Co s plotmi a murom - zahradna architektura

Dobry vecer, riesim akurat zahradu. Vzadu mame 22 metrovy sivy mur z DTciek a vlavo klasicky pletivovy plot. Rozmyslam, ako skraslit zadny mur v ramci zahradnej architektury, aby neposobil tak surovo (rada by som nejako tak prirodne, nie omietka ci obklad, skor mozno bambus (ten vraj hnije) alebo jeho umela nahrada (ktora nie je az taka pekna) alebo dat poliezt vavrinovcom? Skutocne neviem. A tiez sa potrebujeme nejako "odhradit" od suseda s tym pletivom, mozno bez plachty, nejakym rastlinstvom, co by nebolo tuja...som velmi narocna, viem, ale ak mate nejake navrhy, skusenosti, odporucania, ci dokonca obrazky realizacii, velmi uvitam a dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mimanr tazko radit, nakoniec sa rozhodnes sama, kedze je to otazka financi a vkusu, kazdy preferuje nieco ine a koncecne aj rychlost riesenia problemu. My mame pletivo z 3 stran (spolu asi 60m) . vsade som dal stiepany bambus a na jednu stranu chceme dat este "zelenu plachtu"..to je okamzite riesenie "nazizania" zvedavcov a vytvorenia sukromia na 5a pozemku... zasadeny mame vavrinovec , zemolez ci ako sa to vola... ale to je zase otazka casu... na DT by som dal aj pavinic..pomerne rychlo rastie a na jesen meni krasne farby... prirodne su aj drevenne zasteny ci uz z baumaxu hotove..alebo ieco spravit svojpomocne ak sa da...
Odpovedať
Profilova fotka
@mimanr Neuvádzate orientáciu voči svetovým stranám. Určite zvoľte rastliny, ktoré sa na múre budú vynímať. Nemusíte vysadiť len jeden druh, ale niekoľko druhov, ktoré sa budú navzájom dopĺňať. Brečtan, pavinič, plamienky, ruže, zemolez. Záleží od orientácie. A možností je oveľa viac. Čo sa týka pletivového plotu a výsadby. Tam ju radšej realizuje bez popínavých rastlín. Dokážu takýto plot poškodiť. Skôr vysaďte dreviny od oplotenia cca 0,8m v kombinácii ihličnanov a opadavých krov, prípadne kombinujte kvitnúce kry ( zlatý dážď, pajazmín, orgován, ibištek, budleja, tamariška, tavoľník , vavrínovec, vtáčí zob, hlohyňa atď. je ich veľa a každý je výnimočný. Na konečný efekt si však budete musieť počkať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?