Čo so susedovými borovicami?

Bývame v zástavbe rodinných domov. Naši susedia majú približne 25 rokov staré borovice asi meter od oplotenia. Všetko ihličie a šušky opadávajú na našu terasu a do bazéna. Chcela by som vedieť či sa stým dá niečo urobiť, keďže suseda je podivuhodná žena, ktorá nám cez robotníkov odkázala, aby sme si dali bazén zastrešiť ak nechceme mať neporiadok. Ďakujem za všetky odpovede.
Odpovedať
;-) Tak to by zaujimalo aj mňa nemáme síce bazén ale ten bordel nám opadáva na cestu takže tiež musíme stále zametať, to by ma tak netrápilo, ako to, že jedna z 5 sa im tak opiera o plot, že keď je veľký vietor neskutočne to vrzga a čakám, kedy sa zlomia na našu strechu mám z toho nepríjemný pocit ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
minimalne mate narok vsetko co presahuje na vas pozemok orezat... zamedzite tak aspon ciastocne padaniu sisiek a ihlicia.....
Odpovedať
kupim tri borovice.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ako Ste pochodili s tými borovicami??? Aj naša suseda má smrek 0,5m od plota. Kým bol pekný tak som jej vravela nech to nechá tam, ale teraz strom vysychá a my máme šisky a plno ihličia v rybníčku. Teraz sa neženie s rúbaním. Preto som zvedavá na to skončilo.
Odpovedať
Ak tam boli tie borovice skôr ako ste stavali bazén, tak ste to mali zvážiť ešte pred jeho stavbou. Myslím, že suseda vám poradila veľmi dobre, ja by som vám odporučila to isté. K zeleni a najmä stromom by sa nemalo pristupovať tak, že aha padla šiška, treba vyťať borovicu. Vždy sa nájde lepšie riešenie ako sekera. Samozrejme ak sú stromy zdravé, stabilné a neohrozujú ľudí ani majetok. Čo sa týka toho orezania, ja by som sa na také okyptené stromy asi pozerať nechcela.
Odpovedať
Profilova fotka
@zea Pokiaľ je strom naozaj v zlom stave a mohol by ohroziť na živote alebo by mohol spôsobiť škody na majetku, môžete podať na návrh na jeho opílenie, prípadne výrub na miestnom úrade. Výrub sa však môže uskutočniť len v čase na to určenom a naozaj musí ísť o nebezpečenstvo. Pokiaľ je to len neestetické a vadí Vám opadávanie ihličia, treba zabezpečiť jazierko, prípadne natiahnuť sieť aj na strom. Prípadne sa dohodnúť so susedou na prijateľnom riešení alebo sa obrátiť na kompetentných.
Odpovedať
podľa občianskeho zakonika máte právo orezať previsy (konáre nad vaším pozemkom) v čase, ked je strom mimo vegetačného obdobia, bez ohladu na to aky ma pani suseda na to názor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?