Čo je to za rastlinku?

Ahojte ludkovia Vedel by mi niekto zbehlý poradiť, čo mi totok rastie? Doviezli nam zeminu a okrem inej buriny mi tu vyrastá takáto kráska s jemnulinkými listami a drobnými žltými kvetmi a nech googlim ako chcem, nemôžem sa dopátrať čo to je. Poradí mi nejaký Mičurin? ;-)
Odpovedať
Mozno slnecnica
Odpovedať
Profilova fotka
Ide o podslnečník theofrastov ;-)
Odpovedať
No pozrela som tu rastlinku, lebo ma to zaujalo...a vyzera to, ze radsej vysklbnut....lebo budes mat zachvilu plnu zahradu "izbovej lipky" Podslnečník Theofrastov (Abutilon Theophrasti) Táto burina patrí do čeľade slezovité (Malvaceae). U nás sa šíri jednotlivo alebo v malých skupinkách od 80-tych rokov. Bol zavlečený pravdepodobne z amerického kontinentu so sójou. Prvé výskyty boli pozorované v okolí železníc. Najviditeľnejší je v porastoch repy, v kukurici je konkurenčnou rastlinou. Je tiež jednoročnou rastlinou, ale jeho rozmnožovacia schopnosť je veľmi silná v tom, že tvorí tisíce semien, ktoré si udržujú klíčivosť aj po prechode tráviacim traktom zvierat a sú jediným druhom rastliny, ktorá si udržuje klíčivosť v maštalnom hnoji po šesťmesačnom zretí. Niekedy bývajú zdrojom semien skrmované sójové šroty alebo ich obsah v kŕmnych zmesiach. Podslnečník je mohutná bylina dorastajúca do výšky 1,5 – 2 m, rozkonáruje sa až v hornej polovici, v kukurici sa nerozkonáruje. Typické sú srdcovité listy podobné listom lipy, preto sa niektoré druhy podslnečníka pestovali v minulosti pod názvom „izbová lipka“. Celá rastlina má jemné ochlpenie. Veľmi typické sú hlboko rebrované plody, ktoré zostávajú po opadaní listov na konci vegetácie na rastline. Malá časť semien klíči na budúci rok, ďalšie zostávajú v pôde a postupne klíčia desiatky rokov. Rastliny vzchádzajú hlavne skoro na jar, počas celého roka a nie je výnimkou vidieť ich kvitnúť a dozrievať na jeseň. Abutilon patrí medzi agresívne buriny. Ak sa vyskytnú rastliny podslnečníka na pozemku, je nutné včas zabrániť ich rozšíreniu hneď v počiatočných fázach expanzie. Samostatne rastúce rastliny sú v poraste dobre viditeľné a je potrebné ich ručne vytrhať ešte pred dozretím semien, z pozemku ich odstrániť, aby nezostali spoločne s pozberovými zvyškami na pozemku a aby sa semená nedostali do pôdnej zásoby (semená sú v tobolkách pomerne pevne fixované až do konca vegetácie). Pri silnejšom výskyte v neskorších fázach expanzie je možné podslnečník potlačovať iba chemicky. Je citlivý k herbicídom. Preemergentné aplikácie nie sú pre jeho likvidáciu najvhodnejšie, lebo klíči z rôznych hĺbok, semená sú veľké a dlhoveké. Listy a stopky pokryté hustými trychomami môžu brániť prieniku účinnej látky pri postemergentnej aplikácii, a preto je vhodné používať zmáčadlo. Herbicídny zásah je najvhodnejšie načasovať do počiatočných rastových fáz, kedy sú rastliny podslnečníka najcitlivejšie. V cukrovej repe je konkrétne na podslnečník autorizovaný herbicíd s účinnou látkou trisulfuron-methyl Safari 50 WG, ďalej možno použiť v repe, kukurici a iných plodinách clopyralid (Cliophar 300 SL, Lontrel 300, Galera) dicamba (Casper 55 WG, Titus Plus Extra WG, Stellar, Callam), 2,4-D (Dicopur D, Herboxone), v slnečnici a kukurici pendimethalin v prípravku Wing P a v ďalších prípravkoch do rôznych plodín. Ing. Alena Škuciová ÚKSÚP – OOR Topoľčany 6.11.2012
Odpovedať
Profilova fotka
podslnečník kedysi suseda mala na balkóne, pamätám si, že mama jej ho nehorázne závidela :-D je to síce burina, ale veľmi pekne dokáže skrášliť aj záhradu aj balkón ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?