Čo pestujete vo vyšších nadmorských výšach?

Ahojte, chcela by som sa spýtať strechárov, ktorí majú domček postavený na pozemku vo vyššej nadmorskej výške....rozmýšľame nad pozemkom vo výške cca 740 m.n.m, aké ovocné stromy tu majú šancu? Môžem snívať o nejakých paradajkách, zelenine? Nerada by som pestovala len zemiaky a raž. Ďakujem za rady a skúsenosti.
Odpovedať
z ovocnych stromov je vasa poloha rizikova pre broskyne a mozno aj marhule. Zvysok v pohode. Paradajky aj ti na dolniakoch pestuju na roli od polovicky maja a koncia kazdy rok inac, a v dnesnej dobe uz dozrieva vinic aj vo Svite, takze mozno kym pojdes do penzie budes na zahrade mat aj citrony. Tekvice, uhorky podobne ako paradajky, ostatna zelenina v pohode.
Odpovedať
chod tam a popýtaj sa ludi co pestujuj ale 740 m je sakra vysoko to si na jarabej?
Odpovedať
@vrajmantak viem je to vysoko...nie je to oblasť Detvianska Huta, nejake ovocne stromy tam su, ale videla som vacsinou jablka :-)
Odpovedať
@mirunkad Ja som 680 nm a pestujem všetko, okrem marhuli, broskin a pod. Ale teraz idem vyskušať hrozno. Našiel som take odrody čo vydržia až do -26°C. Inač tohto roku kolegovi dozreli aj broskine.
Odpovedať
@mirunkad inac ani taka nadmorska vyska nemusi v konecnom dosledku znamenat koniec pestovaniu. Vela zalezi aj na polohe pozemku, orientacii na svetove strany, smer a intenzitu prevládajúcich vetrov, ci to nie je mrazova kotlina... A vela k uspechu moze dopomoct sravny vyber odrod, vysadba citlivých rastlin na chranene miesta. U nas na zahrade vlani vymrzli marhule vsetkym co boli v doline, nam na kopci odkvitla v pohode, lebo nam prefukuje aj ked je bezverie, takze aj ked je inverzia tak teplota neklesne velmi nizko
Odpovedať
Profilova fotka
Výška 845 m. Kysuce. Jablká, slivky, divé čerešne, čučoriedky, brusnice skoro každý rok. Susedia majú uhorky, tekvice, koreňovú zeleninu, jahody, maliny, černice, cibulu, cesnak, pór niektoré roky aj paradajky............
Odpovedať
960m jablka skorsie odrody..neskorsie nemaju sancu, ribezle v pohode, maliny, egrese, cucoriedky tiez, tym sa dari dobre.. Vlani sme zasadili slivku, ale este neviem, ci daco z nej bude. Zemiaky ok, ostatna zelenina je to hop, alebo trop.. Tento rok napr. ani blba cibula nenarastla.. :-S Korenova zelenina ok, ak je relativne teple leto.. Cuketa bez sance, resp. uplne miniaturna.. Kel kuceravy a salat rimsky nejaky narastie, ale ziadna slava.. Mozno sklenik by to zachranil. Ale zase 740 nie je az takych tragickych ako tych 960 :-D takze neboj, nieco urcite narastie..
Odpovedať
LOm n. Rim. má nadmorskú výšku cez 1000 m pestujú tam zemiaky, kapustu,tekvica teraz to bolo vidieť pri ceste jablká, slivky , ale i čerešne tam kvitnú ked sa dole oberajú tak málokedy zamrznú dozrievajú v júli od oktobra do jari je tam veľa slnečných dní v čase inverzie no cez leto takmer denne prší tak raj pre hubárov
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?