Je závlaha trávnika nutnosť?

Je automaticka zavlaha travnika nutna? Je mozne pestovat travnik len tak na "prirodno" bez zavlazovania, alebo bude mat vkuse vypalene miesta?
Odpovedať
automaticka zavlaha je sprijemnenie zivota, samozrejme sa da polievat aj rucne alebo napriklad povrchovym polievacom, ktory pouzivam ja na polievanie travnika v tvare obdlznika. mne ale napriklad moj zahradnik tvrdi, ze nikdy nebudem mat taky pekny travnik ako sused, ktory polieva automatickou zavlahou.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky nutna nie, ale bezakehokolvek zavlazovania na pekny travnik zabudni.
Odpovedať
pripajam sa, bez zavlahy pekny travnik nehrozi
Odpovedať
tak polievanie rucne je podla mojho nazoru nie velmi dobra volba. Pojdem na tyzden dva mimo a travnik K.O. Ehm ... len ci sa to neda odolnost docielit spravnym namiesanim travneho osiva.
Odpovedať
Určite to stojí za tú investíciu. My máme aj zavlahu (má travny koberec pokladany)a na časti záhrady kde som sadila neskor ,zatiaľ nie .Mávam peknú travu aj tam.ale úprimne viem si čas lepšie strávený predstaviť ako ručným polievanim .mám síce také tie rozstrekovace ale aj tie treba po chvili posunut a keď nie sme doma tak smola .preto ideme na jar dotiahnuť aj tam.(teraz momentálne je tam miesto peknej trávy vybuchnuta bomba, keďže bagre a domiesavac urobili svoje) ale zas dá sa prežiť aj bez toho,samozrejme.
Odpovedať
závlaha podľa miesta a pôdy , v hornatom teréne pečie menej ,no prší častejšie, ja nepolievam vôbec, vlani rástla ako by ju platili , toľko zrážok už dávno nebolo, no bol som na juhu a tam vysušená ako na sahare na zemi 3 cm praskliny
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu my sa tu ale bavime o travniku, nie o trave :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky nezabudni ze kazda minca ma dve strany. Automaticke zavlazovanie travnika sposobi tychlejsi rast porastu t.j. castejsie kosenie a viacej biomasy. Vela ludi na to ani nepomysli, ale podla vymery mozes mat kazdy tyzden aj 1m3 nakosenej travicky a co s nou? :-)
Odpovedať
@majkoj trávnik nie je malá tráva? no niekto si pod trávnikom predstavuje futbalový
Odpovedať
@tarbavalaba tak je to nejakych 700m2 nepotrpim si na genialny bezchybny travnik no zlty a vypaleny nie je mi zasa po chuti.
Odpovedať
Ja som skúsil toto leto vypnúť závlahu a dopadlo to takto. Takže po tomto pokuse tvrdím, že závlaha je nutnosť. Začal som znova polievať a trávnik sa vrátil do pôvodnej kondície
Odpovedať
@dominik_boksansky Závlahový systém by ste možno nepotrebovali v prípade, ak by ste nasiali napr. lúčnu zmes, ktorá sa kosí na vysoko. Akonáhle chcete "obvyklý" stále zelený nízkokosený trávnik a ste v teplejšej oblasti, tak bez pravidelného prísunu vody sa neobídete. Ak by ste náhodou zvažovali ručné zalievanie, tak na jeden šup by malo ísť okolo 10l/m2. Viete si ľahko spočítať, že by ste s hadicou strávili celú večnosť. Posuvné postrekovače nie sú riešením.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jakino presne tohoto sa obavam :)
Odpovedať
@draik Jasnacka rucne to nema vyznam a zerie to kopec casu. Jeden vypadok na par dni a praca v cudu :).
Odpovedať
My sme síce zatial automatické závlahy nerobili, ale aj k tomu príde. Trávu máme siatu, je krajšia ako susedove drahé koberce so závlahami a to vdaka starostlivosti manžela. Kosí, hnojí, prevzdušnuje a samozrejme zavlažuje, normálne mne nevenuje takú opateru ako tráve. Zavlažovanie je nutnost pokial je pozemok v teplejšej oblast SK. Závlahy nie sú nutné, ale to musí byt človek taký pacient ako moj muž. :-D
Odpovedať
@bubulka722 a v lete to koľko hodin denne polieva?
Odpovedať
@bubulka722 ak bude musiet niekam na par tyzdnov v lete nechcel by som ho vidiet ked sa vrati =D
Odpovedať
My závlahy nemáme, nedávali sme aj kvôli tomu, že nebolo ešte jasné čo kde bude, trávnik máme siaty, ale je krásny, keď ma dostatok vlahy. Lenže, udržať ho v takom stave chce neskutočne veľa času, polievať manuálne keď to není 10m2 je čistý masaker. Nehovoriac o Tom, že polievať treba ráno. Buď dám závlahy dodatočne alebo sa naň jednoducho vybodnem ... Je to blbý trávnik a nebudem mu venovať 2 a viac hodín denne... 😀
Odpovedať
@kriloter Fuuu, vždy to zapne na časovač na cca pol hodinu večer ked už nepáli slnko. Nepolieva to samozrejme denne, on už má svoj systém a ak nie je doma, mám službu ja alebo syn.
Odpovedať
@dominik_boksansky No bol týžden čo sme neboli doma, no a na trávniku nič nebolo. V lete príde nejaká búrka alebo dážd, takže to zase nie je také hrozné. Skor je starost čo so psom, ten potrebuje žrat denne.
Odpovedať
trávnik je asi od slova tráviť, otráviť. :-D Najprv musíš oTRÁViť pôdu, a TRÁViť s tým veľa času až je to oTRAVNé. :-D
Odpovedať
@dominik_boksansky záleží kde na Slovensku sa nachádzaš, akú tam máš teplotu v lete, koľko zrážok padne, ako často. Pri priaznivých podmienkach by si to možno dosiahol. Ale aj tak si to predstavuješ ľahko. Toto je multimiliardový priemysel a musíš hrať podľa pravidiel. čiže vyšlachtené osivo, správne herbicídy, správnu záhradnú techniku, závlahy. A nie že ty chceš šetriť, takto nebudeš mať trávnik ako na Nou Camp-e. :-D Prípadne ak by sa tam mal stromy ktoré by robili tien, prípadne druhy tráv, ktoré by dané podmienky na tvojom pozemku zvládli.
Odpovedať
@stastnyjim heh, takze asi tu zavlahu dam. Ziadne setrenie =D
Odpovedať
@dominik_boksansky bez zavlažovania len lúku vypestuješ, trávnik neudržíš. Takže obpoveď na tvoju otázku je : nie je nutná, ale ak si ju dovolíš, zvýši tvoj komfort.
Odpovedať
@slavoslav Tak ono ja som vzdy mal pocit, ze ano co ma utvrdilo ked som v lete videl stav pody - sucho. Len som sa stretol s jednym zahradnikom, ktory mi vravel, ze to nemusi byt nevyhnutne ak sa zvoli vhodna zmes travneho osiva. Myslienka usetrenia nejakych 1500 eur bola na svete :).
Odpovedať
@dominik_boksansky ani najkvalitnejšie osivo ti bez zavlažovania neprežije, zvlášť v dobe kedy máme stále suchšie cykly tropických dní, predpokladám, že ani na Spiši na tom nie ste inak. Zakladal som minulého roku trávnik, neveril som koľko to zožerie vody a to som mal aj koberec aj výsev.
Odpovedať
@dominik_boksansky ja by som rozmyslal kde ubrat z toho travnika, pri 700 m2 budete otrocit aby bol pekny aj s aut.zavlahou , bez nej ani nevravim.
Odpovedať
@dominik_boksansky 1500€ chceš dať za čo? Mňa stála závlaha s hadicami, ventilmi, vyskakovacími tryskami Rainbird a časovačom 100€, na ploche 400 m2
Odpovedať
@jakino fuuha, tak to je nejaka nizka cena. Len material mam na 950 eur, montaz 350 eur bez zemnych prac. Zavlaha Toro. Ako sa ti to podarilo? RJ-DDC-6 1ks 101,8 Rain senzor 1ks 41,59 ventilova šachta JUMBO 1ks 31,2 ventilova prípojna zostava 2 1ks 6,65 ventilova prípojna zostava 3 1ks 9,85 prechodka 32x1F 5ks 3,79 18,95 el mag ventil 5ks 21,9 109,5 ventil prechodný 1" 1ks 9,66 zátka 1ks 0,89 postrekovač MINI-8 19ks 13,99 265,81 postrekovač 570-4P 8ks 3,19 25,52 spätna klapka 8ks 0,85 6,8 navrtavacie objímky 27ks 0,78 21,06 koleno funny1/2" 54ks 0,67 36,18 hadica funny pipe 1ks 29,38 pvc rura 240m 0,85 204 prechodka 32x3/4"VNZ 5ks 1,52 7,6 el kabel 10m 1,56 15,6 vodotesný konektor 6ks 0,64 3,84 material 945,88 montáž,nastavenie 350 SPOLU 1295,88
Odpovedať
@atlaska heh, tak co vybetonujem to, alebo kupim barany? =D Samozrejme na casti budu stromy, vyvysene zahony atd. no travnika bude aj tak dost.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?