Dažďová záhrada - má niekto?

Profilova fotka
Ahojte. Má niekto skúsenosť s dažďovou záhradou ako variantou na odtok vody zo spevnených plôch, ako alternatívu namiesto vsakovačky? http://www.zelenarchitektura.sk/2011/... .Ďakujem.
Odpovedať
Odvadzame vodu z celej zahrady aj zo zelenej strechy do studne.
Odpovedať
@atlaska To snad nemyslis vazne !!! Si znehodnotila podzemnu vodu ako sa hovori siroko-daleko...
Odpovedať
@atlaska za toto a za vypustanie zumpy do zahrady by mali trestne stihat..a podla zakona aj mozu. Ale co tam po nejakej pitnej vode, ze?
Odpovedať
Profilova fotka
Rada by som týmto spôsobom riešila zachytávanie dažďovej vody. Ocením klady a zápory takéhoto riešenia :) Poradíte ako na to? Vďaka.
Odpovedať
@nattereri dažďovú vodu môžeš zachytávať do nádrže a používať aspoň na VC,alebo na zavlažovanie @durko64 do studne sa dostane voda zo záhrady vždy ,ako ju znehodnotí naviac odvodom dažďovej vody?veď tam neodvádza použitú vodu, zo sprchovania do nádrže a znova na VC @kloc veď ona tam dá len dažďovú ,nie zo septika, za to ju nemôže nikto stíhať,koľko obcí nemá čističku a stíha ich niekto?
Odpovedať
@duzu do studne ako vodneho zdroja nemozes odvadzat nic, inak kontaminujes spodne vody. Ani trativod nemozes spravit hocikde, len to nikto nekontroluje...
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu dakujem, máš pravdu, no na wc a polievanie záhrady máme studňu. Chcela by som však využiť dažďovú vodu práve spomínaným spôsobom. Veľmi mi ten nápad dažďovej záhrady imponuje. Je niekto, kto už tento spôsob odvedenia vody formou dažď. záhrady realizoval? @jan45 nemáte s týmto skúsenosť? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@nattereri všetky zvody, ešte aj susedov mám zvedené do nádrží a používam ich an splachovanie , polievanie a dopľňanie jazierka.
Odpovedať
@kloc v studni je vždy len tá voda čo naprší, je preto kontaminovaná?trativod je nebezpečný pre podmývanie napr, tvojho či susedovho domu
Odpovedať
@duzu Dazdova voda sa prirodzene prefiltruje cez vrstvy horniny, kym sa dostane do spodnych vrstiev...Pustat to priamo do studne je normalne trestny cin!!!
Odpovedať
@durko64 ty žiješ asi na marse :-D
Odpovedať
@leilak1 Akoze preto, ze mi vadia ignoranti ako @atlaska? Neviem ako by si sa tvaril, keby si ty uz svoju studnu nemohol pouzivat, ked ti ju dobrak ako @atlaska znecisti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@durko64 alaska možno používa verejný vodovod, rovnako jej susedia, preto aj keby znečistila studňu, nič sa nedeje, lebo vodu z nej používa len na technické účely. To je aj môj prípad a mojich susedov.
Odpovedať
@durko64 ale aké krásne budeš mať vlasy aj bez šamponu z mäkkej vody,
Odpovedať
Profilova fotka
Zachytávanie dažďovej vody je program pre ozdravenie krajiny, ďaľším by malo byť čistenie odpadovej vody, pretože asi 80% súčasne budovaných domov v menších obciach nikdy nebude pripojených na verejnú kanalizáciu. durko64 má pravdu, voda má zostať na povrchu a prirodzene sa prečistiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ďakujem za odpoveď :-) , krásna foto. Nie je náročné jazierko na údržbu? Nádrže majú približne aký objem ? U nás je pôdorysný priemet odvodňovanej alebo účinnej plochy strechy v m2 - 180m2 (vyčítané z projektu :-) ). Veľmi sa mi tá idea s dažďovou záhradou ako alternatívou ku vsakovačke páči, už len z ekologického hľadiska. Jazierko je tiež dobrá voľba. Nie je ale potom problém pri kolaudácii? (v projekte sú navrhnuté vsakovacie bloky...)
Odpovedať
Nechapem, naprsi mi na bylinkovy zahon,na travnik, na 80cm cisteho strku, voda prejde zeminou, strkom do rur a stade do studne - cim ju znecistujem????? a to tou "znecistenou" vodou potom zasa zalejem tie bylinky, jablone...... Jazierka a jazera kam ludia vypustaju a bazeny??? ved je normal,ze ludia maju oddrenazovane pozemky a kam ide ta voda? na ulicu a do kanala???? @durko64
Odpovedať
@kloc ziadnu zumpu nemam a ani nevypustam do studne, niesom barbar.
Odpovedať
@nattereri nadrz treba riadne velku, cca 5kubikov je malo, potom tu nadrz treba aj tak vypustat do studne,lebo pri velkych dazdoch nestaci.
Odpovedať
@ duzu aby sme si rozumeli, pokial mas doma jamu, do ktorej Ti priamo tecie dazdova voda a vsetok bordel z chodnikov a parkoviska a pod., ktory splachne cestou - toto nie je ani nemoze byt studna! Mam doma studnu, ktora je narazena na pramen viac ako ako 20m hlboko, myslis, ze je v nej dazdova voda? Skus porozmyslat. Ked niekto napise, ze pustam uzitkovu (dazdovu) vodu do studne, chapem to ako presne ako moju studnu, v ktorej je alebo by mohla byt pitna voda. A to je ignoranstvo, ako pise iny diskuter.Apropo, na zaver - studna ( ako stavba) na pozemku je Tvoj majetok. Voda v nej nie ( cl. 4 Ustavy SR)
Odpovedať
@atlaska naprsi Ti na cely pozemok, dazd zmyje vsetko, co je na dvore, vratane menej fajnovych veci . Ty to zvedies drenazou do studne. Tvoja studna je prepojena cez vrstvu spodnej vody so susedovou studnou, ktory sa snazi mat v studni pitnu vodu, ale nikdy sa mu to nepodari, aj keby chloroval kazdy den.uz rozumies?
Odpovedať
Profilova fotka
@nattereri no, jediný problém, ktorý mám , sú vnuci, jazierko čím je väčšie, tým menšiu údržbu potrebuje. a meter hľbka je min. proti premŕzaniu.. zvádzam približne rovnakú plochu a v suchých rokoch to nestačí, tento áno.Nádrž mám cca 6m3, pozemok s prevýšením 5cm.Zámena vsakovacích blokov je zápis do denníka, skôr jazierko je vodná stavba pri väčšej ploche. Ale na dedine sa to tak neberie.
Odpovedať
@kloc vodu zo studne tu nepije nikto, voda v studni je tu 2-3m pod povrchom,nie 20m. Vrtane studne tu niesu,kopnes 3x bagrom a mas vodu. Ake ine fajnve veci mam na chodniku,ktore niesu pod stromom o meter dalej? Este raz sa pytam-kam ludia odvadzaju dazdovu vodu,ked vodarne to nedovolia do kanalizacie?
Odpovedať
@atlaska zberne nadrze, jazierka, cisticky, dazdova kanalizacia, vsakovacky. Studna nie je nadrz, taketo pocinanie je zakonom zakazane a postihovatelne. Ale kto rozumiet nechce, tomu niet rady
Odpovedať
dazdova kanalizacia?kde je vybudovana? zberne nadrze,jazierka-ake velke? 5kubikov nestaci ani pri pouziti tejto vody na WC a pranie a polievanie,kam s vacsimi, hlavne pri vysokej spodnej vode? Zakon je pekne postaveny, ale najskor treba vyriesit CO s touto vodou, lebo nieje ju kam dat, zumpu odveze firma a aj tak ju kopa tvojich susedov isto vylieva do zahrad.
Odpovedať
Profilova fotka
Naco sa tu hrat s "nebezpecnou", dazdovou vodou v studni,hoci myslim ze u @atlaska je to skor iba hlboka jama s povrchovou vodou. :). Nevadia nam vypustane fekalne auta na polia za dedinami kde sa pestuje obilie, kupujeme modifikovane potraviny, antibiotikami prepchanu hydinu... Ale to je uz na inu temu.
Odpovedať
Profilova fotka
napr. http://www.zelenarchitektura.sk/2011/... Dnes som na to narazill.. A zaujima ma taka vec (tiez ako celorocny sklenik ci raketova pec), no len zachvilu sa stahujem tak potrva realizovat vsetky napady ako zlepsit okolie domu.. :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Vy si raz do tých studní začnete aj srať. jankazb - práve preto. Prečo si ešte aj špiniť studne. Svoje, susedove... Keby sused začal spúšťať dažďovú vodu do studne, o takých úradoch a inšpekiách ešte ani nepočul čo by som na neho zavolal. A to nie som bonzák ani udavač.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@nattereri ahoj ... chcem sa opytat.. zrealizovali ste tu dazdovu zahradu? .. tiez nad nou uvazujem v spojeni s trativodom ....mam ilovitu zem, som v kopci a neviem kam s vodou zo strechy, pristresku a aj co budem oddrenazovavat plot..lebo cezomna tecie z celeho kopca ..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?