Je možné donútiť suseda k predaju záhrady?

Mam zahradku v zahradkarskej oblasti. Som predposledna a od lesa ma deli zahrada v dezolatnom stave. Su v nej popadane suche stromy, hrozno si ide kade-tade a pravidelne nam priliezaju do zahrady klieste. Samozrejme nevidime nic od lesa lebo je to jedna hustina. Kedze mu tam spadol plot tak tade prelieza kde kto a minule suseda videla aj romskeho obcana ako tam liezol. Kedze maju na pozemku aj unimobunku tak sa bojime sa aby sa tam neuhniezdili. Majitela sme si zistili a navrhli mu aby nam zahradu predal, co by sme vdacne prijali. Majitel si vymyslal ze nevie ci chce predat, potom ze ma kupcov. Samozrejme je tomu uz rok a so zahradou sa nic nedeje. Je nejaka moznost takehoto suseda donutit nejak k predaju alebo k tomu aby si dal zahradu do poriadku? Dakujem za odpovede.
Odpovedať
@whiteflower Dobrý den. K prodeji ho nedonutíte, tak, jako nikdo nedonutí Vás. Starost o pozemky v Česku řeší zákon, a mám takový pocit, že na Slovensku je to taktéž řešeno zákonem. Jiná věc je vymahatelnost toho zákona a představa, zda již bylo zákonu dostáno, či nikoliv. A to bude těžký zádrhel. Kolikrát asi tak ročně se musí burina vysekat ? 1 x ? 2 x ? nebo 10 X ? A tak bych mohl pokračovat ve výčtu jednotlivých úkonu souvisejících s udržováním zahrady, až do rána. Měli jste to, máte to a budte to mít se sousedem velmi těžké. Bude to běh na velmi dlouhou trať. Bohužel. :-( S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva Dakujem. No uvidime. Keby sa dalo niecim ho vyprovokovat k cinnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@whiteflower Mu to tam podpal a bude...
Odpovedať
legalne ho nedonutis k nicomu ...
Odpovedať
bude pistolou alebo sudom. Ale sudom len k tomu, aby si to tam upratal, ak to nejak obmedzuje vas popzemok. To ze nemate pekny vyhlad dovod nebude. Ak je ten strom nejak padnuty na plote alebo previsa, tak to sa da, ale inak nic. Do predaja ho nemoze legalne nikto nijak donutit.
Odpovedať
Mozes poslat staznost na miestny urad, ze je pozemok plny buriny, je povinny to pokosit. MU ho k tomu vyzve.
Odpovedať
@whiteflower K predaju ho určite neprinútite.....len poslať sťažnosť na MÚ, oni ho vyzvú, aby pozemok pokosil.
Odpovedať
nemusi ho donutit ani MU. Co ak bude tvrdit, ze tu burinu si tam roky pestuje, a paci sa mu? Rovnako moze niekto zautocit na vasu zahradu, ze tam mate burinu /anglicky travnicek, tujky, levandule/, a ze to susedovi vadi.
Odpovedať
Obec by mala mat VZN-vseobecne zavaune nariadenie ohladom udrzby pozemkov - mali by to mat na stranke. inak plati aj toto Zákon NR SR č. 220/2004 Z. z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy v znení neskorších predpisov. Povinnosťou vlastníka, nájomcu a správcu pozemkov v zmysle § 3 citovaného zákona je okrem iného predchádzať výskytu a šíreniu burín na neobrábaných pozemkoch. Vlastník je povinný zabezpečiť starostlivosť a pravidelné kosenie na pozemkoch: záhrady, budúce stavebné pozemky a všetky pozemky ktoré nie sú v nájme poľnohospodárskej spoločnosti . Obvodný pozemkový úrad pri zistení a prerokovaní priestupku môže vlastníkovi, správcovi a nájomcovi, za nedodržanie povinností o starostlivosť o pozemok uložiť pokutu v zmysle § 25 citovaného zákona až do výšky 332 € .
Odpovedať
je k tomu nejaka priloha, ktora definuje "burinu" ??
Odpovedať
@marekp nerob zo seba blbeho a netahaj sa za slovicka.
Odpovedať
@atlaska odpusti si tieto komentare, uplatnenie pravnych predpisov v praxi je tahanim sa za slovicka, a az dojde na lamanie chleba, tak takyto predpis je len zdrapom papiera
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marekp U nas nie zavolam na urad ze suseda vypaluje - pride mestska policia a viackrat uz sa palit neopovazi, tiez si poradia s pozemkami co su plne buriny, ak je zaburineny pozemok mestskej casti za mojim plotom staci zavolat na MU a pridu ho pokosit. A moj komentar je spravny, preco si ho odpustat,ty si sa zacal prvy chytat za slovicka. Sam vies ze co si napisal je neralny stav.
Odpovedať
@atlaska tak neviem, bavime sa o burine alebo vypalovani? ak pride ku mne na zahradu policajt sa bavit o burine, tak odide sklamany, to viem garantovat ... a to niesu skusenosti z mojej zahrady, ale xy pozemkov, ktore dnes plne buriny su, a organy si s tym nevedia poradit. Mestsky policajt mi moze dat poznamku do ziackej knizky, to je vsetko. A mozem mat v rukave tisic dovodov, preco tam mam metrovu zihlavu, palinu, ci bazu. Biela kvetinka sa pyta na zahradkarsku oblast. Teda je logicke, ze sa tam asi pestuje - a je moja vec, ci pestujem cibulu, alebo zihlavu na caj. Ja mozem chytat za slovicka kolko chcem, ale ocastovat ineho diskutujuceho privlastkom blby, nieje korektne, ani slusne. Teda aspon v mojom okoli to nerobime, tak som si dovolil sa voci tomu ohradit. A ak budes chciet, mozeme rozlusknut aj to VZN obce, jeho posobnost, a moznosti zrusenia.
Odpovedať
@danken234 @atlaska @marekp Dakujem vam sa odpovede :-) On tam ma popadane suche stromy a my drevenu chatu... Takze ak by mu to horelo tak moja chata ma velku sancu skoncit ako krásna horka :-( a hrozno mu uz tak narástlo že ide cez bývalú nádrž na vodou a ta nám tam pod tlakom cele leto vrzga ked fuka vietor. Nádrž patrila bývalému zväzu zahradkarov.
Odpovedať
@atlaska tento zakon som necital, ale z nadpisu je zrejme , ze sa tyka polnohospodarskej pody. Podla mna tieto zahradky nespadaju do kategorie polnohospodarske j pody,ale mozno sa mylim. Podla mna tu ide cisto o vecne prava z obcianskeho zakonnika, kde su susedke vztahy upravene. Som si takemr isty, ze MU nebude riesit nejaku zahradku v strede zahradkarskej osady. Mozno keby to bol nejaky rozny pozemok, ktory brani vyhladu vodiciov v cestnej premavke, tak nepoviem. Takto tomu velky uspech nedavam.
Odpovedať
@danken234 lenze kto neskusi nevie, u nas problem nieje, MU riesi vsetko kazdy podnet ci staznost. Kazdy MU ma svoje VZN a tie si treba precitat, ak tam je ze pozemky musia byt upravene aby neobtazovali okolie, tak musi riesit aj staznost.
Odpovedať
@danken234 @atlaska dakujem. Skusime ísť. Ved za opýtanie nic nedáme. Minimálne kvôli tej nádrži lebo nám spadne na hlavu....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?