Čo spôsobuje diery v listoch vavrínovca?

Neviete mi poradit? Na tohtorocnych prirastkoch vavrinovca (Novita) som nasla tento tyzden mnozstvo dier, a na listoch sa tiez nachadzaju take hnede skvrnky. Je to v dost velkom rozsahu. Co to moze sposobovat?
Odpovedať
toto sa stava po krupobiti, ak u vas krupy neboli, tak treba dokladne prezriet rastliny ci tam nie su nejake husenice, hakt dokladne, lebo to byvaju aj male zelene husenicky, ktore sa dokonale maskuju. Alebo preventivne postriekat nejakym pozerovym jedom. Decis, karate alebo sa spytat v zahradnicstve
Odpovedať
Krupy u nas neboli. Skor mi to pripada ako obzrate,ale nic som na listoch nenasla. A tiez ma trapia tie skvrny na listoch,ked pozriem cez list,su tam viditelne take hnede skvrnky...
Odpovedať
@gabkatn az na tie dierky vyzera mimoriadne zdravo, ja by som toto neriesila
Odpovedať
Ja na vavrinovci mam presne toto iste. Listy ako reseto. Ja mam podozrenie na toto. http://zahradaweb.cz/klasterosporioza... Blizko toho vavrinovca mam marhulu. Tiez na listoch take iste diery. Ja som pred dvoma mesiacmy striekal ten vavrinovec a vtedy sa zdalo, ze to ustupilo. Teraz tych dier je este viacej. Marhulu som ale vtedy nestriekal. Takze to mam asi z nej.
Odpovedať
No zbohom. Postriekali sme Mospilanom,tak uvidim co bude...
Odpovedať
@zita19 Dakujem za podporu,nerada by som o ne prisla,doteraz boli fakt krasne.
Odpovedať
@gabkatn moze to byt Nosanik ryhovany,kup neemazal ts,mne to pomohlo,presne takto som ho mala min. rok ohryzeny..
Odpovedať
@karfunka dakujem,pockam co urob ten Mospilan a ked to nepomoze,tak skusim. Tebe to potom prestalo uplne?
Odpovedať
@gabkatn ano ale opakovala som aj 3x ten postrek,potom bol pokoj..ale ten vavrinovec ma furt nieco..furt ho okupuje nejaka haved co ho obziera,ja striekam donemoty..snazim sa pouzivat vsetko bio no ked uz to nejde, vytiahnem decis a potom pokape vsetko..a je zas chvilu pokoj..ale myslim si ze tomu vavrinovcu sa aj bez postreku nic nestane,je dost odolny,rychlo rastie,tak ked ho aj nieco obzere ja ho casto striham..
Odpovedať
@karfunka Zaujimave,ja som prave citala ze novita netrpi skodcami,preto ma tie listy tak prekvapily. Ale mas asi pravdu,ze to netreba nejako zvlast prezivat, lebo rastu krasne a aj vyzeraju inak zdravo, tak asi tie nove listky len niekomu chutia :-) :-) :-)
Odpovedať
@gabkatn netrpi nicim co by ho mohlo fakt ohrozit:)ja ho striekam len preto ze mam velku okrasnu zahradu a ked je nieco na nom je urcite aj inde a pod.. tak sa snazim mat vsetko v dobrej kondicii..urcite to nenechavam na prirodu:) zazila som viac takych zahradnikov..ja radsej zachranim ako necham na pospas vsakovahej havedi a potom mi bude luto ze odislo to, hento,tamto..
Odpovedať
Mame podobny problem prave s kultivarom NOVITA. Mam aj ETNU a tam problem nie je, resp. minimalny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
My sme vavrinovec sadili minuly rok a tie diery tam neboli cely rok. Tento rok sme dokupovali dost vela dalsich na zivy plot,tak neviem,ci sme nieco s nimi nepreniesli. Ale mame tu tiez vela uchovarov a aj mravce som na nich videla. Vcera sme postriekal,dnes som na nich nevidela ani mravce,tak snad to pomohlo,ale este urcite ten postrek zopakujeme
Odpovedať
Ahojte strecháč, a neviete poradiť čo s tým, keď takmer všetky lístky sú na vrcholku akoby zoschnuté??? Keď to chytím, suché hnedé miesto odpadne, ale list už nemá pekný tvar. Mne vavrínovec obrašil akoby nanovo a takmer všetky listy mám takto postihnuté. Ďakujem za každú radu, ešte dodám, že aj ja som ho už striekala proti nosánikovi.
Odpovedať
@lilinka76 daj foto
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Zdravím, vedeli by ste mi poradiť co s týmto? Začali sa nám tento rok tvorit taketo diery na listoch...husenice ani vosky ani nic podobne som nenasiel na listoch...cital som ze by to mohla byt nejaka huba(choroba) alebo parazit. Myslite ze by pomohol nejaky postrek? Vysadzali mse ich minuly rok koncom leta. Ďakujem za pomoc
Odpovedať
Toto je vyzrate, nejaky nosanik take robi
Odpovedať
Mam obrovske vavrinovce, ktore maju taketo diery. Este mi neharasi tak, aby som taku burinu striekal.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Viete mi proim poradit o aky druh vavrinovca sa jedna?objednali sme novitu ale toto je pravdepodobne etna
Odpovedať
Tiez sa mi to nezda,ze by to bola Novita. Ta ma take hrube,duzinate listy a su pravidelne, nemaju listy take clenite. Tieto listy vyzeraju byt tensie a so vykrojene, ale tazko posudit podla fotky. Ale skor si myslim,ze to Novita nie je (mozem sa mylit,nie som odbornik).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
tu je odpoved na diery v listoch vavrínovca lekárskeho: https://www.lacnepostreky.sk/katalog..... Navyše som dostal radu že treba striekať v noci, vtedy vzliezajú dospelé jedince za potravou.
Odpovedať
Tiez by som sa chcel na vas obratit s radou ohladom vavrinovca (novita). Sadili sme asi pred 6 tyzdnami. Zo zaciatku par tyzdnov boli v poriadku, no potom kazdym tyzdnom sa zacalo objavovat viac a viac zltych listov - a to hlavne pri spodku stonky.. tym padom je spodok rastliny akoby obnazeny. Tiez som si vsimol, ze niektore listy su obzrate resp. derave. Nevie niekto poradit, co s tym?
Odpovedať
@smatt toto su listy, ktore si uz svoje odili, rastlina sa ich zbavuje. Inac vyzera byt absolutne v pohode. Uz ich mozes prihnojit. Kup nejake tekute hnojivo pre stalezelene rastliny a dopraj im tak raz sa dva, tri tyzdne hnojivu zalievku. K takej rastline asi 5 litrov vody s hnojovom rozpustenym podla navodu. Hnojit tak do polovice augusta, koncom septembra, zaciatkom oktobra jedna davka jesenneho hnojiva pre ihlicnany
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Ahojte, ako ste dopadli s tymi dierami na listoch? Dnes som si vsimol, ze sa mi tiez robia. Mam vyskusat ten Neemazal TS? Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@mickey_mouse aj mna zaujima aj u mna ma vavrinovec diery na lostoch. Haluz ze len na rastlinach ktore su v polotieni, tie na slnku nic... 🤔
Odpovedať
Ja som to akurat pred chvilou postriekal Decisom, lebo som striekal aj buxusy a mam ho hned po ruke. Tych dier mam malo, len asi na 4 vavrinovcoch zo 65tich, takze je to len v zaciatkoch, tak uvidim co to spravi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?