Drenaž zo starých prepraviek

Ahojte riešil už niekto drenážnú jamu zo starých prepraviek od vína či piva? Ak áno poprosím postrehy. Vďaka
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
treba zistiť hladinu spodnej vody, dno vsaku musí byť 1,5 m nad hl.s.v., prepravky zakryť geotextíliou (nie obaliť)
Odpovedať
@kamenozrut Ja som tak urobil trativod z tych starych prepraviek. Moj postup bol: 1. vykopanie jamy cca 2x2 m, hlbka cca 3m (vlastne vykop 2m, kedze ja som v tom mieste este 1m zeminy navazal) 2. obalenie obvodovych stien geotextiliou 3. na spodok som vysypal obycajny riecny strk (ten mozno ani nemusel ist, dal som ho len preto aby som usetril nejake prepravky) 4. na to som ukladal prepravky priamo v jame tak aby som vyplnil co najviac priestoru (najprv som myslel ze si vytvorim konstrukciu vonku a celu ju potom vlozim, ale potom som sa rozhodol ukladat to priamo v jame a viazat priamo tam binderkami vrstvu po vrstve) 5. zviazat vsetky prepravky binderkami co najtesnejsie zo vsetkych moznych stran (kazdu susednu prepravku na viacerych miestach) 6. poslednu vrstvu prepraviek som zakryl z vrchu tou vopred nachystanou geotextiliou 7. na to som este polozil drevene dosky, pre istotu (aj ked viem ze za par rokov zhniju) a cele sa to potom zahrnulo este tym cca 1m zeminy ked som zrovnaval pozemok Ja som minul na dve taketo jamy cca 120 prepraviek, uz si nepamatam presne. Ked su prepravky dobre zviazane, vobec sa to nepohne, mozes po tom aj skakat, ale prasknute alebo nalomene prepravky som nedaval. Akurat musis mat zdroj kde zozenies vela prepraviek za dobru cenu a cele to viazanie a ukladanie je dost pracne, zabavis sa pri tom. Ked sa potom navazala ta dodatocna zemina, tak chodil po tom aj velky bager a neprepadol sa :-) (samozrejme si najprv naviezol na to trochu zeminy). Je na tebe, ci sa zabavis s prepravkami alebo si zaplatis za prefabrikovany betonovy trativod, alebo ho budes murovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozomrkva aj my sme tak robili ::))
Odpovedať
@jozomrkva konečne rozumý človek čo aj rozumne poradí a netrepe tu od veci. Dík za obrázky pomohol si mi . Myslíš že keby som to neobaloval ale dám textíliu len na povrch tak by sa to z bokov zosúvalo? Kde si zohnal prepravky? lebo je to dosť problém
Odpovedať
@kamenozrut urcite to obal geotextiliou, lebo sa ti to bude zanasat... co chces dosiahnut tym, ze ju das len navrch?
Odpovedať
Ja som dal tu textiliu zboku prave kvoli tomu, aby sa rokmi tie steny nesypali dovnutra alebo nezaniesol blatom, ale tak ono to blato sa asi moze dostat aj z odtoku zo zvodov.. Prepravky som zhanal po velkoobchodoch s napojmi, obehal som viacere velkosklady a najprv som nemohol zohnat, tak som kupoval v jednom velkosklade po 1,60 Eur/ks myslim a potom som nasiel jeden a tam mi ich predali po 80c.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@jozomrkva Aj ja dakujem za poskytnutie skusenosti. Na obr nevidim odvetravaci "komin". Trochu sa bojim privalovych dazdov a da sa cezen sledovat aj ci to vsakuje podla predstav. Ci zbytocne? A prosim vies apson naznacit kde si prepravky na flase s predelom zohnal? Je to pb lebo uz sa vraj nevyrabaju a ak niekto ma tak pyta nad 2,5 €za ks. Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@kamenozrut Ahoj miesto tich plastovych bedniciek sa pouzivaj aj BT-cka....... su vhodne aj ked robis drenaynu jamu pod prijazdovou cestou. (vysia nosnost)
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 Nemyslíš náhodou DT-čka? :-)
Odpovedať
@logo22 prepac ja viem ze si myslel DT-cka ale prislo mi to velmi vtipne hoci vtipnejsie by bolo CD-cka
Odpovedať
@jamk1 nuz, asi ma ceske korene.
Odpovedať
@jamk1 debniace tvarnice a bedniace tvarnice su to predsa to iste :) Sam to niekedy popletiem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stowasser Ty si ako môj sused. Murár, ale ešte nikdy som ho nepočul povedať OSB doska, ale stále aj po niekoľkých upozorneniach hovorí OBS doska... :-)
Odpovedať
@jamk1 To este celkom dobre.Ale ja som sa uz stretla ze niekto my miesto osb povedal ze usb.Ale co uz sme ludia vseliaky a pri dnesnej dobe unahlenej a nervami dramatickej sa je mylit ludske.Ale ja poviem ze ked nejde o zivot tak nejde o nic.Asi tolko.
Odpovedať
@stowasser ked uz tak bednici tvarnice :)
Odpovedať
@sequoia Presne ti asi nikto nepovie, kde ich zohnať. Ja som 2 týždne obvolával a písal na veľkosklady nápojov a do vinárskych závodov. Až napokon v jednom sklade mi pozbierali staré vínové prepravky, ktoré už nepoužívajú a predali mi ich za 0,5 EUR kus. Celkovo ich našli 92 kusov. (v niektorý boli ešte staré fľaše vína - ale víno už nebolo dobré :-x :-D ). Moja vsakovačka tiež nemá odvetrávanie. Mám tam 2 prívody, nemyslím, že by tam mohol vzniknúť taký tlak, aby sa voda tlačila von. Navyše celá stavba je viac, ako 0,8 metra pod zemou, po navezení zeminy to bude aj 1 meter, takže je to dosť hlboko. Spodok bedničiek som dal až po povrch spodnej vody. Podložie je štrkové, takže voda bude dobre odtekať. Bedničky sú obalené celé, geotextíliu som dal aj zospodu.
Odpovedať
Ak namiesto prepraviek sa pouzije strk?
Odpovedať
@deto_oesya Ak namiesto prepraviek pouzijes strk, tak vsakovacia schopnost takehoto trativodu bude mizerna. Inak som taketo prepravkove trativody vyrabal tri :-)
Odpovedať
@deto_oesya Tak miesto prepreviek budeš mať v zemi štrk. Alebo kam smerovala tvoja otázka? Či je možné použiť aj štrk? Je možné. ale štrk sám o sebe zaberie viac priestor ako bednička, takže pre vodu zostane menej miesta. Treba vykopať väčšiu jamu, ak chceš aby drenážna jama mala rovnakú kapacitu ako z bedničiek. Ja som ešte mal tip aj na drenážnu jamu z kanalizačných skruží. Dajú sa položiť do jamy vedľa seba aj 2-3 a spojiť potrubím. Len treba do nich vyrezať tie diery na spojenie. Potom ich zakryť betónovým poklopom a zasypať hlinou. Možností, ako vyrobiť vsakovačku je veľa.
Odpovedať
@chrobak7 napriklad aj z plastovych paliet ;-) http://dom.bazar.sk/15698689-plastove...
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 @mig12 @gashtaan vieco čo vážený....môžete ma .... :-D :-D :-D :-D A áno som federatívne dieťa :-p Ok beriem to ......som to poplietol 8-) a nie prvý krát :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 Este, ze to beries s humorom. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ťa pochopili......a to je základ, poradil som
Odpovedať
@deto_oesya pozri moj album. riesil som vsakovacku strkom a rurou DN200. skor ako som to zasypal som par peknych dazdov sledoval ako to funguje a ani navalovy dazd nema sancu prekvapit moje vsakovacky :-D
Odpovedať
@autoholik Praveze tiez mam vsakovacku zo strku 32-63 a ziaden problem nemam. :)
Odpovedať
@logo22 Keď nám naleješ z toho červeného tak Ti "možno" všetci odpustíme/ ako u Boha/ za Tvoje priestupky... :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Zdravim Vas ,, chcel by som poradiť, že kolko treba prepraviek na plochu strechy cca 40m2,, Dakujem za odpoved,,, ;-)
Odpovedať
@kunoviii Takto sa to nedá povedať. Záleží od viacerých faktorov, napr.: - na aký silný dážď chceš vsakovaciu jamu - aké je podložie na pozemku - schopnosť vsakovať vodu Ja mám strechu cca 200 m2 a mám jamu veľkú 3 m3. ALe mám štrkové podložie, ktoré prepúšťa dobre vodu.
Odpovedať
@kunoviii na altanok ti staci povrchove vsakovanie, pokial to mas podpivnicene, tak ju treba, ale vsetko zavisi od podlozia, ale 1m3 by malo postacovat.
Odpovedať
Dakujem za odpovede ,, je to na zahradnú chatu,, a podložie viacmenej ilovite cc a po 50cm hlbky ,,, a chata je situovana v miernom svahu
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?