Jahody a všetko okolo nich

Ahojte, plánujem v záhradke pestovať jahody, rada by som vás poprosila o rady, tipy, všetky vychytané muchy, aby boli krásne jahôdky, zaujíma ma všetko dopodrobna, kde ich kúpiť, ako a kedy vysadiť, aká odroda je tá naj, akú vyžadujú starostlivosť, proste všetky najcennejšie rady a tipy....ktorými si všetci aj poradíme navzájom. Ďakujem vopred.
Odpovedať
Profilova fotka
skús pozrieť www.rastlinky.sk
Odpovedať
ja pestujem rozne druhy a celorocne, postupne nahradzujem sezonne celorocnymi, chutia rozne. + pestujem lesne jahody donesene z lesa sama ich postupne mnozim a rozsadzam medzi stromy,kriky. Mam ich na geotextilii s kvapockovou zavlahou.
Odpovedať
@atlaska aj ja sa pustím asi do tých celoročných, kde ich nakupuješ? aj druh by si mi mohla, ktoré su tak naj fúúú, ty si šikovná, aj sa ti teda tie lesné uchytia? akurát som to teraz riešila s maminou a tá vraví, že na záhrade u starkej sme mali len vysadené a trebalo ich okopávať, vysadiť len na jeseň, ale to boli zrejme len tie sezónne, celoročné môžem kedy vysadiť?
Odpovedať
@zuzana030 ja som ich asi pred 3 rokmi obj u Starkla, tusim vsetky co mali :-D a oni vyhanaju poplazy s listkami a korienkami,aj same sa uchytia na folii, uz som ich porozdavala aj kamoskam. Teraz som si kupila akurat jednu v zahradnictve celorocnu, s ruzovmi kvetmi, tak uvidim a uz mala kopu poplazov, kt. som rozsadila, ujmu sa v pohode,este sa enstalo zeby sa neujali,rastu ako burina. Ono ak mas dost miesta je dobre zasadit aj klasiky.
Odpovedať
no zo starkla som mala aj ja na balkone pred 5 rokmi, ale neprežili akosi :-( miesta bude dosť 15 arov máme, do zbláznenia... :-D :-D :-D dnes som kupila jeden ks v kauflande, že akcia skoro 3 eury, tak dúfam prežije aspon tento nový kúsok hehe, zdá sa mi cena dosť vysoká
Odpovedať
@atlaska no zo starkla som mala aj ja na balkone pred 5 rokmi, ale neprežili akosi emoticon miesta bude dosť 15 arov máme, do zbláznenia... emoticon emoticon emoticon dnes som kupila jeden ks v kauflande, že akcia skoro 3 eury, tak dúfam prežije aspon tento nový kúsok hehe, zdá sa mi cena dosť vysoká
Odpovedať
ja by som chcela sadit do takej pyramidy , nema s tym niekto skusenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 vyborne su z Baumaxu viackrat do roka rodiace :) fakt vyborne :) Idealne je vystlať okolo slamu, len kde ju zobrat. ja som tento rok dala geotextiliu, uvidime, ci sa osvedci, ale inak ta slama je naj naj :)
Odpovedať
@katrin21 no s tou slamou to nevidím ružovo :-D :-D :-D baumax mám dosť ďaleko, ale teda zbehnem ak sú fakt výborné a sadila si teraz? ja už nestíham, tak asi až na jeseň, či môžem hocikedy tie celoročné?
Odpovedať
Z tych mojich Starkl uz je vysadenych asi dalsich 5 zahrad:-) rastu ako blaznive. Ja pred zasadenim davam do jamy hosticke hnojivo-granule.
Odpovedať
ja som dala okolo jahod mulcovaciu koru, mala by drzat vlhkost a zabranovat vacsiemu prerastaniu burin. zaroven v miestach, kde je viac vlhosti, ci zrazok, folia moze drzat vodu na povrchu a jahody mozu hnit, kora vodu prepusta. tak sama som zvedava, co bude tento rok z jahod. ze prvy rok je ich menej a vacsie, druhy rok je dobra uroda, treti su malicke, aj ked dost vela, potom treba korene vyhodit a postupne nahradzat novymi z tych poplazov... cize priebzne jahody obnovovat, tak som si okolo nechala viac miesta, aby bolo kde ich mnozit, aby po tretom roku, ked budem vyhadzovat prve korene, mala som uz dalsie...
Odpovedať
@bets dnes som zasadila aspoň do črepníka zatiaľ na balkón, na skúšku a teraz neviem, mám aj tam dať tú kôru?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzana030 s korou nic nepokazis. kora udrziava vlhkost pody a zaroven by si nemala mat tie jahody tak blatove.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 Voľnokorenné jahody sa by sa mali vysádzať na jeseň (ale nie je to podmienka), kontajnerované sa sadia kedykoľvek okrem zimy. V jeseni majú však najlepšie podmienky na zakorenenie a nie je príliš horúco. Ak viete zabezpečiť dostatočnú závlahu a podmienky, bude sa im dariť, aj keď budú voľnokorenné jahody vysadené na jar. Pôdu pripravte, odburiňte. Miesto môže byť aj v polotieni alebo pod korunou ovocného stromu. Jahody vysádzajte v radoch do fólie, ktorá sa obyčajne zakrýva ešte slamou ale aj vo voľnej pôde sa im bude dariť. V čase zberu plodov však vložte pod jahody podložky, aby počas polievania jahody neboli opreté o zem a aby nehnili. Používajte hnojivo pre jahody určené a pôdu udržiavajte nezaburinenú. To platí vtedy ak je pestovanie bez fólie. Na trhu je veľa odrôd. Tie klasické sú Senga sengana, Elsanta, Polka. Predávajú sa aj výhodné balenia na postupný zber, alebo celoročné odrody.
Odpovedať
@rastlinky_sk už som prelúskala celú vašu stránku a mám aj povyberané, na jahody počkám do septembra, lebo sťahujeme sa cca v júli a to je neskoro už na sadenie a aj muškáty, ale to zase až na jar, výber je fajn a ceny tiež, takže sa už teším veľmi a ďakujem za cenné rady, tá fólia sa ako presne volá? odrodu budem chcieť zrejme celoročnú, zaujali ma tie packy po 24, 48 ks, a aj maliny, možno čučoriedky budem chcieť, lebo moje baby strašne zbožňujú ovocie... :-) :-) kedy je najlepšie potom objednávať?
Odpovedať
@zuzana030 Vykop si zopár rastliniek jahôd od známych, zasad do dobrej pôdy pod širé nebo, zalievaj ak je veľké sucho. Jahody sa rozrastú ako burina a ty oberáš a ješ. Nekupuj jedovaté = chemicky ošetrené sadenice z rôznych obchodov.
Odpovedať
@radopp bohužiaľ ja nemám inú možnosť, len nakúpiť jedovaté sadenice :-D :-D :-D , všetci naši známi sú činžiakoví, bez záhrad, tak nám iné neostáva, rada by som to určite urobila ako mi radíš, nuž ale bohužiaľ a zase aj tí to museli odniekaľ nakúpiť, či nie? v dnešnej dobe nemáš záruku v ničom a hlavne v nikom, bohužiaľ žijeme takú dobu :-) :-) :-)
Odpovedať
@zuzana030 Ok, vidím že máš z toho srandu, rob si čo chceš.
Odpovedať
@radopp mrzí ma, že sa ťa moja odpoveď takto dotkla, nemyslela som to zle a ani nejak extra srandovne-uštipačne už vôbec nie, len ma pobavil prívlastok sadeníc, keby som mala ale inú možnosť, teda známych záhradkárov, tak ani sem nechodím na rady, ale rovno zdroj doma mám. napriek tomu, že mám svoju hlavu a rozum, rada sa poradím aj podelím s názormi a tipmi, ale určite že si urobím čo chcem ja a neodsudzujem iných pre niečo, čo sa mne nepáči. Ďakujem Ti za radu a prajem Ti krásny deň.
Odpovedať
@zuzana030 Nedotklo sa ma to, len povaťujem za zbytočné radiť niekomu kto o to nestojí. Ak ťa to zaujíma tak ešte niečo napíšem: Aj keď kúpiš chmicky ošetrené sadenice alebo semená, snaž sa ich rozmnožiť, chemikálie sa rozriedia, po nejakom čase máš zdravé rastliny. Ak treba semená, dobre je mať vlastné, vybrať z plodov ovocia a zeleniny, u koreňovej zeleniny nechať pár rastliniek aby vykvitli a mali semená, napríklad redkvička, zeler, kapusta. Ale ak sa len trochu dá, chémii sa vyhni. Na tržniciach v mestách predávajú priesady, bývajú prakticky bez chémie. Existujú aj internetové obchody ktoré predávajú aleboponúkajú semená a priesady bez chémie alebo aj v pôvodnom nešľachtenom stave, čiže silnejšie, zdravšie, odolnejšie. Vyhni sa pestovaniu sóje a kukurice, zrejme dostať už len geneticky modifikované.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 netkaná textília, agrotextília... pre jesennú sezónu sa objednávky prijímajú od polovice augusta najlepšie do konca septembra
Odpovedať
@radopp skade mas info,ze na trzniciach v mestach predavaju sadenice bez chemie - fakt srandujes, ze? Pozri sa v BA na Mileticku - len take bylinky - v kazdom stanku maju uplne rovnake sadenice vsetky v uplne rovnakych kvetinacoch - jednoznacne nejaky dovoz. A redkovky od "babky" to uz je len dusik v cervenom obale so zelenou maslou.
Odpovedať
@rastlinky_sk už aj mám zaznačené v kalendári...:)
Odpovedať
@radopp keby som o to nestála, tak sem nepoprosím o rady, môj čas je dosť drahý na blbé srandičky..:) som ale rada, že si to takto zobral, presne takto to aj ja chcem, že si čo to pokúpim a potom rozmnožím sama...dúfam, že sa mi to podarí, pôdu máme fajn, slnečný pozemok, tak by sa malo dariť, chcem začať najskôr ovocím kôli deckám, tie zbožňujú, lebo naraz sa nedá bohužiaľ zo zeleniny asi len mrkvu, petržlen, hrášok, možno paradajky, to kde by som zohnala bio, nemáš nejaký dobrý typ, kde kúpiť? u nás na tržnici nezoženiem dokopy nič a ak niečo, tak veľmi predražené a že to nie je chemicky ošetrené záruku absolútne nemám, spolieham sa len na to, že si sama rozmnožím časom. hmmm , ale aj kukuricu by som veru chcela, to sa nevieme dojesť všetci
Odpovedať
@zuzana030 ja rozsadzam jahody cely rok a este aj rozdavam kamoskam, tiez v lete a skoro vzdy sa ujmu a este aj ten rok zarodia. pestujem ich takto.
Odpovedať
@atlaska bože tie sú ti krásne, dobrý typ, takže v pohodičke môžem posadiť cez leto? ja môžem najskôr asi tak v polke júla, zatiaľ nemôžem veľmi nič riešiť, to máš na tkanine alebo na fólii, trošku mi to zle vidieť, ak by si mala v ten čas nejaké nazvyš, nepredala by si mi nejaké kúsky? fakt sú krásne, nech ti veľa veľa rodia...:)
Odpovedať
@zuzana030 ony pustaju poplazy a z tych sa zakorenia aj na tej textilii. Neviem kolko ich bude, ak dost poslem ti, lebo susedy tu maju uz rezervacie u mna. Tie na foto ale niesu stalorodiace, tie mam dalej. Tieto maju tri roky, tak zvazujem ich uz aj vymenit,uvidim ake velke budu plody. Inak tu foliu ani nebude v lete vidno ako sa rozrastu.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska prosim ta ako vyzeraju tie poplazy? lebo ja mam take tie stalerodiace male ako keby lesne z hornbachu a ziadne poplazy tam nevidim. Sadila som ich minulu jar, vdaka
Odpovedať
@cryonae normalne z rastliny ide akoby snura dlha a na nej vyrastaju nove listky, neskor aj kvety a korienky, to postriham a zasadim. teraz este niesu, az neskor, a tu jednu novu som uz postrihala a rozsadila.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska oki, vdaka, tak to skusim pozerat :) jahodiek nie je nikdy dost :) toto su oni
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?