Čerpanie vody z potoka na polievanie

Zdravim viete mi poradit ako by som vedel cerpat vodu s potoka a aby som mal aj v hadici dobry tlak chcel by som to len na polievanie a dobuducna na zavlahy
Odpovedať
1
2
@matkope Čerpanie vody z potoka čerpacím zariadením je považované za vodnú stavbu, na ktorú treba stavebné povolenie. A na stavebné povolenie treba projekt. Vedrom môžeš čerpať vodu koľko ti ruky budú vládať.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 aj kalovým čerpadlom? my máme potok na konci pozemku, komu mám vešať na nos, že si naplním nádobu vodou a potom polejem záhradu?
Odpovedať
Asi najzmysluplnejsie je dat si na pozemok nejaku nadrz (vklude zakopat plastovy prefabrikat) a tu nadrz si naplnat vodnym trkacom, prepad potom vracat nazad do potoka. Z tej nadrze potom mozte cerpadlom polievat.
Odpovedať
@bialica Pokiaľ ťa nikto nenabonzuje, tak to nemusíš nikomu hovoriť. Ja píšem, ako je to oficiálne. V ponímaní zákona o vodách č. 364/2004 § 18 je možné čerpať vodu iba jednoduchým vodným zariadením. Akékoľvek čerpadlo, aj kalové, už jednoduchým vodným zariadením nie je: § 18 Všeobecné užívanie vôd (1) Každý môže na vlastné nebezpečenstvo a bez povolenia alebo súhlasu orgánu štátnej vodnej správy odoberať alebo inak používať povrchové vody alebo podzemné vody na uspokojovanie osobných potrieb domácností, ak sa takýto odber alebo iné používanie vykonáva na mieste, ktoré je na to vhodné, jednoduchým vodným zariadením a spôsobom, ktorý neobmedzí alebo neznemožní rovnaké používanie iným osobám. (2) Povolenie alebo súhlas orgánu štátnej vodnej správy nie sú potrebné na zachytávanie povrchovej vody jednoduchými vodnými zariadeniami na jednotlivých nehnuteľnostiach ani na zmenu jej prirodzeného odtoku občasne tečúcich nesústredených vôd na účely ochrany týchto nehnuteľností proti škodlivým účinkom vody. (3) Jednoduchými vodnými zariadeniami na odbery podzemných vôd sú domové studne, z ktorých sa podzemná voda čerpá ručne a pramenné záchytky s výdatnosťou prameňa menšou ako 10 l/min. a prenosné nádoby. (4) Jednoduchým vodným zariadením na odbery povrchových vôd je prenosná nádoba. Jednoduchým vodným zariadením na zachytávanie zrážkových vôd sú záchytné priekopy a nádrže na zachytenie týchto vôd zo spevnených plôch. (5) Pri všeobecnom užívaní vôd sa nesmie ohrozovať ani zhoršiť ich kvalita alebo zdravotná bezchybnosť, poškodzovať životné prostredie a prírodné dedičstvo, zhoršovať odtokové pomery, poškodzovať brehy, vodné stavby a zariadenia, zariadenia na chov rýb. Všeobecné užívanie vôd nesmie slúžiť na podnikateľské účely. (6) Orgán štátnej vodnej správy môže všeobecné užívanie vôd bez náhrady obmedziť, zmeniť alebo zakázať, ak to vyžaduje ochrana zdravia a bezpečnosť osôb, ochrana vodných stavieb a zariadení, ochrana rybárstva a ochrana prírody a krajiny a ak to vyžaduje zabezpečenie funkcie vodného toku a zachovanie vodných ekosystémov v ňom. Pôsobnosť orgánov na ochranu zdravia podľa osobitného predpisu25) nie je tým dotknutá.
Odpovedať
@matkope toto by som takto verejne nepisal. Predsa cerpat vodu z potoka len tak nemozes!!
Odpovedať
@stano_33 mozes. Ale nesmie to byt viac ako 10l/min....
Odpovedať
@cache ??? Najzmysluplnejsie??? Hodim ponorku do potoka ,polejem,vytiahnem ponorku z potoka a hotovo.Hlavne sa tym nikde nechvalim.
Odpovedať
tak diky za info keby sa dalo vymazem temu :)
Odpovedať
@matkope zaujímavé, že potok už neslúži ľuďom, hoci do nedávna sa človek usadzoval pri vode, aby mohol prežiť. Ešte za mojich mladých čias sme všetok statok napájali v potoku, prádlo sa prali v potoku, umývali a kúpali sme sa v potoku a teraz vlastne už nič sa nemôže. Kto taký zákon vymyslel bol blbec. Tak ja ti poradím tak, že kľudne si naber alebo nacerpaj cistej vody z potoka koľko chceš ak ti to za to stojí. Tá voda ti patrí.
Odpovedať
:-D :-D :-D par rokov dozadu sme nad dedinou robili klzisko a vodu nan sme cerpali hasicskou ps12. Na tri hodiny sme uplne "vypli" potok v obci, tak sa tu neondite. Popolievat, odlozit, akoby sa nechumelilo. :-D
Odpovedať
@viktor811 ale potom niekto od toho "potoka" naťahal rúry aby sme pitnú vodu mali aj na WCku a nerobil to pre blaho ľudstva. obávam sa že "Tá voda ti patrí." už nie je realitou, už o pár rokov to spoznáme dosť výrazne.
Odpovedať
Profilova fotka
Vedro je jednoduché čerpacie zariadenie, 1000 litrový zásobník jednoduché uskladňovacie zariadenie. Treba vodu nanosiť a žiadne zákony neporušíte.. a má to ďalšie plus: Poriadne si zacvičíte :-D :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matkope ..požiadaj o to Admina ;-)
Odpovedať
@matkope normálne čerpadlo do potoka a ideš... Preboha ľudia mi nehovorte že máte takých debilov susedov že by vás ešte aj kvôli poliatiu záhrady z potoka nahlasovsli niekde, kde sme sa to dostali.
Odpovedať
@johny27 Dnes sa ludia hadaju na sudoch o centimeter pozemku,udavaju zo zavisti,vadia sa kvoli ovela mensim hlupostiam,ako napr.presahujuca vetvica zo stromu a pod...takze radsej tomu predchadzat :-|
Odpovedať
Profilova fotka
akoze toto kto riesi. Chytim vodu a napustim si ak mam potok vedla. Nebudte zas taki priposratiiii z tych debilnych zakonov nasho carovneho staatu. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 no, myslim, ze vodna stavba to nie je, ale povolenie kazdopadne podla zakona treba :) @majki555 ja vsade presadzujem aby sa dodrziavali zakony, ale toto je naozaj zalezitost typu, kto sa vela pyta , vela sa dozvie. Dokonca sa ti moze stat, ze prides na urad, spytas sa na povolenie cerpanie vody na zahradu z potoka a pohlad uradnika napovie, ze rozmysla ci volat psychiatriu :)
Odpovedať
" ako by som vedel cerpat vodu s potoka" skus to takto: 1. dotiahni k potoku cerpadlo 2. dotiahni k potoku napajanie 3. vloz nasavaciu hadicu do potoka 4. zapni cerpadlo 5. polievaj co potrebujes 6. ked skoncis, odnes cerpadlo, aj napajanie snad som na nic nezabudol 8-)
Odpovedať
@abobo no veru, ja mam potok vedla a este som odtial ani liter vody nezobral... Kto toto riesi... ono napr. da sa narazit studna a capnut tam cerpadlo, ak maju vsetci naokolo nacierno narazene a cerpaju cerpadlami. Mas istotu, ze ziadny sused ta neuda.... Rovnako z potoka... da sa tam hodit ponorka, ked aj susedia maju. Rovnaky priklad. Rovnako ked vies, ze susedia jazdia s promile alkoholu v krvy, mozes aj ty. Neudaju ta. Ked ta vsak nacapu zeleni, marne budes vysvetlovat, ze aj sused jazdi s promile... :-) Oboje je porusenie zakona.
Odpovedať
@atak77 Ten bod c.6 je nejdolezitejsi ! Lebo ide o to,aby tam to cerpadlo nebolo "nastalo" , vtedy moze nastat problem ;-)
Odpovedať
@majki555 to čerpadlo by mohol niekto ukradnúť a to by bol problém
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Je to pravda, ze dakedy potok patril vsetkym. Ale treba si povedat aj to, ze dnes uz ludia maju uplne ine naroky a mnohi nemaju oci ked zacnu brat. Ak by toto zakon nezakazoval, tak mnohe potoky by sa v lete zmenili na suche koryta, lebo vsade anglicke travniky (nonsens pre nase klimaticke pasmo), ktore treba furt zalievat, krasne zahrady a pod... Takze ak je tu nieco naprd, tak sme si ludia za to vinni sami....
Odpovedať
Profilova fotka
ano, bez povolenia to legalne nie je, ale aj tak mi pride mensia katastrofa zadrzat povrchovu vodu z potoka na pozemku, ako minat na polievanie drahocenu (a tym nemyslim cenu) pitnu ci podzemnu vodu.
Odpovedať
@abobo ..to môžeš byť istý že Ty ak si nebodaj dáš čerpadlo do potoka a veselo si čerpáš a ozaj ak Ťa niekto udá tak máš problém to môžeš byť istý... pretože TEBA po...bú ako sa dá ale na ktorích nemajú dosah tak sa im nič nestane..To je ten náš štát s "krásnymi" zákonmi...Kapisto??? ;-) Nie sme si rovný jeden druhému... ;-) A vieš aké sú súdy, justícia, polícia atď....
Odpovedať
@johny27 ..no to by si bol "prekvapkaný" akých susedov niekto má... ZÁVISŤ Slovákov je nekonečná to by si mal vedieť...Chvalabohu u mňa na záhradke čerpajú všetci z potoka ako sa dá a tak s tým nemám problém..Ja mám mot. čerpadlo a načerpám si vody koľko potrebujem ale preto mám mot. čerpadlo, lebo som bol operovaný na rameno a ťažko sa mi ťahá ručne :-( ...Mám prerobené sanie z ručneho čerpadla alebo na ťahanie mot. čerpadlom..Máju to vedľa mňa x ľudí a riešia to tiež tak ako ja... ;-)
Odpovedať
@bfinary zabúdate, že tá voda poslúži, prinesie úžitok a ide ďalej.
Odpovedať
@matkope netreba stresovat, dajte do potoka hadicu so sacim kosom, mierne to "zamaskujte" a pokojne polievajte. Ked chodievam cistit potoky, tak vidim stovky takych realizacii a nerobi sa z toho veda.
Odpovedať
@matkope Skombinuj to čo písali predo mnou - zamaskovaná sacia hadica a čerpadlo, jednoduché uskladňovacie zariadenie a na ňom zavesené jednoduché čerpacie zariadenie ako plechové vedro /môže byť aj plast/ pre istotu pripevnené reťazou a zamknuté . A raz týždenne keď budú susedia vonku demonštračne jednoduchým čerpacím zariadením doniesť tak dva kýble vody do jednoduchého uskladňovacieho zariadenia a nechať ohriať do druhého dňa.. Doporučujem túto činnosť dôkladne dokumentovať vrátane prepoteného trička. Keď susedia večer zalezú pripojiť čerpadlo a načerpať plnú nádrž.
Odpovedať
Profilova fotka
@matkope a čo tak si spraviť na konci záhrady vlastnú studňu? Kúp plastovú kanalizačných rúru 600 a tu zakop na svojom pozemku tak aby dno tej rúry bolo cca meter pod hladinou vody. Tak tam budeš mať cca 300L. Verím že vydatnost bude veľmi dobrá 8-)
Odpovedať
@logo22 Ja som to chcel riest presne takto,ale ani po prekopani sa cca 1 meter pod uroven hladiny vo vzdialenosti asi 4m od potoka-NIC,iba vlhka hlina.Je totam taka ilovina,ze jednoducho tu vodu nepustila.Neveril by som,keby nezazijem :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?