Čo je to za burinu?

Dobry den, budem velmi vdacna cloveku, ktory bude ochotny a napise mi, co je to za burinu. Vyzera ako srst, rastie v hrci. Prvykrat nam zacala rast na travniku pred domom minulu jesen, ked bolo dlhsiu dobu sucho. Toto leto za dva mesiace prsalo len tri razy a napriek polievaniu sa zase objavila ta cudna burina. Teraz uz zabera 80% travnika. Da sa lahko vytrhnut z pody aj rukou s celymi korienkami, no mnozi sa zo dna na den a je jej vela. Bezny herbicit, ktorym pravidelne striekam travnik, je na nu neucinny. Za radu vopred dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
podla fotiek to vyzera, ze je to pokosene. tazko sa to da urcit, ale mal by to byt pyr plazivy. Skuste si to pozriet napr. tu http://www.plantprotection.hu/modulok... alebo potom google.
Odpovedať
podla opisu to pyr nebude. ten nerastie vankusovito a nevytrhava sa jednoducho, ma hlboky korenovy system. ale nepoznam. skus zmenit herbicid ked tento neucinkuje. moc som ti nepomohla.
Odpovedať
@iskrickaa je to druh travy a na tie selektivne herbicidy neucinkuju, jedine rucne vytrhavat. Moze to byt toto, ale travy su velmi podobne a je ich vela druhov, tak to moze byt ono, aj nemusi... http://cs.wikipedia.org/wiki/Mili%C4%...
Odpovedať
Podla mna je to pyr. Predava sa na to specialny herbicid na pyr.
Odpovedať
tiez si myslim ze to je pyr / az na to ze nezvykne rast ako vankus/ ja s nim bojujem rucne. pyr vyzera ze ide lahko ale ked v zemi zostane len kusocek korena , vyrazi znova a je tazke sa ho zbavit . ved skus vidlami alebo rylom vykopat niekde hlbku aspon 20cm a uvidis. ak tam bude splet spagatovitych korenov, je to pyr...
Odpovedať
@iskrickaa podla obrazkov to tiez tipujem na pyr ...bezne herbocidy, ktorymi sa striekaju travniky, su na jednoklicne rastlinky, pyr je trava a teda dvojklicna myslim. pokial sa pyr vyskytuje lokalne, najlepsie, je pouzit nejaky total herbicid. tak aby sa co najemnej zasiahol travnik .. no pises, ze je na 80 % travnika.. . pokial t ide mechanicky vytrhat aj s korienkom, asi by som najskor skusila to.. a az potom nejake lokalne natieranie herbicidom... / vziat stetec a natret listy postihnutej plochy/
Odpovedať
a nie je to mušec? ten rastie ako vankúš a dá sa len ťažko zlikvidovať, väčšinou zaberá len fyzická likvidácia, ručne trhať do zbesnenia...
Odpovedať
Profilova fotka
@iskrickaa neviem co to je, ale podla mna to vyzera dost dobre. ked je to take zivotaschopne, ponechala by som to namiesto travnika.
Odpovedať
aj ja si myslím, že je to mušec http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
Podla obrazkov musec - jezatka kuria je to, co mame my, nerastie to v trsoch, je to skor plazive, masivnejsie a tie stonky tvoria pri zemi nieco ako hviezdicu. Takze musec to nebude. https://picasaweb.google.com/kutil.pe... toto je musec
Odpovedať
Dakujem vam za rady. Pyr to urcite nebude, neplazi sa to a je to cosi uplne ine. Nema to ziadne spagatovite korene. Presne @nanika @ss2 @ryja je to jezatka kuria, sedi to! Dakujem! Hovorite teda, ze rucne vytrhavat?:(( To by som vytrhala cely travnik. Mnozi sa to velmi rychlo. A mala som taky nadherny travnik, ked sme kupili dom, bola to len sama pupava, dala som ho dokopy, bola tam len sama travicka a teraz toto... Roundup na to vyliat nechcem, to zabije vsetko a aspon to teraz vyzera zeleno. Musim kupit nejaky herbicit, lebo aj ked som to v jeseni poriadne nastriekala tym, co bezne pouzivam, na jar to uz zacalo ozivat:((
Odpovedať
@nanika Co je to ta Puma Extra? Zabije to aj travu? Bud skusim to alebo pockame na jar a pouzijeme preventivny herbicit, aby to nevyrasilo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@iskrickaa na ježatku sa mi celokom dobre osvedčil fusilade, nie je drahý, a ostatná tráva ako-tak prežila.
Odpovedať
@iskrickaa ide o to, ze to musis vytrhat, aj ked pouzijes herbicid, takze to mozes vytrhat aj bez neho :)
Odpovedať
@nanika To by som sa asi zblaznila, keby som to musela trhat. Robota na plny uvazok. Herbicid zabije korene, nikdy som burinu po pouziti herbicidu netrhala. Su aj herbicidy tzv. pre-emergent, ktore ked sa pouziju na jar zabrania tomu, aby burina vyklicila. Tohto roku to uz necham tak, nech je to radsej zelene nez zltohnede, vypalene. Som vam velmi vdacna, ze som konecne zistila, co je to za burinu.
Odpovedať
@iskrickaa rado sa stalo, viem, že to pred nedávnom riešil kolega, zvolal brigádu, t.j. ženu a deti a a trhali do zbesnenia x-) tak pevné nervy, pa
Odpovedať
Ahojte, ja som sa tejto pliagy zbavila herbicidom na jednoklicne rastliny, Puma Extra. U nas sa vraj nepredava, kupila som to v Hainburgu. Postriekala som to a za cca tyzden som travnik vertikutovala /neviem, ci sa to takto pise.. :-) / a pohnojila. Burina zmizla a travnik je teraz fakt pekny.
Odpovedať
Profilova fotka
Ide o jednoklíčnolistovú rastlinu, takže bežným prostriedkom na dvojklíčnolistové buriny, ktoré ničíte v trávniku, ju nezničíte. Musíte zvoliť postrek, ktorý aj poľnohospodári používajú na ničenie buriny napr. V porastoch obilia napr. Puma. Ide o Setariu, Ber alebo inak nazývanú burinu mušec. Je to jednoročná byliny, takže trhať, alebo striekať, nedovoliť jej kvitnúť. Tento rok jej je veľmi veľa aj na miestach, kde predtým nebola.
Odpovedať
Profilova fotka
Pumu Extra používajú všetci poľnohospodári na ničenie burín v porastoch obilia, čo sú tiež jednoklíčnolistové rastliny. Tam sa osvedčila aj na iné druhy a pôsobí to aj na mušec. Skúste kúpiť cez internet, prípadne sa spýtať na poľ. družstvách.
Odpovedať
@rastlinky_sk preco je potom zakazana na malopredaj na Slovensku? UXUP ju nepovolil. da sa kpit v Cechach,Rakusku a u nas cez net od ceskej firmy.
Odpovedať
Profilova fotka
Dá sa kúpiť aj na SR. Zadajte do google puma extra postrek a hneď ju nájdete v internetových predajniach. 500 ml za 19 €. Používa sa no má obmedzenia z hľadiska používania, pre ochranu vodných zdrojov a dodržanie používania v ochranných pásmach, škodlivá pre včely atď. Ale ktoré postreky nie sú?
Odpovedať
Musim skonstatovat, ze Puma extra zabrala. Od postreku niekedy zaciatkom augusta sa objavila len jedna zatulana burina. Inak je travnik bez jedinej burinky, krasny zeleny. Odporucam postrek ako sa trapit s rucnym trhanim.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Takze pred dvomi mesiacmi sme tu jezatku kuriu vykopali. Muz sa mordoval s krompacom, dali sme novu zeminu a nasiali novu travu. Drvivu vecsinu sme vykopali. Akurat som sa bola pozriet na travnik a skoro sa mi zjezili vlasy na hlave - zase sa to zacina sirit... Pumu Extru som nenasla na internete, nezijeme na Slovensku.
Odpovedať
Profilova fotka
@iskrickaa http://www.hobbypredajna.sk/puma-extr...
Odpovedať
@nefertiti7 Dakujem za link, na slovenskych, ceskych strankach som to samozrejme nasla, ale my zijeme 6000 km od Slovenska...
Odpovedať
Profilova fotka
@iskrickaa a kde konkrétne?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
@iskrickaa viem, ze stara tema, ale to nie je ziadna jezatka ani pyr ako ti tu podaktori radili, ale skor prstnatec... ten sa dokonca zvykne pouzivat ako zahradny travnik, bermudska trava.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?