Dočasná úprava záhrady

Potrebovala by som poradit, ako docasne upraviť zahradu/pozemok okolo domu cca 200m2. V súčasnosti nemáme dostatok financií na vybudovanie automatickej zavlahy a položenie travnika, co planujeme az buducu sezonu, ale máme deti a nechceme, aby behali len po blate/hline, lebo je z toho po všetkých chodníkoch a terase neskutocny bordel. Máte niekto skúsenosť s vysevom rastlín na zelene hnojenie, či je to vhodne pod budúci travnik... Alebo vysiat len lucnu zmes...??? Ďakujem za vsetky tipy:)
Odpovedať
Taka zavlaha na 200m2 neni draha, nemusite kupovat ventily a pocitac, staci hadice, spojky a postrekovace. Toto by som rozhodne nerobil po tom co tam uz bude nieco rast, je to zbytocna praca naviac. Ceny su odhadom 100e za 100metrov hadice a 10-30 za postrekovac. Orientacne mozes pouzit aplikaciu gardeny (maju to na stranke), i ked kupoval by som inu znacku ;-)
Odpovedať
@luciaj vysej nejaku travu, tiez sme tak zacinali, nakoniec bola po 2 rokoch taka pekna,ze sme dorobili zavlahu /kus travy sa znicilo-zasa sme dosiali. Hned sme kupili v Mountfielde najlacnejsiu kosacku na tych 200 m2 nam uplne stacila a kosila nam bez poruchy len s brusenim nozov 15 rokov. Trava sa rychlo regeneruje, este sme urobili aj fasadu, sice ju poslapali,ale hnojivo,vela vlahy a o tyzden bola zas pekna. Je lepsie travu robit na koniec, ale viem ze peniaze niekedy nepustia.
Odpovedať
Rastliny na zelené hnojenie sa využívajú na zlepšenie štruktúry pôdy a jej kvality. Po vysiatí a narastení zelenej hmoty sa zarýľujú. Neviem, či má význam siať nejakú trávu iba na jeden rok. Ak vysejete teraz na jar, tento rok tam deti veľa toho nenabehajú, lebo ono to trošku trvá, kým sa porast zapojí. A budúci rok, keď budete chcieť nový trávnik, tak tento pôvodný musíte najprv zlikvidovať. Pripadá mi to zbytočná práca. Neboj, deti mám, chápem Tvoje pohnútky, ale fakt neuvažuješ dobrým smerom. Ak by to bolo na viac rokov, tak by som odporučila tú najlacnejšiu zmes, ktorú zoženieš. Občas pokosíš, poleješ a hlavne - deti to môžu aj rozryť, berieš to ako dočasné riešenie.
Odpovedať
@arenaria kedže to planujeme len na rok, tak mi napadlo to zelene hnojenie, že teraz vysejeme a v jeseni zarylujeme a budeme mat aspon dobre prehnojenu pôdu pod travnik na budúci rok. Máš s tým nejake skúsenosti? Ďakujem
Odpovedať
ahoj, my jsme dávali dočasnou zahradu, kvůli tomu, že jsme se stěhovali na podzim a všude bylo bahno a máme pejsky tak by nám nosili do domu strašnej nepořádek, tak jsme nechali položit trávník a z jara se udělala pořádná zahrada s novým trávníkem, závlahou i kytkama, takže pokud chceš provizorní zahradu, tak bych vysela trávník.
Odpovedať
Profilova fotka
Prikláňam sa k variante vysiať trávnik....ak tam chcete niečo zelené, aby sa neprášilo, nebolo blato, je to lepšie vysiať trávou ako rôznymi rastlinami na zelené hnojenie. Treba si však uvedomiť, že príprava podložia – teda pôdy pred budúcou pokládkou trávnatých kobercov bude tiež náročná, nakoľko budete musieť zlikvidovať to, čo nasejete teraz. Prípadne to ošetriť aj postrekom, záleží, čo sa Vám tam vysemení – burina. Potom urobiť závlahu a poukladať koberce. Ak by sa Vám podarilo dopestovať pekný trávnik z výsevu – čo však nepôjde bez dostatočnej závlahy, dala by sa urobiť závlaha aj dodatočne. Je to síce prácnejšie ale dá sa. Ak by ste sa predsa len rozhodli pre zelené hnojenie tak vtedy sa používajú ďatelina, lucerna, hrach, lupiny, vika aj repka, ale na výsev okolo domu si to neviem dobre predstaviť. A ďatelina je tak trváca, že bude problém s ňou aj do budúcnosti.
Odpovedať
@rastlinky_sk z akého dôvodu je vysev rastlín na zelene hnojenie nevhodne okolo domu? Nebude to vhodne hnojivo pod budúci travnik? Potrebujeme totiž niečo, co sa nám teraz v jari rýchlo zazeleni. Alebo by bola vhodná alternatíva lucna travna zmes alebo ekotravnik? Vyrastie skôr ako klasickcka travna zmes?
Odpovedať
@luciaj Ak to vyseješ na jar, tak Ti to bude rásť, časom aj kvitnúť. Výška podľa druhu rastlín, no nečakaj niečo nízke - môže to byť aj 40 cm. Na zelené hnojenie sa sejú rastliny väčšinou na pokrytie pôdy po zbere rastlín, no zlepšenie štruktúry a obohatenie o zelenú hmotu. No vždy iba na kratší čas - nie počas celej vegetácie. Za celú vegetáciu Ti rastliny prestarnú a ťažšie sa budú zarýľovávať. My sme siali horčicu - na piesočnatej pôde, ale aj tak sa to dosť ťažko zarýľovávalo a to sme ju siali v auguste.
Odpovedať
@luciaj na behanie rastliny na zelene hnojenie nie su vhodne, behanim sa polamu a zhniju. Vysej travnik a mas pokoj, viem ako je to s dokoncovanim domu, mozno aj o rok budete radi ze mate travnik, aj vysiaty travnik vie byt po roku pekny akoby bol polozeny koberec.
Odpovedať
vysejte travu hned teraz na jar, nejake buriny sa v nej urcite objavia, ale to sa da zvladnut v najhorsom pripade nejakym herbicidom, ktory nelikviduje travu. treba davat pozor hlavne na zaciatku a "decentne" polievat a polievat (aj viackrat za den, ked bude sucho), aby uz kliciace rastliny nahodou nevyschli. tie 2-3 hadice + postrekovace (cca 10-12 kusov, cena vsetkeho dokopy aj s riadiacou jednotkou cca 600€ + polozenie) sa daju zakopat aj ked uz bude trava zapojena. vedla buducej ryhy na hadicu sa polozi pas folie, trava sa preseka a podoberie rylom, odlozi sa nabok, zem sa vyhodi na foliu, polozi sa hadica, zahrnie sa zemou, trsy travy sa vratia spat. mozno potom nebude treba ani ten travny koberec. v ekotravniku je datelina plaziva - objavia sa 4-listky :-) ale tie biele kvety az tak velmi dobre nevyzeraju :-( zarylovat zelene hnojenie na 200m2 je poriadny "zahul", ako uz bolo spomenute vyssie, behat sa v tom kvoli vyske naozaj neda a najskor by sa to muselo za rok vysiat 2x...
Odpovedať
Profilova fotka
@luciaj Nie je to nemožné a je to dobrý základ pre pôdu, obohatenú o zelenú zarýľovanú hmotu ale …čo si vy predstavujete pod tým zeleným hnojením, čo by ste vysiali? Všetko je obyčajne vyššieho vzrastu a to znemožní pohyb aj deťom. Rastliny na zelené hnojenie pozostávajú z tých, ktoré sme uviedli a aj iných, myslených skôr pre poľnohospodárske účely a sú tam teda aj negatíva. Napr. ďatelina je v trávniku burina a budete s ňou ďalej bojovať, pokiaľ neaplikujete chémiu na dvojklíčnolistové buriny. Rastliny na zelené hnojenie je treba pokosiť ešte pred kvitnutím, aby sa nerozširovali ďalej semenami. Možno by bolo dobré do zadnej časti záhrady vysiať radšej hrach, ktorý aj spotrebujete, zmrazíte a vpredu vysejete trávnaté osivo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
@rastlinky_sk asi o 2 tyzdne dokoncime fasadu, chceli by sme naviezt zem, aby cez zimu sadala.. ma vyznam teraz este nasiat travniK? nie je vylucene ze ked zemina cez zimu sadne, budeme este navazat dalsiu.. vdaka
Odpovedať
Článok sa načítava...
@yaninca ved si sama odpovedas,ze zemina sadne, tak naco siat travnik?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska :) no ano, ale ak by stihla narast trava, bolo by to super (menej blata, prachu, a potom asi aj buriny) u nas nie su nejake super tvrde zimy,..
Odpovedať
ale zemina ti sadne, ak budes po nej behat budu nerovnosti,jamy a na jar to vsetko zasypes dalsou zeminou,lebo klesne povodna navezena teraz? @yaninca
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca tráva sa podľa dlhodobých zvyklostí sadí do 04/10 a na jar od 10/04. Ak zasejete o dva týždne, nemusí už stihnúť vyklíčiť. Ak by však bola teplá jeseň, mohlo by sa to podariť a vy by ste tak nemali okolo domu iba blato. Samozrejme, že na jar by ste mohli terén doupravovať a dosiať. Na aktuány výsev nemusíte použiť najdrahšie osivo.
Odpovedať
@luciaj My sme mali taky isty problém, no moje deti zobrali si gumáky a ked sli do vnútra tak si je dávali dole. Inač zboznovali sa hrat v zemine. Pripájam fotky ako sme fungovali. A to do konca 2 strašne roky. Ked napršalo tak sa im robili podpätky od tej hliny. Uz to mame spravené a male su nestastne.
Odpovedať
@moriak Videla som Tvoju reakciu na závlahy. Vies o niekom kto to vie urobiť za slušnú cenu? Nám napočítali 4 ar. záhradu bez kvapkovej závlahy 3000 eur. Pretocila sa nám hlava.
Odpovedať
Profilova fotka
Také jsme delali závlahu sami Cca stejně veliký pozemek a vyšla nás na 8tis. Koupit trávu vás vyjde na tisícovku... Takže to není zase takova investice
Odpovedať
Asi som sa nevyjadrila jasne - 3000 eur len za závlahu , bez kvapkovej závlahy.Za trávnik - bez terénnych úprav, záhony plus kveta asi 12 000 eur. A to sa mi naozaj ydá veľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@dok môžem Vám dať kontakt na môjho závlahára, určite to pôjde cenovo dolu
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca my sme teraz sadili travu asi dva tyzdne dozadu pred domom. Uz sa zazelenela, ale teren sme mali uplne vyrovnany. Mame skusenost aj s tym, ze sme siali a potom navazali hlinu uz na travu, ale stalo to za dve veci... :-p :-p Tiez sme to riesili takto preto, lebo mame male deti a rovno z terasy bol nabeh do takeho "krasneho" zlteho bahna, ze ma isiel slak trafit, ked sme mali ist behat von...
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk co sa s nou stane ak nevyklici? je sanca ze vyklici na jar? vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca pri súčasnom charaktere počasia je vysoká nádej, že tráva ešte stihne vyklíčiť, ale nie je isté, či dokáže pri plnom zdraví prezimovať. Ak by nevyklíčila teraz, vyklíči na jar. Semená vedia odhadnúť vhodný čas na vyklíčenie. .-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?