Čo zasadiť na mierny svah pred domom?

Potreboval by som poradiť, aký najvhodnejšími rastlinami skrášliť tento svah. Dĺžke je 16m, výška po hranu cca 1,90m. Hore na hranu plánujem po celej dĺžke zasadiť dreviny (tuje) vysoké max. 2m. Sú aj iné možnosti ako tuje? Nedávno som na tu plošinu vysadil jedličku v dostatočnej vzdialenosť od domu, asi zhruba doprostred dĺžky (tam, kde je na fotke stan). Pred tým francúzskym oknom bude terasa. Nechcel by som veľmi, aby mi na tom svahu rástla tráva a zároveň tam veľmi nechcem naťahovať tkanú čiernu fóliu proti prerastaniu trávy. Neviem totiž, čím by som ju zakryl. Keby som na ňu nasypal mulčovaciu kôru, tak by mi ju asi dážd zmyl. A než by cez ňu prerástli rastliny, tak to môže trvať aj niekoľko rokov. Má niekto skúsenosť? Nestačilo by nasypať kôru priamo na zeminu a keď cez ňu prerastie burina tak ju striekať nejakým prípravkom? Aké rastliny sú najvhodnejšie na takýto svah, ktorý je veľmi slnečný? Chcel by som tam mať aj kvitnúce trvalky, aj stálo zelené vyššie rastliny. Ku susedovmu plotu si manželka plánuje vysadiť ruže. Sused má z druhej strany vysadený živý plot, ktorý narastie do výšky až 3m. Vopred ďakujem za postrehy, nápady a rady :) .
Odpovedať
kup si zatravnovacie jutove rohoze, su dokonca aj s zatkanými trávovými semenami. Krasne rozprestries po svahu, zaistis kolikmi. Kym sa trava nezakoreni, bude juta drzat hlinu na mieste, ked sa trava zakoreni juta casom zotlie a travu pohnoji. A svah sa ti uz nebude zosuvat. Do toho mozes vyrezat diery a zasadit cokolvek. Nebude tam ani buriny neprimerane ani sa ti nebude stiepka splavovat dole svahom
Odpovedať
@zita19 Ja už som chcel tie rohože použiť na svah za domom, ale v Prešove som ich nezohnal.... Ja by som tam práve na tom svahu pred domom nechcel mať vôbec trávu, kvôli špatnému prístupu pri kosení, keď tam budú zasadené rastliny. Ale ďakujem za odpoveď´.
Odpovedať
@zdenokov ale trava ako docasny mulc, kym sa rastliny zapoja. Ja by som vsadila na skalniky, poliehave borievky, podopokryvne ruze v skupinach. Ked budu mat dobre podmienky, tak sa zapoja do suvisleho porastu za par rokov. Staci ak budu vysadzana v 50 - 75 cm odstupoch. Inac ta jutovina sa da pouzit aj bez travovych semien, ked ti nevadi jej esteticka stranka. Rozhodne je lepsia ako cierne textilie po ktorych sa sklzava mulc. A myslim, ze v tomto specialnom pripade sa treba spolahnut na nakup na internete. Je to tak trosku sezonny sortiment, takze treba najst niekoho kto to predava a dohodnut si, ze daju vediet ked budu mat na sklade. http://www.ekotextilie.sk/
Odpovedať
@zita19 Dakujem za link a napady. Uz zhanam jutovinu :) .
Odpovedať
kotoneastrom ti to zarastie za dva tri roky uplne a este budes nadavat koly strihaniu, preco tam chces davat tuje? svah vysad borovicami daj sem tam nejaky kamen a nieco podokryvne ten kotoneaster, vresovisko..... kora ti bude padat dolu, osobna skusennosti radsej chvilu bez nej, zarastie to rychlo radsej tie peniaze daj do rastlin. Na tu hranu uz nic nesad mas tam blizko okna.
Odpovedať
Profilova fotka
@zdenokov Každá plocha sa dá upraviť a ani toto nie je neriešiteľné. Podstata už bola spomenutá. Len sa nám moc nepozdáva, prečo takto striktne oddeliť hornú plochu od šikminy tujami. Svah je super, cez stred by mohli ísť schody smerom dolu, a celý svah urobiť ako pozdĺžnu skalku. Do skalky sa textília nepoužíva, takže by ste ju nepotrebovali. Stačí si zabezpečiť pekné kamene. Pokiaľ je slnečné stanovište, pre skalničky ideálne. Vyberať treba najmä tie, ktoré vytvárajú koberce a budú dlho kvitnúť, rýchlo sa zapoja a vytvoria zaujímavú kompozíciu. Napr. mydlica, materina dúška, iberka, rozchodníky, nízke trávy, skalné ruže, floxy, levanduľa atď. a tú hranu radšej vysadiť nejakými ozdobnými kríkmi, photínia, tavoľa, tavoľník, pajazmín atď. Striekať plochu kde je už nejaká výsadba nie je dobrý nápad.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za poradenstvo. Uz v tom vdaka vam jasno :) .
Odpovedať
@rastlinky_sk Chcel by som sa vás ešte opýtať, aká skalničky - trvalky a nízke ozdobné kríky sa dajú vysádzať ešte teraz na jeseň. Ďakujem.
Odpovedať
@zdenokov vsetky
Odpovedať
Profilova fotka
@zdenokov momentálne sa vysádzajú všetky dreviny a trvalky, ktoré sa predávajú v kvetináčoch i mnohé voľnokorenné dreviny. Až do trvalého zamrznutia pôdy. Teda aj skalníky, iberky, floxy, materina dúška....Lonicera nitida...borievky
Odpovedať
@rastlinky_sk zdravim, sice mimo temy, ale neviete poradit, co to je za rastlinu? Ma to drevnu stonku, a nadabil som na to pri poli, aj teraz je to stale zelene.
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 je to Euphorbia (mliečnik)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nefertiti7 ooo ďakujem 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?