pojdem rychlo kupit nejaky postrek na tie potvory , viete mi takto na dialku poradit vhodny pripravok? Mozem s takymto pripravkom postriekat aj korene a zem trosku? ESTE RAZ VAM VELMI PEKNE DAKUJEM ZA ODBORNU RADU , s pozdravom Katka :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katka2105 Pomohla by fotografia tých potvoriek. najlepšie je skombinovať naraz dva rôzne prípravky proti žravým škodcom a po týždni ich zpoakovať. Postrek zeminy a koreňov je OK. Držím palce.
Odpovedať
@rastlinky_sk , Dobry den, vcera som ju poriadne vystriekala s AGRION delta, presadila do novej zeme a nepoliala som ju, tie male biele mršky som tam uz nenasla, asi pokapali, ale posielam Vam fotky tych prilepenych na listoch, velmi pekne dakujem za Vas cas :-) , Katka
Odpovedať
@rastlinky_sk . fotky ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katka2105 To tam máte červce izbové alias puklice. Použite na ne dvojpostrek Appaud + Talstar v jeden deň a za týždeň až 10 dní ho zopakujte. Mali by ste sa ich tak zbaviť.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem velmi pekne, hned zajtra utekam kupit :-) prajem vsetko dobre, Katka
Odpovedať
Dobry vecer, neviete mi prosim poradit, co sa deje s mojou jukou a co by som s nou mala robit? Asi pred mesiacom jej odisli 3 vyhonky s listami na vrchu kmena a zacali jej zltnut listy-to som si myslela, ze je prepolievana, aj ked sme ju polievali IBA 1 krat do tyzdna asi 1dcl vody. Zlte spodne listy som jej ostrihala, ale teraz mi zasa zacali vadnut :(. Aj som ju presadila, dala jej novu zeminu, prestala polievat. Je v slnecnej miestnosti, pri okne. Kmen z vrchu je ako keby scvrknuty. Vie niekto prosim poradit? Pripajam aj fotky.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzkaamisko Vzhľadom na to, že podľa môjho názoru bola preliata, začali odchádzať listy. Presne takto vyzerajú prepolievané juky. Tým, že ste ju presadili, potrebuje čas na prispôsobenie sa novým podmienkam, nakoľko ani nie je vhodná doba na presádzanie a je aj dosť veľká. Slnečné miesto jej v tomto stave veľmi nevyhovuje. Skôr by som volil polotieň. Prípadne, keď ste ju presádzali, všímali ste si jej koreňový systém, bol v poriadku? Ak má náhodou nejaké hnilé korene, resp. má nejakú hubovú chorobu, jej záchrana by bola komplikovanejšia. Doprajte jej čas, minimálnu zálievku a skôr rosenie na list, ale momentálne radšej bez prístupu priameho slnka.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?