Chov včiel - podmienky, rady a skúsenosti

Prosím o radu, za akých podmienok je možné chovať včely. Predpokladám, že v obývanej oblasti nie, ani ja by som nebola nadšená. Môžu sa chovať v záhradkárskej oblasti, je potrebný súhlas nejakého úradu alebo susedov? Je takýto chov náročný a ako začať? Kúpila som si knihu, ale je to tam rozpísané iba heslovite, nie je to pre úplného začiatočníka. Pýtali sme sa už aj dvoch včelárov, ale neboli ochotní veľmi poradiť. Nechceme to chovať vo veľkom, len tak pre vlastnú potrebu a pre radosť 1 - 3 úle (to som sa dočítala, že sa odporúča do 3 úľov, keby sa jeden roj nakazil nejakou chorobou). Ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@rut myslím,že chov včiel a pod. rieši všeobecné záväzné nariadenie obce. Skús sa spýtať na obecnom úrade lebo každá obec si to rieši po svojom.
Odpovedať
@rut kedysi som sa o to tiež zaujímal, a skončilo to tak, že možno raz, keď budú podmienky... :) Každopádne na internete nájdeš určite nejaké to fórum špecializované na včely, na ktorom Ti určite poradia skôr.
Odpovedať
@rut Na to aby ste začali chovať včely nepotrebujete žiadne povolenie, alebo dodržiavať nejaké zákonné ustanovenia, alebo byť na to nejako zvlášť spôsobilý. Vyžadujú sa ale veterinárne prehliadky prostredníctvom včelárskej organizácie a oznámenie o umiestnení včelstiev na OÚ (to málokto robí). Včelstvo je potrebné umiestniť na svojom pozemku tak, aby neobťažovalo rodinu a susedov. Včely by sa mali v záhrade umiestniť za nejakú vysokú prekážku, aby neleteli nízko nad zemou, alebo letáč bol nasmerovaný do voľného neobývaného priestoru. K chovu včiel nutne súhlas susedov nepotrebujete.
Odpovedať
Profilova fotka
@rut Tak ako pise viktor. Je to krasna robota len clovek musi mat cit a trpezlivost pre pracu so vcelami. Vceli vycitia nervozitu, nemaju radi prudke pohyby, treba pravidelne kontrolovat ci nahodou nenakladli matecniky atd.. Ale ten sladky med za to stoji. Najlepsie na chov treba mat velky pozemok a letaciky umiestnene tak aby nikoho neobmedzovali a naj dakde pri poli ked je pozemok alebo pri hore. Svokrovci ich maju cca 2-3 km od arboreta, ktore chodia opelovat a zbierat medik z rastlin, ktore tam rastu.
Odpovedať
@rut Myslým, že dve, tri rodiny nepredstavujú až také veľké zaťaženie priestoru, aby sa nedali chovať aj v záhradkárskej osade, pričom susedia si to nemusia ani všimnúť.
Odpovedať
ja mám úle doma v dedine na záhrade a pri priechode nikto nešomre okrem susedov,ktorých neotravuju vôbec je to vec nevšímať si včely maju robotu. je to aj strach neprimeraný . nikto nezabráni ani zákon kde stoja úle . treba myslit aj na medvede aby ich nremali možnosť zničiť ulov treba aspoŇ 4-5 aby sa najar dalo posilniť slabšie včelstvo alebo rozmnožiť, knihy ovčelách si požič v knižnici .maju síce 20-40rokov ale poučíš sa a z nových kmńíh si s´doplň liečivá a porozpravaj sovčelarmi aj v predajniach potrieb
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Dobry den, moj sused sa chysta chovat vcely. Mame dlhe pozemky cca. 20x100m, dom je na jednom konci, včely budu na druhom, za nasimi pozemkami su polia a dalej lesy. Ule bude mat chrbtom k nasmu pozemku, ale v tychto miestach nemame ani plot (nemyslim kvoli vcelam :-) skor kvoli detom). My tam na tom konci zahrady mame hriadky a sad, oni len par stromkov. AJ tak uz mame plno hmyzu v zahrade. Chcu si zadovazit tri rodiny. Zaujimalo by ma, kolko je to vciel, tie tri rodiny a na co si dat pripadne pozor - mam deti, tak jasne ze im poukazujem a poviem, nech sa nepriblizuju. Vraj ked je veterno, mozu byt agresivnejsie. Dakujem za rady :-) @vrajmantak @oldoss @viktor811
Odpovedať
@zitaje To závisí najmä od povahy človeka. Spomínam si, že moja mama si nikdy nesťažovala, keď ju pichla včela napr. pri kopaní na roli , alebo pri kosení a sušení sena. My sme sa vyhrážali (ako deti, lebo aj nás dopichali), že tým susedovým včelám niečo urobíme, ale nakoniec všetko prebolelo a bolo OK. A bolo veselo, keď nám sused na Vianoce doniesol med.
Odpovedať
Dobrý večer. Môj svokor chová včely takto ked to planujete len tie tak v malom treba sa skôr popýtat susedov už len kvôli dobým vzťahom. Nikdy neviete,či niekto nie je ozaj alergický ja som .Ked idem k svokrovi najmä ked maju svoje obdobie tak niekedy sa vo dverách len otočím a idem domov,lebo je to hrozné sa ani nedá prejsť. Oni nemajú rady zmenu počasia čo som si všimla ja napr.nemam problem z vytačaním medu,ale aby som brala z úľu ani za svet. Tak nech sa darí ja by som to nechcela,ale viete to je o povahe ludí ak máte k tomu vztah len pekne dotoho. Ja nikdy nezabudnem ako som len stála obdaleč od úlov lebo som bola tehotna a ta včela hnusná priamo do brucha svokor sa smial,že bude mať konečne včelára ja nie keď som začala opúchať :-(
Odpovedať
@kika050 Nebudeš mi možno veriť, ale mám aj takýto zážitok. Pozoroval som včely kde lietajú, vyhliadol so si jednu a za ňou som krútil hlavu pokiaľ nezmizla z dohľadu. Potom zas ďalšiu, až naraz som videl, ako sa jedna včela obrátila, nabrala smer ku mne a rovno ma pichla do oka. Je to možné? Klial som ako pohan.
Odpovedať
@viktor811 oni sú zato múdre.. Len fakt človek potrebuje mať vzťah nie robiť to pre peniaze,ale pre radosť. Svokor vie stáť pri jednom ule celý den ak sa mu niečo nedarí ,alebo vidí čudné správanie včiel.
Odpovedať
@viktor811 ako od povahy? Mne ide o to, ako zabranit tomu, aby vcely pichli deti (teda ani nas dospelych by nemuseli). AKo daleko zaletia vcely? Ked bude kvitnut nejake pole za nasimi pozemkami, pojdu vsetky tam? A ked moje ovocne stromy, tak zas na moje stromy? Kolko su tri rodiny? Ked su ule otocene opacnym smerom, ako je nas pozemok, je ista sanca, ze nam budu venovat menej pozornosti? :-D Nemam zo vciel nejaku fobiu, ale moje najmladsie dieta ma dva roky a naozaj by som nebola rada, aby ho vcely pichli.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Povaha včiel závisí aj od matky- kráľovnej. Pokiaľ kúpi včelstvo ktoré nebude útočné a bude vyslovene sa starať len o produkciu medu tak je menšia šanca ze pichne. Ale oni bezdôvodne neutocia. Nie sú ĺudia. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zitaje Vcelicky majú dolet cca 7-8 km. 2-3 rodiny nie sú veľa. Ked budú mať letaciky otočené smerom do poľa tak o váš pozemok ani nezavadia. Samozrejme pokiaľ vám budú kvitnúť stromy tak včielky priletia s tým nič nespravíte to je príroda. Ale ako už niekto hore napísal včela nie je človek t.j. neútočia bez dôvodu. Treba deťom vysvetliť ako sa správať ku nim a bude to v poriadku a samozrejme radšej sa nemotat okolo keď sa im vyberajú ramiky z úľov vtedy dosť napádajú.
Odpovedať
@zitaje nebojte sa, ani nebudete vediet, ze tam su. Mame 11 rodin na zahrade. Ak budu k vam otocene chrbtom tak ani si nevsimnete ze tam nejake vcely su. Oni maju svoju drahu letu a pokial nepridete na par metrov od letacov do tej drahy, tak ich vnimat nebudete.
Odpovedať
@akvi super, dakujem, toto som chcela pocut :-) Dufam ze to tak naozaj bude.
Odpovedať
@oldoss dakujem, a ako sa spravat? Pred letaciky chodit nebudeme, to je uz susedny pozemok, takze toto je ok. Ja viem tolko, ze netreba robit prudke pohyby. S cim mam problem je moment, kedy vcela sadne na cloveka alebo do vlasov. Na stromoch mame vciel plno tak ci taak, kedze mame sad a v dedine aj ini chovaju vcely, takze na stromoch mi vobec nevadia, prave naopak :-)
Odpovedať
@zitaje s tym momentom mam problem aj ja. Nie som na to hrdy, ale vacsinou vzdy zacne panikarit a viem ze to moc spravne nie je. Len tnejako v tej chvili neviem spravne reagovat.
Odpovedať
@zitaje ked vcela vleti do vlasov tak najlepsie je ju hned plasnut :-D lebo je viac ako pravdepodobne, ze bodne a umrie tak ci tak. Takze nepanikarit a rychlo zabit. Vcela inak nema dovod utocit vacsinou bodne vtedy ked jej vbehnes do cesty. Inak ja mozem povedat, ze mna vcela bodla uz X -krat ale takmer nikdy u nas na zahrade, vacsinou som stupila bosou nohou alebo mi vletela cez dieru v kroksoch :-D .
Odpovedať
@akvi V žiadnom prípade pľasnúť, lebo určite ťa pichne do hlavy. Z vlasov ju treba vybrať rukou, prstami do špičky a stisnúť. Málo krát sa pri tom stane, že pichne a keď tak pichne do ruky, kde je to menej bolestivé a viditeľné ako keď pichne do hlavy. To ma naučil Pišta-báči - maďar.
Odpovedať
@rut včely možeš chovať v obytnej oblasti. Musia byt 1,5m od plota susedov... mame ich tak , nikomu nič nevadi ani obecnemu uradu.
Odpovedať
Ak by si sa chcela niečo poradiť stači napisať... mame 30 rodin, manžel vyraba aj ule . venujeme sa tomu
Odpovedať
@viktor811 no tak to chcem vidiet, ako vyberas vcelu z dlhych vlasov.. Bez sance.. Nikdy sa mi nestalo, ze ked vleti do vlasov a plasnem, ze by ma ustipla, nic take totiz nestihla..
Odpovedať
@akvi Tak včelu vyberiem z dlhých vlasov ako z krátkych, ale nikdy nie pľasnúť a pritlačiť o hlavu, totiž na 90 % pichne. Možno raz sa ti to podarilo, ale druhý krát to nerob.
Odpovedať
@viktor811 urobila som to XY krat. Mame vcely odjakziva, vyrastam s nimi, uz ako decko som pomahala dedkovi. A to musis byt sakra rychly, ak stihas vybrat vcelu z dlhych vlasov za par sekund.. Ale nejdem sa hadat, aj ked si myslim, ze som tu vcelu vo vlasoch mala za cely zivot viackrat, ako ty.. A moja skusenost je taka, ako som napisala.. Ved kazdy nech si robi, ako chce.. ;-)
Odpovedať
@akvi Musíš byť potom poriadne poudieraná. No vidíš vyrastáš s nimi a nevieš.
Odpovedať
@viktor811 tak hlavne ze ty si velmi mudry, ze :-)
Odpovedať
@akvi Však nehovorím, že som múdry, ale o tom niečo viem.
Odpovedať
Profilova fotka
@jasamjatr nikdy si sa nebala ze by vas dopichali vceli??
Odpovedať
@syslik27 ja použivam oblek ked idem k nim, manžel chodi bez. už ho popichali vela krat a nič sa mu nestalo.... na zahrade mame 5 rodin, a pracujeme vždy kusok od nich a asi raz ma jedna pichla....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?