Čučoriedka a brusnica

Prosím má niekto skúsenosti? Neviem čo sa deje s mojou čučoriedkou a brusnicou. Už som zúfalá. Všetko dodržiavam,hnojím,polievam tak ako sa má. Sú na slniečku od obeda až do večera. Poraďte prosím čo sa im nepáči. :-( škodí im slniečko?
Odpovedať
Profilova fotka
Podmienkou dobreho a zdraveho rastu je kysla poda,ja pri vysadzani som dal do kazdej jamy 25 kg vrece raseliny a do toho som potom vysadil rastlinky..a dodnes je zatial v poriadku a to je na slnecnom mieste na zahradke,podotykam este som ani nehnojil a je tam plodov ako maku..
Odpovedať
Cucoriedky potrebuju kyslu zeminu, dostanes kupit v obchodoch. A nenechavat moc zeminu preschnut,potrebuju vlhsie prostredie Cucoriedkam sa lepsie dar na polotieni,nemaju radi palavy a silne slnko
Odpovedať
@janci60 v kyslej pode su.
Odpovedať
@majki555 skusim zmenit stanovisko. Poda je kysla,su sadene v raseline,hnojim hnojivom na cucoriedky. Skusim ich dat viac do tienu. Zalievam pravidelne,vzdy skusim s prstom do hlbky,aby som nahodou nepreliala.
Odpovedať
@sheenka Mne to pripadá akoby občurané psom.
Odpovedať
@sheenka Ani s hnojivom netreba prehanat,aby si nespalila rastlinky. Menej je niekedy viac ;-) Daj ich do polotiena,aby na ne nepalilo poobedne slnko. A v prirode su cucoriedky podokryvne rastlinky,dari sa im aj pod stromami,kde slniecko svieti zvacsa doobeda,alebo pomedzi listy stromov.
Odpovedať
Pridam moju skusenost: - my sme zasadili pred 7 rokmi 3 kriky kanadskych cucoriedok (v baumaxe vo vypredaji po 30 korun, vyzerali asi tak, ze do mesiaca vykapu..), nechal som si poradit a urobil som im jamu o rozmeroch 50x200cm hlboku polmetra, vystlal som ju hrubou foliou, do ktorej su urobene asi 20cm nad dnom diery, je naplnena cistou raselinou, udrzujem to stale vlhke, zalievam to cez dve plastove trubky zapichnute kolmo dole. Kazdy rok mame z toho fakt vela cucoriedok, musime ich vsak zakryvat tenkou geotextiliou, aby nam to nepozrali skorce, je to na slnecnom a ciastocne veternom mieste.
Odpovedať
@viktor811 :-) su v kvetinaci a psika nemame,takze to nebude ono :-)
Odpovedať
@stowasser dakujem velmi pekne za radu. Ja ich mam v kvetinaci,neviem mozno sa im nepaci.
Odpovedať
@majki555 hnojim primerane podla navodu a vecer aby sa nespalili. Velmi pekne dakujem za radu Pojdu na vychod,tam im bude zrejme lepsie.
Odpovedať
@stowasser kanadske "cucoriedky" su trochu ine a nemaju tak velke naroky na pestovanie,ako klasicke cucoriedky. Kanadske cucoriedky mam zasadene v obycajnej zemine v zahrade,na slnku a tiez ich mam kazdorocne obsypane plodmi
Odpovedať
@sheenka a kedy zalievas? Nesmie sa zaliat v case najvacsieho upeku, vtedy rastlinkam zvyknu takto "zhoriet" listy. Aj ja mam cucoriedky, uz tretim rokom, na terase, v nadobe a zatial musim zaklopat, ani jedna nema taketo listy. Ale uz som poucena prave o tej zalievke. treba rano a potom az pominie najvacsia palava, teda podvecer. Tak skus ci nerobis chybu prave tu. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jabadaba to nie,vsetko zalievam az vecer ked slniecko zapadne.
Odpovedať
@jabadaba uz ich mam na vychodnej strane a paci sa im. Zrejme im vadila celodenna palava. Tie listy boli spalene.
Odpovedať
@sheenka ano, to je mozne, ze nezniesli tolku palavu. Tak nech sa im dari, niet nad vlasntu urodu. :)
Odpovedať
@jabadaba dakujem pekne za rady :-) @stowasser @majki555 @janci60
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Toto leto som mal rovnaký problém s brusnicou. Hnojiť ju na rozdiel od čučoriedky netreba, a ak tak len minimálne. Brusnice nemajú radi zamokrenie ale rašelina nemá preschnúť, lebo potom voda po poliatí rašelinou pretečie ako cez sito a nenasiakne. Mne najskôr opadli kvety, neskôr plody ktoré nestihli ani dozrieť, teraz listy a občas odumrie celá stonka. Cez leto bola pod stromom ale nepomohlo :-( Problém bol možno v čiernom črepníku a v ňom sa koreň mohol uvariť. Alebo aj spôsobom zálievky v prvých dňoch pestovania - voda liata do misky a z nej sa naťahala od spodu do črepníka pričom v miske bolo vždy vody.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?