Bývanie v zarastenom dome od popínavých rastlín

Hladam ludi,co byvaju v dome,ktory je "vela rokov" zarastenych od brectanu,pavinicu a pod. Ci ste aj po rokoch spokojni,alebo lutujete taketo riesenie? Mam prestudovane snad stovky roznych prispevkov z netu...ale uvitala by som IBA osobne skusenosti. Dakujem
Odpovedať
Moji rodicia mali niekedy dom obrasteny brectanom. Vypada to sice zaujimavo, no ziadny ucinnok to nema. A ako otec vravel. Stacila malicka dierocka v omietke a uz sa tam tiskal poplaz. Potom sa ta dierka zvacsovala az oddulo cast omietky a zacala casom opadavat. Ked sme ho strhli,co je riadna makacka tak fasada sa musela robit nanovo. Cize ano brectan je mozno esteticky pekny no pasuje skor na plot ci stare kamenne stavby. Na tie novsie,ci novostavby neodporucam. Inac brectan rastie od korena,poplazmi pod zemou,to je ze ti znicoho nic vyrastie hocikde v zahrade,a taha sa na vsetko. Ani tvoji susedia nemusia byt happy ked sa im objavi na dvore. Otec sa ho stale zbavuje a to uz presli tri roky co sme ho dali dole. Vzdy niekde nejaky mlady vyhonok vyjde. Neustrazis,a rozrastie sa neskutocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 býval som dvadsať rokov v dome, ktorý sme nechali po nasťahovaní z južnej strany zarásť paviničom. Na začiatku tam bol aj koreň brečtanu. Ten sme neskôr odstrihli. Viac by som ho na fasádu nedal....vrastá do omietka a nedá sa strhnúť. Pavinič je fajn. Vyzerá to dobre. Domu to prospieva (neprší na fasádu a tieni to). Samozrejme na jeseň je z toho lístie a teda nejaká práca. Keď pavinič kvitne bzučal celý dom lebo tam lietalo hromady včiel. V zime si plody pooberali drozdy. Tak že skúsenosť dobrá.
Odpovedať
Dakujem, je mi jasne, ze aj o takyto porast je treba sa postarat a obcas ho zostrihnut. Lebo sa mi to velmi paci,taketo domy v zeleni ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 Dom v zeleni je úžasná vec, aj keď má svojich neprajníkov a zároveň aj veľa priaznivcov. Pokiaľ sa však bojíte hmyzu a drobných hlodavcov, ktorí sa samozrejme dokážu po takejto zelenej steny dostať na vyššie miesta, asi to vhodné nie je. Tento text Vám tiež pomôže : https://www.rastlinky.sk/blog/ako-sa-...
Odpovedať
@rastlinky_sk nespominate v clanku kiwi myslim ze to je tiez liana vsak? Staci mu pletivovy plot s tycami len ukotvenymi v betonovych patkach alebo treba maly suvisly betonovy zaklad? Neviem si predstavit tu vahu...
Odpovedať
vyzerá to pekne. mne sa vždy takéto živé fasády páčili, no aj tak by som sa na také dačo asi nedala a to len z toho dôvodu, že si ani len nechcem predstaviť, či všetko v tej zeleni môže žiť :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@yogi123 Samozrejme aj aktinídia sa dá použiť, najmä Actinidia kolomikta, ktorá vyniká vďaka farebnému prevedeniu listov. V budúcnosti je váha celej rastliny taká, že pletivový plot dokáže skrútiť a poškodiť. Používa sa na popínanie malých stien, alebo na drevených pevných konštrukciách. Pokiaľ by bola pravidelne kontrolovaná, strihaná a usmerňovaná v raste, zvládla by aj pletivo.
Odpovedať
Fuuuha a tej havedi co v tom byva 😂ja by som ani infakt chytila 😂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@eagleowl Vyzerá to super. Môžem sa spýtať, koľko trvalo, kým stena zarástla? 1 alebo 2 sezóny? A tiež, ako výdatne ste ho polievali. Ďakujem 🙂
Odpovedať
@rastlinky_sk Pozdravujem. Zamýšľame si dať pavinič na JZ fasádu domu. Chceme však prevetrávanú fasádu (obloženie drevom alebo cetris doskami). Nemáte s tým náhodou skúsenosti? Nezachádzajú úponky paviniča do medzier medzi obkladovými doskami, prípadne nevrastajú výhonky aj priamo do prevetrávanej medzery (hoci tam by asi nemali svetlo)? Obávam sa, že by mohli nejako narušiť obklad.
Odpovedať
@joshu určite je pavinič lepšie riešenie ako brečtan, ten je veľmi agresívny a nedá sa strhnúť bez ujmy na fasáde. Ale zarastať bude do všetkých voľných priestorov, ale tie úpony sú mäkké, takže ľahko ho odstrihneš.
Odpovedať
Profilova fotka
a ty take nieco chces alebo teda zvazujes, ci to s domom takto spravit? mam znamu ktora byva v bytovke a neustriehli brectan a zacal sa im tahat po velkej stene. hroza ked to chceli dat uz potom dole. takze skor asi pavinic.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@joshu trvalo to do takejto podoby viac ako 3 roky....
Odpovedať
a ono to realne tu fasadu nemoze poskodit? akoze ked sa to potom da dolu myslim. vyzerat to asi nebude bohvieako, ale ma zaujima cisto to poskodenie.
Odpovedať
@japupi záleží, akú máš fasádu. Máme brectan aj pavinic na 2 stenách, jedna je stena stareho domu, klasická vápenná omietka, ako sa dakedy robili, tam sa tie popinave rastliny chytajú veľmi ľahko. Na novú fasádu, s dnešným druhom omietky sa napríklad brečtan nechce chytiť vôbec. Pavinic áno, ale tiež sa mu to az tak veľmi nepáči. Všade máme predsadene kari siete a 90% rastliny je omotanej prave okolo tej siete. Máme to tak už vyše 10 rokov na jednom dome a nevsimla som si, ze by to nejako poskodzovalo omietku. Ti, co tu píšu, ze brečtan je agresívnejší, ze poskodi omietku, že lepší je pavinic, no neviem, mam presne opačný pocit, keďže brečtan na nove omietky vobec nechce ísť.
Odpovedať
myslim si, ze to nebude len tak, brectan to je pliaga a nema problem sa do fasady aj zavrtat
Odpovedať
aha aha, to mi nenapadlo, ze zalezi aj na druhu omietky. ja som si myslela, ze to je v podstate jedno, ze ked je to takato rastlina, tak sa vsade uchyti. ale dakujem za ozrejmenie.
Odpovedať
nechcel by som to mať na dome ani za nič. nehovoriac o tej všetkej hávedi, čo sa tam za ten čas ubytuje
Odpovedať
Profilova fotka
@joshu Zelená stena je niečo viac ako len rozmar, teda tento úkon musíte mať naozaj premyslený. Neskôr nastávajú len komplikácie a po niekoľkých rokoch je veľmi ťažké zrušiť takýto porast. Ako už bolo spomenuté, je to lepšie riešenie než brečtan. Ak by ste zvolili trojlaločnatý pavinič, ten nerastie tak agresívne a rýchlo a rastie usporiadane. Ak chcete farby, rýchly rast a intenzívne premeny, tak päťlaločnatý pavinič je na to vhodný. Jeho úponky však neustriehnete a budete jeho rast musieť korigovať, upevňovať a riadiť, vystrihávať okolo otvorov atď. Okrem ochrany steny, premien, farieb, získate aj hmyz, chrobáky a pavúky, ktoré tam budú mať skrýše, dokonca sa po stene ľahko dostanú aj hlodavce, teda nezabudnite všetky otvory dobre zabezpečiť. Ak raz budete porast strhávať, pôjde to aj s omietkou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
My mame na dome 4-5rokov? A som spokojna. Tento rok som zasadila aj z druhych dvoch stran jeden koren. Je to krasne
Odpovedať
Za mna popinave rastliny na dom nie, nebohá suseda nechala takto dom obrásť až po strechu, niekoľko rokov, potom keď dom predali jej deti, novy majiteľ dostal skoro porážku, zničená zdevastovaná omietka, poškodené balkóny, zničené drevo na podbití strechy, nový sused však zateplil a nanovo spravil fasádu, ale veľká oprava, brizolit kompletne dole, nové podbitie, a to nehovoril ,že koľko hávede tam sa uchytilo. Niekomu sa to páči, vec vkusu, ale ja osobne by som si to tiež nedal.
Odpovedať
Profilova fotka
Pochopitelnw ze je to vec vkusu. Preto si to na dom da 1%ludi, a na slovensku 0.00001%, pretoze kazdy jedine co riesi je, ze po 30 rokoch to bude musiet strhnut. Pritom Prd. Jedna babka povedala.. takych pribehov by sa na slovensku naslo. Preto vsetky domy a zahrady vyzeraju na jedno kopyto.
Odpovedať
Profilova fotka
Najviac ma vzdy pobavia komentare ludi, ktori s tym nemaju ziadnu skusenost. Ale budu o tom pisat baje a povesti . O popinave rastliny sa treba starat. To je cele. A mnoho ludi ma problem s tym slovom pracovat. Udrziavat. Starat sa .bez toho, aby to povazovali za minus v procese. To je cele. To je jedina vec, ktoru na tom musite riesit. Ze sa o popinave rastliny, rovnako ako o muskaty v crepniku, ked ich chcete mat pekne, musite starat. A ano, stoji to za to. Preto je to take krasne, na udrziavanych domoch .. a proste nemam rada ludi, ktori o tom pisu bajky, pretoze ich zivotny styl je betonovy plot a pohnojenym travnikom a tam zacina aj konci pribeh starostlivosti o zahradu.
Odpovedať
@pavka139 Súhlasím o všetko sa treba starať, keď to chce mať človek pekné. Ano niekto hovorí aj bájky, ale v prípade nového suseda, čo to dával dole, tak tá neudržiavaná zeleň spôsobilo na dome úplnú degradáciu omietky, ale to je jedno nakoľko zateploval a nanovo robil celú fasádu. Tiež je ale pravda, že nebohá suseda stará pani už nevládala, jej deti pomoc minimálna, tak to nechala rozbujnieť, ten dom nechala tak obrásť, že pri zemi tie výhonky už mali hrúbku chlapskej nohy
Odpovedať
Profilova fotka
@ascedant ved ale 60 rocny dom s brizolitom, kde dozila vdova, ktora bola stara a o dom sa sotva starala, deti o to nemali zaujem a dom predali, tak geneza tohto domu bola len taka ze kompletna prerabka. Tych 0,00000001% ludi, ktori su realne nakloneni zelenej fasade, a tym padom su 51% v tejto nalade, tak to treba podporit. Ak by kazda dedina alebo aspon kazde mesto malo jeden ! Az jeden! 🙂 dom zelenej prirody, nic by sa nestalo dramaticke. Skratka sama kritika sa na to pise, absolutne neadekvatna, pretoze s tym nic kto pise nema skusenost a nema o to ani zaujem. Minusy si vie kazdy laho spocitat, tu ide o plusy, ktore treba vyzdvihovat, pretoze skoro nik s tym nema realnu skusenost a kazdy si precita len baje.
Odpovedať
@ascedant suhlas, ono to dokaze byt pekne aj dokonca tepelne izolovat, ale kupili sme taky dom co takto obrastal od suseda, strhli a brizolit je pod tym komplet KO budem zateplovat a budem musiet odklepat dole asi pol steny omietky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?