Javor poľný

Profilova fotka
Dobrý deň,chcela by som vytvoriť na väčšej ploche hradbu z javora poľného,nikde som sa nedočítala,či je nutný pravidelný strih,alebo rastie voľne.Má niekto skúsenosti?K jari by som rada objednala sadenice.Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@drobik ahoj, samozrejme ze je nutny strih... najskor ho nechas vyrast do pozadovanej vysky aby si si urcila vysku "hradby" ci plotu, nasledne zostrihavas boky. Bude to cca 4-5rokov na vysku 180cm aby sa ako tak zahustil. Bocne mozes zotrihavat uz skor aby sa vytvorila kompaktna hustota. Nezabudaj ze je to opadavy strom a v zime vabne nevyzera ak by slo o zivy plot, zato na jar ked zacne pucat nadhera :)
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto ďakujem, ak správne rozumiem,kebyže ho nechám rásť voľne,budú to skôr stromy,než plot?Chcela som skôr niečo bezúdržbové,listnaté.. ešte teda zvážim.
Odpovedať
Profilova fotka
@drobik nic listnate nie je bezudrzbove :) vzdy treba odpratat listy, kedze ti vsetko na jesen zanesu :) ale to vyriesi el. vysavac za 20e :) ak ich nechas volne rast tak vyrastu stromy na vysku... treba pozerat aj kultivar, kt. je slachteny uz na zivy plot :)ten sa viac zahustuje ako klasicky polny javor, ten vyzenie nohu dohora a ked ju zostrihnes pomalsie pojde do bokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto u nás fúka až strechy odnáša, takže o listy starosť nebude,mám brest a to bude asi niečo podobné,keď nič iné nenájdem,tak ten javor na živý plot a ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@drobik Samozrejme ze su stalozelene kry ako vavrinovec velmi dobre regeneruje ked vymrzne alebo kruspan pomaly rast dobre tvarovanie ale skor na nizsie zive ploty. Potom cezmina ale ta uz je problematickejsiaostre listy treba davat pozor na oci a moze aj vyholovat velmi oblubena v UK. Zimolez je tiez moznost a ine... treba len vybrat a vediet o nom trochu viac. Ale samozrejme ako tu uz bolo spomenute tak pod kazdym aj takymto krom budu listy, ale to aj pod ihlicnanom ... Ale odpratanie nie je nic hrozne zvladne to aj dieta vzdy lepsie ako mat vsade tuje nie?
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem,veď preto ma zaujal ten javor,že je nenáročný ,rastie pomerne rýchlo a je to domáci druh,nechcem ho do záhrady pri dome...ale ďalej,popri ceste.
Odpovedať
Profilova fotka
a naco je dobry?
Odpovedať
Profilova fotka
@drobik Z javora poľného sa dá vytvoriť veľmi pekný živý plot. Navyše je nádherný kultivar ´Carnival´, ale ten je vhodný do polotieňa. Ak má byť umiestnený na priamom aj celodennom slnku určite zvoľte základný druh. Aby zhustol a nenarástol z neho klasický strom vyžaduje rez, najlepšie v júni. Rezom podporujete správny rast, hustotu a javor veľmi dobre znáša rez. Navyše je vhodný aj do mestského znečisteného prostredia a do našej oblasti, keďže je to domáci druh, je navyknutý na podmienky v zime. Po 4 rokoch pestovania dokážete získať úchvatnú živú stenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk Ďakujem,potešili ste ma..dúfam že sa ujme.
Odpovedať
Profilova fotka
dufame ze ano :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?