Burina v zahrade.

Zdravim vsetkych zahradkarov. Viem ze je november a vacsina normalnych ludi prace v zahrade ukoncila ale mam otazku. Kupili sme maly domcek so zahradou. V nej bola asi 1m vysoka burina vsetkeho druhu. Neostalo mi nic ine iba ju krovinorezom pokosit a vynosit. V zime s tym uz asi nic neurobim ale ako postupovat na jar ked sa tej buriny chcem zbavit? Semien je na zemi "po clenky", ta zahrada nebola obhospodarovana roky. Chceme tam mat travnik a par stromcekov. Dakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
sice nie som normalna, lebo este v zahrade robim, lebo nestiham ;-) Ak tam nechces pestovat zeleninu a ovocie, tak teraz poryluj alebo poor, co na jar vyklici, postriekaj, potom po 2-3 tyzdnoch zase postriekaj a po dalsich tusim 2-3 mesiacoch mozes vysadit travu alebo polozit koberec. Podla toho, co na postrek pouzijes, musis pockat, kym zacnes sadit. Najlepsie je striekat, ked svieti slnko a je teplo. Porozmyslaj aj nad zavlazovacim systemom - ten mozes zakopavat, pokym cakas na sadenie. A napriek tomu,z e toto vsetko urobis, burina bude zo zaciatku rast, lebo aj nafuka z okolia a nejake semienka vydrzia aj zimu a mozno nevyklicia vsetky. Niektore buriny su take svine, ze ked pokosis, tak sa rychlejsie odnozuju. Take ja trham rucne aj s korenom
Odpovedať
Profilova fotka
K poslednemu odseku @sissik : v pripade zalozenia travnika sa da po vykliceni travnika pouzivat selektivny herbicid, ktory likviduje dvojklicnove rastliny, cize vsetko okrem travy. Viac info ti daju v kazdom dobrom zahradkrastve. Tak ako pisala sissik, na jar po vykliceni vystriekat round-up -om alebo karate co su totalne herbicidy. Najlepsie aby 24 hodin neprsalo. Zopakovat aspon 2x, nasledne po vykliceni travy pouzivat hnojivo na travnik nech trava zosilnie a pouzivat selektivny herbicid napr. bofix.
Odpovedať
Hlavne to urcite neor, ako ti pise @sissik vyssie, to je zasadna chyba. Akurat zasejes tie semena hlbsie do zeme a bude ti trvat nasobne dlhsie sa toho svinstva zbavit. Navyse, ani travnik ani stromceky oranie vobec nepotrebuju.. :-) Treba od jari naozaj poctivo zacat kosit, vacsina burin vypadne. Co ostane, postriekas.. Pred travnikom sa treba zbavit hlavne jednoklicnolistovych burin, predovsetkym pyru. Okolo stromkov odporucam sintak (plecku).
Odpovedať
Buriny sa nezbavis celko nikdy,vzdy vietor priveje dalsie semena. Najistejsie je rucne vytrhat aj s korenom tie vasie a mensie zas pravidelne nakratucko skosit.Ak zahrada nebola opatrovana dlhodobo, tak na jar by som este travnik nezakladala,nechala by som postupne povyrastat vsetku burinu a zlikvidovala. Na jeden raz sa jej nezbavis,lebo bude klicit postupne. A round-up by som urcite do zahrady nedavala,je to jed,ktory ti zostava v pode na stalo,dostane sa aj do spodnych vod...Rovnaky ucel ti splni aj poliatie horucou vodou ku korenu.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna ak to nebolo dlho kosene ani nic, tak to zorat treba a po orani povytahovat korene, zrejme tam budu aj naletove dreviny, tam treba korene vybrat urcite, lebo inak budu stale vyrastat. Ja som sa napr. niektorych divych krikov som sa este nezbavila, aj ked som vysekala korene v hlbke asi 30cm pri rylovani, stale to rasi :-p Tentokrat ich budem musiet vytat este hlbsie, nastastie mi ostali len 2 kusy :-D Pri zakladani travnika je lepsia jemna zem, nie nieco tvrde, dlho rokov neprehodene. Ako pise majki555, na jar nechat poklicit vsetky buriny a este na jar travnik nezakladat. Ak bude zavlazovaci, da sa zalozit aj v lete, ale bude ho treba poriadne polievat, nech sa zem premokri do hlbky aspon 20 cm. Ja nestriekam travnik nicim, radsej vythnem rucne kym je burina mala a ma slaby koren - prebehla som tak travnik 3x a viem, ze tam mozem spokojne nechat behat deti aj zverstvo ;-) Snazim sa skor o prirodnejsiu zahradu, preto nestriekam. Akurat kridlatku japonsku som nicila fondom, inak buriny pekne rucne strucne rylovanie, kopanie, trhanie. Niekto moze oblubovat chemiu, tak nech si ju kludne nastrieka, je to predsa jeho vec ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme tento problem mali asi tak rok dozadu tak sme ani nepestovali postriekali sme zahradu a uvidime o rok ci uz to bude s burinou lepsie
Odpovedať
Profilova fotka
nechaj vyrásť, postriekaj totálnym herbicídom napr. ja som použil Kaput. Nesmie potom cca 6 hodín pršať.
Odpovedať
my sme stiekali aj s Kaput aj s Roundup. zabrali oba, akurat ze kym burina vyschla (trvalo to nejak tyzden az 10 dni ak sa dobre pamatam) tak stihla pomedzi nu vyrast dalsia :)))))
Odpovedať
@tasman69 roundup a podobne blbosti su nadlho. to by si musel zopakovat x-krat, pretoze semena su v zemi a nerastie vsetko naraz. na jar to vytrhaj (ak stihne cosi vyrast), potom normalne zasej travu. kym ti nevyrastie, vytrhavaj. a potom casto kos. 90% buriny sa kosenim prirodzene vykynozi a zvysok vytrhavas. postupne bude viac travy ako buriny. presne som to robil tento rok za domom, kde bola sama burina a kriky. tak aby sa mi stale nestahovala priamo na pozemok som to takto robil a uz je to celkom ok.
Odpovedať
@tasman69 zalezi co za burinu tak mate a aky chces mat travnik. My sme napr vysekali krovie stromy (pozemok cca 20-30 rokov zabudnuty na okraji lesa) a zacali kosit, trava sa urobi postupne sama, lebo burina pravidelne kosenie nevydrzi. Ale nie je to travnik ako z katalogu, no nam staci:) ak chcete taky krasnucky tak hore spominane pripravky a potom nasiat novy travnik...ale pre idealistov napr aj zrovnat, siet proti krtkom, koberceky travnika, zavlazovat...
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za rady tie pripravky vyskusam aj ja
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?