Hubové ochorenie trávnika - čo s tým?

Profilova fotka
V poslednej dobe sa nám objavujú huby v trávniku. Jednotlivé ale aj celé zhluky drobných húb. Po pôsobení slnka tie drobné do večera zmiznú, slnko ich spáli. Dnes sme si všimli naviac výskyt drobných akoby pavučín, ráno potiahnutých rosou. Fotky pridávam. Poraďte, čo s tým? Postrek, prevzdušniť, pohnojiť? Ďakujem za rady...
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinkysk
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk @andyfoto @atlaska @jankazb
Odpovedať
vela vlhka preto rastu huby, ja si ich nevsimam ale ja niesom maniak na travnik takze moj nazor si velmi neber k srdcu, ja zijem aj s buriňou v travniku pokosi sa a hotovo. este tento rok a bude po travniku mala lucka a nic viac nam netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
Keby to boli aspoň tie veselé ... :). Ja veru neporadim, tiež sa nám občas huby rôzne objavujú, ale nemáme štandard trávnik,skor udrziavanu lúku, tak ja to neriešim. Na tej nasej ploche by som zosalela. Ale každopádne som zvedava aj ja,rada sa poučim, človek nikdy nevie...
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska závidím ti tvoj kľud :-) @jankazb večer skúsime :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo s tymto bojujem uz od jari, a v podstate nic nepomaha, ani menej polievat, a veru ani bumper na to urceny nemal ucinok :(. Stale sa to zhorsuje....
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj tak to poteš pánboh... Ako to riešia na futbalových ihriskách? To sú obrovské plochy ale huby som tam nikdy nevidel?
Odpovedať
Profilova fotka
Pot a sliny... ocividne treba nieco kyslé na to :). A možno i iny druh trávnika je na štadiónoch.
Odpovedať
kedysi som po travniku behala aj s malymi noznickami aby bol zastrihnuty tiptop okolo schodov . Som rada ze travnikovy fetis je za mnou uz mnoho rokov. teraz ked ho nemam tam kam oko dovidi je to fajn, zahrady bez travnika sa mi zacali pacit cim dalej tym viac. je to ine ako vsade naokolo a travnik vyzaduje najviac roboty na zahrade a pritom vyzeraju tie tiptop ako umely prvok v zahrade. co ma najviac zralo bolo ze po pokoseni sme ho este dva dni na nohach nosili na terasu. buduci rok tam vysejem same liecivky to bude bomba. a mozu aj huby rast.
Odpovedať
kedysi som citala ze huby su pre travnik dokonca osozne. urcite existuje nejaky postrek na ne, pytaj si v zahradnictve. ale ak ho fakt chces mat tiptop budes postrekovat stale dokolecka dokola proti vselicomu.
Odpovedať
Profilova fotka
nazdarek, jj staci postrek ale pri takom mnozstve by si sa zblaznil ak by si mal kazdy cast postrkovat osobitme, asi najskor celoplosne... ale nie je to nic smrtonostne pre travnik... je vidno ze je plny zivin... Ak by nebol, tak zacne plesniviet, chlpatiet a pod.... vo vnutri travnika by si videl len problemy.. toto je nic, viac vlhka ako by ziadal... staci par dni slnecnych s menej polievanim a je to OK :) mne osobne by sa to pacilo aj
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska @andyfoto pomaly, ako čítam na webe, sa s tými hubami zmierujem, nedá sa s tým asi nič urobiť. Andy, ešte viac slnka ako je teraz, ved praží den čo den.... :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@topvideo tie huby co vidis, nie su problem, Problem su tie huby co nicia travnik, uschynaju konce listkov. Niekedy sa na tych uschnutych castiach vidno take ruzove nitky...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj o tom som už čítal, je to červená nitkovitosť http://www.golfonline.sk/profesionaln...
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo myslel som skor ze slnko s menej polievanim.. napr. u nas uz 2hy den komplet mraky :)
Odpovedať
Huby sme mali nedávno aj my, keď sme denne polievali po pokládke. Teraz sme závlahu prenastavii a myslím, že už nerastú. Je to nadbytok vlhkosti a vraj to trávniku neškodí. Tie pavučinky neviem, čo znamenajú.
Odpovedať
mali sme podobny problem s hubami. Neviem, ci tym, ale pomohlo mi hnojivo s nejakym pridavkom proti machu. Nebudem rozoberat, kde a ako som na to prisieli. Zmiesal som toto: http://www.lacnepostreky.sk/hnojiva/t... http://www.lacnepostreky.sk/hnojiva/t... jedno som mal 5 kg a druhe 10. dost mi tie huby zmizli, snad 90% a viac. Dal som do toho este aj trochu klasickeho hnojiva.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo Huby v trávniku sa vyskytujú z viacerých príčin. Nepíšete ako dlho máte založený trávnik, aký je typ pôdy, pH, ako často zavlažujete, ako ste pripravili pôdu pred založením trávnika....vyskytujú sa najmä za teplého počasia, ktoré náhle vystrieda nižšia teplota a zrážky, ktoré sú presne v tomto období. Vyskytujú sa aj na príliš suchých a ľahkých a zároveň aj mokrých a ťažkých pôdach. Pôsobením celodenného slnka sa stratia, ale je to len dočasné. Kosením ich len podporujete v raste a rozširujú sa ďalej vo väčšom množstve. Tiež sa to deje obyčajným chodením, po takejto ploche.. Pokiaľ to nie sú rozsiahle plochy, vyzbierajte ich rukavicami. Skontrolujte závlahový systém a znížte intenzitu zalievania vzhľadom aj na počasie. Samotná príprava pôdy pred založením trávnika je najdôležitejšia aj práve z tohto hľadiska. Je dôležité, aby vrchná vrstva trávnika dobre nasiakala a prepúšťala vodu. Pokiaľ je už trávnik a pôda (jej vrchná vrstva) nasýtená vytvárajú sa vhodné podmienky pre tvorbu húb.
Odpovedať
@topvideo a to sa ti množí v tom koberci?
Odpovedať
Profilova fotka
@gemini06 áno, v novopoloženom koberci cca po 2 mesiacoch @rastlinky_sk koberec je nový, cca 2 mesiace, príprava na položenie nebola nejak špeciálna, urovnalo sa, dali sme siete protikrtom a potom mačinu. Prvých desať dní sme zavlažovali intenzívne 2x denne, potom sme polievanie závlahou stanovili na každý druhý deň iba ráno, cca na 15 minút, čo zodpovedá 15l na trysku, celkovo ich je 8, plocha trávnika je 110 m2. Aké je pH - netuším. Pôvodná pôda je dosť ílovitá, skúsim prevzdušniť trávnik klasicky vidlami do hĺbky 15-20 cm. Včera som pokosil a pohnojil Travceritom na plochu 110 m2 sme minuli 5 kg hnojiva. Uvidím, ako sa trávnik zachová po tomto úkone... :-| Máte nejaké odporúčania?
Odpovedať
@topvideo :-( šľak by ma trafil, držím palce
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo po dvoch mesiacoch? tak to musis mat radosti, ze.. uprimne nezavidim ale drzim palce aby sa ich podarilo zbavit. Postrek by mal pomoct :)
Odpovedať
Profilova fotka
@kristian333 postrek nakúpený, ale pesimizmus prevláda...
Odpovedať
Ale chod s pesimizmom...... este budes mat v tom strku rozne buriny, pridu vosky, krtko, skorce..........tie huby su najmenej ver mi.
Odpovedať
@topvideo vies co mne moj otec hovorieval? este aj vcera ked som s nim volal mi pripomenul, ze na co budem mysliet tak to sa aj stane. Ked si poviem ze nieco nevyjde tak to nevyjde. Cize kasli na pesimizmus a hor sa do toho!
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska to,čosi vymenovala - vošky, krtko, buriny a škorce, to už bolo ;-)
Odpovedať
@topvideo to kedy? ved len teraz si urobil zahradu. burina nemala sancu ani nafukat a krt nemal sancu objavit travnik ktory sa zalieva.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska krt bol pod katalpami, pod krušpánom...burina sa sem tam ukazuje, hned trhám, škorce každý den na trávniku tahajú daždovky...
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo Ak je podklad z veľkej časti ílovitý, tak nadbytočná vlaha prirodzene nemá kam vsakovať. Asi by som sa osobne zmieril s tým, že super trávnik na ňom nebude a tešil by som sa aj z tých škorcov na ňom, ktoré využívajú ľahkú korisť vo forme pravidelného prísunu čerstvých vytopených dážďoviek.
Odpovedať
Profilova fotka
Treba pofotiť,isť do zahradníctva ,oni ti už poradia,my sme mali na tráve nejaku pleseň,dali nám postrek a za týždeň to všetko zmizlo a tráva je perfektná,len to treba riešiť zavčasu,lebo to môže zničiť trávnik úplne,teda ta pleseň....
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?