Do akej hlbky osadit cerpadlo v studni?

Profilova fotka
dobry prosim Vas, mame vrtanu studnu, 20cm priemer, ponorne cerpadlo, zavlaha. polievame travnik a posledne okruhy uz niekedy nemaju dost vody. studna je hlboka 10m, voda je zhruba od 6m. cerpadlo je teraz osadene asi v 8m. pomoze spustit cerpadlo o meter nizsie? pan co nam robil zavlahu, a aj osadil cerpadlo, hovori ze to nema zmysel ist hlbsie, ze viac vody tam nebude. dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Má pravdu, výdatnosť studne neovplyvní kde je čerpadlo, snáď keby dáš meter /0,75m nad dno stíhala by dotekať tak že by si ju nevyčerpal. Ak je vody dosť a nestíha zavlažovanie, tak je slabé čerpadlo. Pozri údaj litrov vody za minútu. Potom jeden strekáč akú má spotrebu vody za minútu a koľko ich máš v jednej vetve. Samozrejme čerpadlo a studňa musí byť schopná dávať viac vody ako ti víde. Ale to je základ.
Odpovedať
@silviu Pred samotnym navrhom cerpadla sa preto robi skuska vydatnosti, aby sa ti nestalo, ze prilis silne cerpadlo vytiahne vsetku vodu a nestiha dotekat.. Slabsie cerpadlo a viac okruhov zavlah.. My mame meter od dna, ale to nie je podstatne. Podstatne je, ze je umiestnene pod vodonosnym horizontom. A neni to len sezonna zalezitost aktualneho sucha? Lebo 10m hlbka, to je prvy horizont, nachylny na sezonne vykyvy..
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu suhlasim s príspevkom nadomnou.. prilis silne cerpadlo moze robit problem, hlbka 10m na studnu nie je vela.... skus spravit to, ze das tensiu hadicu.. sused napr. presne toto vidi, ze ked da colovu, tak po chvilke moc silneho odberu mu ide mutna voda, taha uz piesok.. ale ked da pol colovu, tak bez problemov polieva dlhsiu dobu. Kazdopadne, musis mat aj dobre cerpadlo, nie prilis silne, lebo ti odcerpa rychlo vodu, kedze vodny stlpec mas len 4m ( a aj ten sa moze menit,ked je sucho, castokrat voda aj klesne, cize....)
Odpovedať
Profilova fotka
@thorin @matorado @katrin21 skusku sme bohuzial nerobili. to viete, majster povie v senci je vody dost :-) cerpadlo sme dali nove, majster povedal ze su to najlepsie cerpadla. :-) a ze uz ich namontoval kopu. ked menil cerpadlo, tak ho pustil o meter vyssie ako bolo to stare predtym. ze to netreba tak hlboko. a moze byt aj to ze na jednu vetvu dal prilis vela postrekovacov, ale vidim ze 3minuty strieka na plno a potom uz len tak na 50% zatial to ide, plocha je velka, asi 700m2 polievame, tak to polievame viac intervalov. sucho je, to je pravda. hlbsie sme nevrtali, lebo uz bol il a museli by sme vrtat mozno az 20m. a vody sa zdalo byt dost. laka ma to skusit dat nizsie cerpadlo, hoci je to zlozity manever. rozmyslam ze je to ako vo vedre, cim zhlbsia nasavas, tak tym viac vody vytiahnes. zavolam este studniarom co vrtali studnu, co oni povedia. dakujem vam za rady :-) a nech nam coskoro sprchne.
Odpovedať
@silviu Daj sem link na to cerpadlo a napis aj pocet trysiek tych zavlah. Cize mas vsetko na jedinej vetve, 700m2?
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu v akej hĺbke máš perforované vypaženie?
Odpovedať
Profilova fotka
to máte jako závlahu napojenou přímo na čerpadlo...???
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo dobra otazka, to uz si nepamatam bohuzial. ale zavolam do tej firmy co to vrtali, mozno maju zaznam
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu ale nejde o to , ci je cerpadlo kvalitne, ale ci nie je prilis vykonne. ked das este hlbsie cerpadlo, ak je k tomu aj prilis silne, tak vycerpas rychlo vodu a budes tahat piesok. tu hadicu mas aku hrubku? ci vlastne to mas uz zakopane, ako zavlahy, takze to uz asi prekopávať nebudes.. ale mozno by stacilo mat pol colove
Odpovedať
Profilova fotka
@catt82 je tam este regulator @matorado cerpadlo: http://obchod.zavlahyacerpadla.sk/?co... regulator: http://obchod.zavlahyacerpadla.sk/?co... mame tri okruhy na 570 hunter postrekovace, asi po pat na vetvu dva okruhy na rotacne postrekovace, asi pgp model, na jednej je ich 5 a na druhej 6 jeden okruh na zahradu na kvapkovu zavlahu
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu podle mě je řešením mít kromě studny ještě nádrž na vodu, do které by se ti akumulovala voda ze studny a teprve odsud čerpat vodu na závlahu... Tak se ti nikdy nemůže stát, že voda není! Tímto způsobem to máme řešené i my a to máme vrt hluboký skoro 50m ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu napr. ja mám vŕtanú studňu kde prameň bol v hĺbke 32m - čiže do tej hĺbky je vypaženie pevné. Od hĺbky 32m do hĺbky 36m mám vypaženie perforované - čiže dieravé - kadiaľ tam tá voda v podstate vteká. Následné mám od hĺbky 36m do 40m znova pevné vypaženie na usádzanie prípadného kalu. A teraz tá podstata - čerpadlo NEMOŽEŠ DAŤ do takej hĺbky kde máš rúry perforované pretože ti začne ťahať aj kal (hlinu a iné veci). Pri tvojej 10m studni to tam máš asi dosť na tesno tie parametre - sorry ale 10m hlboká vŕtaná studňa ti nemôže dávať dosť vody - ale ak si to chcel na polievanie tak ste to asi neriešili (a zjavne ani nedoriešili). A čo sa týka dania čerpadla nižšie ti to fakt nepomôže - čerpadlo ti vyčerpá toľko vody aký má prameň prítok či ho dáš do hĺbky 8m, 9m alebo 7m. Jednoducho ti dáva prameň menej vody ako ťahá čerpadlo. Riešenie - dať slabšie čerpadlo aby neťahalo toľko vody - ale v tomto prípade sa máš naskúšať kým ti bude pasovať výkon čerpadla na prítok prameňa. Druhé riešenie - vyvŕtať riadnu studňu s riadnym prameňom, ktorý má dostatočný prítok vody a máš po starostiach. Ja som napr. včera začal polievať z mojej studne o 20:43 a skončil som o 23:26 - celkovo som vypolieval podľa vodomeru 1.870L vody (pri tlaku v systéme 3bar). To znamená, že prítok prameňa stíha odberu cca 700L za hodinu pri takýchto suchách. Keď mi robili čerpaciu skúšku po vyvŕtaní studne tak dal prameň 2000L za hodinu, takže tam mám ešte dostatočnú vôlu. Keď budeš mať takéto údaje, tak môžeš špekulovať čo s tým máš spraviť - bez toho bude len pokus/omyl.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@katrin21 no, pomaly si vsetko nastudujem :-) hlavne rozvody su colove, odbocky su asi polky, ale to bude standardna spojka na postrekovac. ja, laik si skor myslim ze tam treba vlozit este jednu vetvu aby bol vacsi tlak na poslednej vetve a posunut cerpadlo nizsie aby bolo viac vody. ak nebude viac vody, tak potom casovat jednotku na kratsie intervaly polievanie ale viac krat s prestavkou
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo urcite, chce to riadny vrt, len uz do toho nechceme vrazat viac penazi, je to pre nas sekundarny zdroj vody, primarny teda pre zavlahu. ak by sa to trochu zlepsilo, tak by bolo fajn. verim ze ked prejdu sucha bude vody viac. nedavno sme len dokoncili dom, chvilu uz nechcem vidiet ziaden stroj na pozemku :-) sused vedla hovoril ze spustil cerpadlo nizsie a ma vody viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu pre vacsinu ludi je to sekunadarny zdroj len na zavlahy.. ale co viem,, vacsina ludi, aj co maju 14m-16m studne sa chysta prehlbovat, nejakymi kapsulami ci cim, proste nie vrtanim, aj do 40m.. pre istotu... lebo par ludi uz pri vrtanych studniach a tejto klime prislo o studnu uplne, alebo im zostal zasypalo napr. 3m vodného stlpca a zostali im len 2 apod.. takze chcu hlbsie ist.. Okrem toho , z dlhodobého hladiska bude voda vzacna, uz o par desatroci, ubuda jej. a velmi... byt tebou, preverim si hrubku aj tych ostatných trubiek.. ako som pisala, susedovi to vyriesilo problem... inak sla voda mutna, pieskova, nestihalo to, ani ked polieval pomenej... polievanie viackrát s prestávkou je neefektivne. To uz radsej raz za 2-3 dni ale poriadne.
Odpovedať
@silviu Celý problém tkvie v hĺbke vŕtanej studne (ak zrovna nie ste vedľa hrádze v gabčíkove) , prítoku a sile čerpadla. Keby bola kopaná, 10 m by bolo v pohode a pomohlo by aj klesnutie čerpadla, keďže v 1m kopanej 1m priemeru je takmer 800 l vody. Predpokladám, že sa skutočne bavíme o nedostatku vody a nie o zanesenom filtri či nízkom tlaku na tryskách.
Odpovedať
@silviu pri hlbke 10 metrov ma to cerpadlo silu skoro 100litrov za minutu co je extremne vela a je vysoko pravepodobne ze voda nestiha dotekat. Standard ktory uplne staci je cca 30-40 litrov za minutu a aj vtedy je riziko nedostatku vodu. Hlavne v pripade ze vsetci okolo maju studne tiez a takisto vydatne polievaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik @igor211 @puxo volal som studniarovi co nam to vrtal, perforovanie je pol metra od spodku na dlzku 2m. vrt 10m. hovoril ze spustit trochu nizsie cerpadlo moze pomoct. ked bude casu tak to skusim. hej je to pokus omyl vsetkym dakujem
Odpovedať
@silviu my mame tiez 10m vrt. Po niekolkych tyzdnoch hladina stupla asi o 2m. Casom sa tam vytvori taka kapsula a ta zvysi vydatnost (aspon tak nejako mi to vysvetlovali). Po navrtani cerpali 150l/min a hladina klesla o nejakych 10cm za 1,5. Pravda, u nas problem so spodnou vodou nie je, kamkolvek kopnem, po 3m mam bazen :)
Odpovedať
@silviu Nechcem ta nejako strasit, ale tvoj problem neni vytiahnuta voda behom chvilky. Tvoj problem je prilis silne cerpadlo, ktorym si v krajnom pripade dokazes nenavratne znicit studnu. Zmeraj si spagatom hlbku studne, kolko piesku ti uz odspodu pribudlo.. Mal by si sa poradit aj s clovekom co ti robil zavlahy a dat tam najslabsie mozne cerpadlo, ktore ti vytlaci aspon 2 bary do vetvy s najvacsou spotrebou vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado prave ze clovek co robil zavlahu, vybral aj cerpadlo. neviem ci sa netrafil =-) ale aj keby bolo cerpadlo silna, velkost vetvy limituje prietok, nie? asi to chce nazor druheho odbornika zavlahara. nepoznate sikovneho zavlahara v okoli Senca co tomu rozumie?
Odpovedať
@silviu No z mojho okolia mali studniar a zavlahar uplne protichodnu predstavu o cerpadle. Cerpadlo musi vybrat studniar, lebo pozna pomery pod zemou. Zavlahar sa musi prisposobit. Ja viem o pripade, kedy zavlahar v 2 pripadoch vybral prilis silne cerpadlo a znicil 2 studne, v okoli Nitry. Preto som sa rovno pytal na vydatnost studne, lebo to je hlavny parameter pri vybere cerpadla.. Lebo pochybujem, ze mas pri 10m vrte 100l/min..
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado odhad bol 50 l
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?