Čím natrieť drevený vyvýšený záhon?

Zdravím, chcela by som sa opýtať pár vecí ohľadom vyvýšeného záhonu. V sobotu nám prinesú záhony, ktoré nie sú ničím ošetrené. Akým ochranným lakom by som ich mohla natrieť alebo čo všetko by som vlastne mala na to dať, aby som uchránila drevo čo najviac? Myslíte, že hneď v ten deň by som mohla dať do nich nopovú fóliu a aj začať plniť zeminou? Ďakujem.
Odpovedať
@cicaaurora natriet napustacim olejom alebo olejovou lazurou, niekolko vrstiev s dostatocnhmi odstupmi. Plnit ich mas cas, celu jesen, celu zimu. Na jesen je dost rastlinneho odpadu, ktorym ich naplnis, cez zimu mozez prihadzovet kompostovatelne zvysky z kuchyne. Nasypat zeminu mozes skoro na jar. Teraz je zbytocnd sa ponahlat A este si nastuduj cim sa zahony plnia, len zemina nie je to prave orechove, straca sa ich podstata
Odpovedať
Ďakujem za odpoveď :) no ja to potrebujem čím skôr, lebo máme v záhrade kopu zeminy, ktorá pôjde do záhonov a potrebujeme ju dať preč, aby sme mohli dorovnať terén a zasadiť trávu. Kompost mám,tak to budem určite miešať a nebude tam len čistá zemina. Len sa toho všetkého musíme rýchlo zbaviť preto ma zaujíma kedy najskôr po natieraní to môžem začať napĺňať.
Odpovedať
@cicaaurora Kúp si olejovú lazúru Colorlak: https://www.mall.sk/lazury/olejov-laz... Natiera sa v jednej vrstve, vsiakne do 24 hodín a poskytuje niekoľko ročnú ochranu. Aj tak to nestihneš aj natrieť aj naplniť za jeden deň.
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem, ani nepredpokladám, že by som to stihla :) A môžem dať po nalakovaní aj nopovú fóliu hneď či aj s tým treba počkať?
Odpovedať
@cicaaurora Keď veľmi chceš, môžeš dať hneď, nanajvýš sa pri tom umažeš tou lazúrou . Ale je lepšie nechať tú lazúru pekne vsiaknuť do dreva a to trvá tých 24 hodín. Ak bude teplo, vsiakne to aj aj skôr.
Odpovedať
@cicaaurora do zahonov si daj na spodok diet proti krtkom a pln na spodoksi nalam konare daj slamu a potom pln hlinou,možeš aj kartony,ale bez lepiacich pasiek tie odtrhaj a možeš plniť hlinou ta ti aj tak ešte dosť upadne a budeš musieť dosypavať ako aj ja mne sa tak jahody upadli ktore som sadila na jar,tak teras musim ich vybrať a dosypať hliny a znova nasadiť.Ja mam tieš hlinu,ktoru musim preosiať,ale stale prši tak je mokra tak musim počkať kym sa osuši,ale ešte asi bude pekne počkam na to babie leto.
Odpovedať
@petka456 Sused odo mňa berie pokosenú trávu na spodok vyvýšených záhonov. Keď to bude mať zaplnené, tak to zasype hlinou.
Odpovedať
@cicaaurora poradila som ako najlepsie som vedela, ale takto to nebudu tie spravne vyvysene zahony so vsetkymi výhodami co prinasaju, bude to len hriadka v ohradke... Ked tam budes sadit prides na to, ze ponahlat sa treba pomaly... Ale ako hovoril moj dedo Robce jak znace...
Odpovedať
@zita19 ja nemam velmi na vyber, ta kopa hliny odtial musi ist prec ak sa chceme pohnut s pracou na pozemku.Kvoli tomuto sme zatial blokovany. zostalo nam kopec kvalitnej a urodnej zeminy a naschval ju chranime pre zahony, nebudeme predsa kupovat to co uz mame. Tak isto mame k dispozicii aj dobry kompost. Mozno to nebude uplne to 100% ako to ma byt, ale co uz. Tie dalsie zahony,ktore budem davat mozno o rok uz tak budem robit :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?