Domáca vodáreň s nádržkou či bez?

Prosím o radu a skúsenosti. Máme pri dome cca 15-20m od neho studňu klasickú (1m široká, 5m hlbohá, voda vo výške 3,5m). Chceli by sme vodu z nej dostať do domu na splachovanie, prípadne v záhrade na polievanie. Akú vodárničku by ste poradili, s nádržkou či bez?
Odpovedať
Grundfos Scala 2 a máš pokoj...
Odpovedať
Profilova fotka
Pozri starsie fora je tu toho dost. No hlavne pozor. Vody sa nesmu miesat. najlepsie riesenie v tomto ma jan45 cez medzinadrz no alebo samozrejme dve potrubia po zachod.
Odpovedať
@matav15 na polievanie určite bez a splachovaču je to jedno, takže mi z toho vychádza buď obyčajné čerpadlo bez tlakovej nádoby alebo automat
Odpovedať
@dedo758 a tu scalu 2 mozem pouzit namiesto terajsej domacej vodarne s tlakovou nadobou?
Odpovedať
Áno
Odpovedať
Profilova fotka
až na to, že ten istý účinok má domáca vodáreň za 100€.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte. Tak trocha tapam, co si mame obstarat. Problem je, ze sme napojeny na obecny vodovod, no sprcha ide s biedou, zrovna tak, aj vanu napustit dlho trva, ale malo vody ide aj v umyvadle, ci kuchyni, da sa s tym zit, ale konecne by som rad to polepsil. Donedavna som bol v tom, ze asi kupime “daku“ vodarnicku, ci cerpadlo, nech zvysi tlak. Ibaze nedavno sa dopustala voda do kotla a potom sa zle, slabo uzavrel dopustaci ventil, a ono ten kotol natlakovalo az tak, ze zacal pretekat cez poistny ventil, co je tusim na 3 bary. Takze tlak vody neni maly. Rozvody v dome su klasicke PP-R trubky, ale chybu v nich vylucujem, lebo obdobny problem je aj u susedov. Prirovnal by som ten obecny vodovod k wapke, kde je tlak, ale prietok je nizky. Nemam zmerane, aky tlak je, pri odbere vody. Ako by ste mi poradili, ake cerpadlo? Cerpadlo by bolo v techn. miestnosti, takze nieco supermoderne, tiche, drahe by zas nemuselo byt. Tu Scalu, ci ako inde bolo radene DAB e.sybox som pozeral. Ale radsej by som nieco, co je jednoduchsie, no s dlhou zivotnostou a pokial mozno, tak slovenske, ci ceske, nech aspon dako podporim domace. Displej nepotrebujem pozerat, a radsej som za kus inoxu, ci liatiny, nez plast. Dakujem.
Odpovedať
@frantisekca malý prietok bude asi preto že sú tam tenké rúry. Dal by som tam domácu vodáreň s tlakovou nádržou 100l
Odpovedať
No, a otazka na tu domacu vodaren. Nebude problem ten tlak na vstupe? Ked niekde uvadzaju napr. ze max tlak na vstupe je 3 bar, inde neuvadzaju nic v specifikaciach. A este podotazku. Kolko je taky “zdravy, rozumny“ tlak vody v domacnosti? Aby zas napriklad nebol problem s bateriami, ci ventilmi v spotrebicoch.
Odpovedať
@frantisekca Uplne zakladna vec je zmerat tlak na vstupe. Bez toho tazko radit. Vy sa len domnievate, tusite, myslite si, ze tlak je dostatocny...V kotli poistak "tusim" na tri bary... a podobne zhluky domienok, nic konkretne zmerane. Ja mam v kotli napr. poustak 1,5bar.
Odpovedať
Poistny ventil je 3 bar (Protherm Lev 30 kkz). Bezne mam v (ohriatom) systeme tlak 1,7 Bar.
Odpovedať
@frantisekca Najprv na vstupe za vodomerom to odpoj a vyskúšaj, aký je tam prúd vody. Nie je možné, aby si mal tlak 3 bary a voda tiekla cícerkom. Ak je vonku dostatok vody, problém bude v dome. Pre istotu môžeš za vodomer namontovať regulátor tlaku. Mne ho tiež dali, lebo tlak na ulici je viac, ako 3 bary. Neviem, nakoľko to znižuje tlak za ním. Ak nič nepomôže, tak jedine čerpadlom natlakovať tú 100 l tlakovú nádobu, aby si mal stále dostatočnú zásobu vody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nepisem, ze voda tecie cicerkom. Pisem, ze je to menej komfortne, avsak ziadna tragedia, no rad by som to poriesil na vyssiu uroven. A tiez som pisal, ze problem je aj v inych domoch, nie len u mna. Neviem co je k nepochopeniu, ze je tlak, avsak nizky prietok. Asi su obecne rozvody riesene malym prierezom. Wapka dak aj cez 150 bar, ale s prietokom 10 l/min. Tou by sa tiez nie dobre napustala vana. Ked tak citam vsetko mozne, tak asi budem musiet zvolit variantu plavakovy zasobnik (min 200l) a k tomu domaca vodarnicka. Mne bude asi zbytocne kupovat vodarnicku so 100 ci viac litrovym tlakovym zasobnikom, kedze pri tom moze hrozit nasavanie vzduchu, ci “stahovanie“ vody od susedov, napriklad pri polievani zahrady a podobne. Len ked toho miesta mam pomenej, nacpat tam tu nadrz… Na druhej strane, v pripade odstavky vody jej bude celkom slusna zasoba.
Odpovedať
@frantisekca Mozno uplne staci expanzka s vacsim objemom, kedze tlak je (podla vas, nezmerany) dostatocny. Ale ono to tak celkovo vyzera, ze radu nepotrebujete. :-)
Odpovedať
Tlak zmeriam, avsak az budem na chalupe. Teraz som v praci a cestovanie komplikuju tie obmadzania. Chalupa sa robila nejakych cca 15 rokov dozadu, uz si nespominam akeho priemeru bol ten obecny vodovod. Ale aj tak neviem, aky vyznam bude mat to meranie, kedze viem, ze tlak je viac, nez udrzi poistny ventil v kotle, ktory je na 3 bar. Alebo sa mylim v niecom? Neviem, ale predstava napriklad (extrem) 100m trubky o vnutornom priemere 5mm, cerpadlo bude do nej tlacit vodu o tlaku 3 bar. Aky prietok bude na konci tej trubky? Aky tlak bude na tlakomeri ked sa da na koniec tej trubky? Podla mna, prietok na konci trubky bude mizerny. Tlakomer na konci trubky bude ukazovat 3 bar. Dotazoval som sa preto, ze ci vie niekto poradit, hlavne mam obavy z toho, ze keby som dal cerpadlo (je asi jedno, ci so zasobnikom, ci bez neho) priamo na privod, ze by mohol vzniknut problem napriklad u susedov, ze by som im “stahoval“ vodu a podobne veci, ktore mne nemusia napadnut. Medzi mnou a susedom mame necele 2 metre medzi chalupami. Obecny vodovod je cca 7 metrov od chalupy a ventily v ceste su blizko seba, kedze obaja mame privod rieseny jednym vykopom. A zial, sme v podstate na okraji obce, za nami su uz len posledne 2 domy.
Odpovedať
Profilova fotka
prietok = DN potrubia * tlak (vzorec prikladam) https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... cim mensi tlak, tym vacsie DN potrubie potrebujes a naopak. Ak mas maly DN a maly tlak, mozes pouzit "buffrovaciu nadrz" co ja viem obsahu 100-200L (na vanu) a domacu vodarnicku na zvysenie tlaku. Ale tlakomer na vstupe je zaklad, vsetko ostatne je ''myslim si, neviem, odhadujem". Na zaklade vstupneho tlaku a DN potrubia sa da dumat dalej.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?