Jesenna vysadba

Nakupila som si nejake rastlinky (chryzantemy, astry a pod.), ktore chcem teraz zasadit, este su malicke, vacsinou tak 10- 15 cm vzrast. Mama mi hovori, ze mi to neprezimuje, ze mi podochnu, takze neviem, ci ich mam sadit alebo ich dat len do kvetinacov, na zimu dat dovnutra a na jar ich zasadit. Takisto sa chystam na nejake presadzanie, je toto uz nevhodna doba? Treba cakat na jar?
Odpovedať
Minuly rok mi prezimovali taketo v crepniku.ak bude tuha zima obal crepniky textiliou; vnutro nelubia.oni sa na jar spamataju.sadit mozes.jesen je ok ak je to dobre zakorenene
Odpovedať
@nevedka chryzantemy mozes vysadit von, ked odkvitnu tak ich odrezes a prikryjes koren napr. mulcovackou taku kopku. Ja to robim tak vzdy, u nas doma sa prikryvaju cecinou, no ja nemam k dispozicii. astry su jednorocky, takze semena sa seju na jar a zbieraju sa semena s uschnutych kvetov uskladnia sa a na dalsiu jar sa znovu seju.
Odpovedať
@nevedka a este k tym chryzantemam na jar ti vyzenu mladniky, ktore si potom rozsadis kam chces, z toho povodneho pahyla uz nebude nic, ale ked koren ostane ten vyzenie mlade.
Odpovedať
Profilova fotka
@nevedka Teraz je vhodné obdobie na výsadby trvaliek aj zakladanie nových záhonov. Pokiaľ ste však nakúpili chryzantémy, klasické nízke, v obchodnom reťazci do 1€, tak nečakajte zázrak. Tieto sú väčšinou pestované, len na krátkodobý jesenný efekt. Na jar už 80% vysadených na záhone nenájdete. Astry jesenné kľudne vysaďte, tie budú pekné až na budúcu jeseň. Do jari by Vám v nevhodných teplých bytových podmienkach neprežili. Tie chryzantémy tiež vysaďte teraz. Najlepšie do nádob, nechať na terase a potom sa s nimi rozlúčiť. A možno sa mýlime, len neviem presne, o aký druh ide.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dakujem, posielam fotky, co som vlastne kupila :) A keby som tie chryzantemy dala len do kvetinaca, prezimuju niekde mimo domu v letnom domceku?
Odpovedať
Profilova fotka
@nevedka Dobrý deň, kúpila ste astru a ajaniu a cupheu. Astra a jej výsadba je v poriadku. Ajania je však obyčajná, pre krátkodobý efekt, na jesenný balkón. Aj tam však bez zazimovania vydrží, len do prvých mrazov. V byte neprežije určite. Potrebuje vlhký substrát, dostatok svetla. Mnohým sa však podarilo, aby na jar znovu vyrašila, farbou a vzrastom však už môže byť iná. vyskúšajte. Cuphea potrebuje tiež chladné zimovanie bez mrazu.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dakujem pekne za radu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?