Bylinkovo - okrasný záhon pri dome

Som začiatočník v pestovaní a chcem sa poradiť so skúsenejšími. Pri vidieckom dome máme záhon trojuholníkového tvaru, v ktorom by som rada vysadila bylinky ale aj nejaké kvitnúce trvalky (pažitka, kučeravý petržlen, mäta, levanduľa, thymian, borák lekársky, jahodový špenát, materina dúška a podobne). Na záhone je zatiaľ jeden pestovaný krík buxus strihaný do tvaru gule a pár koreňov ruží. Keďže rodičia vzhľadom k veku už nedokážu obhospodarovať ani tento záhon a ani menšiu záhradku za domom, chceme sa do toho tento rok pustiť my. Vie mi niekto zo skúsenejších poradiť ideálne rozloženie rastliniek, príp. formu, akou oddeliť jednotlivé rastliny (uvažovala som na zásypom kôrou) od seba tak, aby to bolo aj estetické aj praktické? Ďakujem za všetky Vaše rady a názory.
Odpovedať
@zalobaba Dobry den :-) Neviem aky velky je ten trojuholnik ale ja si nemyslim ze je dobre okolo byliniek rozsypavat koru.Ta je vhodna okolo krokov ale pri bylinkach si podla mojho nazoru len zbytocne znehodnotite podu.Skuste sa pozriet do mojho albumu ako sa daju pestovat bylinky :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak máte v pláne starať sa iba o bylinkové záhony, mohli by ste záhony vyšperkovať a pestovať bylinky vo vyvýšených záhonoch, ktoré jednoducho postavíte zo starých tehál alebo z kameňov. Pôdu nechajte voľnú bez kôry. Môžete pestovať viac kusov byliniek jedného druhu, ktoré pekne vyniknú počas kvitnutia. Bylinky sú vďačné rastlinky, lebo ich minimálne napádajú choroby a škodcovia. Zároveň poskytujú v krátkom čase veľa úžitku a zelenú hmotu, príjemné voňajú a pekne kvitnú. Zakomponujte tam aj bylinky pestované v nádobách. Rozostupy medzi nimi môžete zvoliť 30 – 40 cm. Tiež sú vhodné pestovať ich v štvorcových záhonoch obrúbené rôznymi lemami, ornamentálnymi plôtikmi, štrkovými cestičkami.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?