Brečtan na plot z

PROSÍM o radu, čo vravíte na mix brečtan a pavinič na moj plot? Mám ho pletivový,ale pevný,stĺpiky zabetónované. Máme na ňom zelenú textíliu,ale presvitá. Čítam už všeličo na nete,že brečtan zničí pletivo atď. Plánujem sa oň starať,redukovať atď.Poraďte prosím. Je to lacnejšia verzia ako tujky. Hlavne kvôli financiám..ďakujem :-*
Odpovedať
@sheenka Tiež to máme takto a plotu nič nie je, dokonca to teraz drží aj starú časť plota. Takže by som povedala že práve naopak. Len rátaj s tým že pavinič opadáva tak ho daj len kde tu inak bude plot v zime priehladný a brečtan potrebuje pár rokov na zakorenenie. Na začiatku sa zdá že stále nerastie, lebo si musí dobre zakoreniť - tak ho posad trochu na hustejšie popri plot (prípadne ak zoženieš už trochu zakorenený, ale chytí sa aj ak si od niekoho odmnožíš). Potom je dobré aspoň zo začiatku ho zapletať do plotu aby sa rýchlejšie a rovnomerne zapojil (ale nemusíš ;-) samozrejme). Je to určite lepšia a hlavne krajšia varianta ako tujky. :-) pred plot si môžeš posadiť rôznu výsadbu podľa potreby (aj opadavé druhy), nie len tujkový plot ako v krematóriu. Ak si chceš mrknúť ako to vyzerá mám v fotoblogu, ale taký ešte nie clekom zapojený. Teraz je to už hustý nepriehladný plot. Na susedný pozemok absolútne nevidno. Musím pridať fotky.
Odpovedať
@sheenka ale tuším si už aj pozerala ;-) Dohodím ti doma nejaké novšie fotky :-D
Odpovedať
@martuska75 áno moja,pozerala :-) čakám na nové fotečky a teším sa na ne :-) presne tak by som to aj chcela,že pavinič iba sem tam. Brečtan by som chcela tiež viac druhov,aj panášovaný,aby to bolo trošku veselé :-)
Odpovedať
Tiez ho mame, ale chcem sa ho zbavit, velmi sa rozrasta, cele leto len striham a striham,je to pliaga po par rokoch, detto pavinic. Ale ak mas cas a chut urcite lepsie a krajsie ako rad tuji. pavinic je nadherny cely rok,len pozor ked kvitne na osy a vcely je ich tam plno. Ak je daleko od terasy tak nieje problem.
Odpovedať
@sheenka Minulý rok sme rušili brečtan z pletivového plota asi 14 metrov. Neskutočne sme sa narobili. Naodvážali sme VELMI VELA károk do bioodpadu. Korene musel muž rúbať čakanom. Halúzky boli poprepletané v okách pletiva. Hrubšie od spodu ho roztláčali. Mali sme ho tam asi 8 rokov. Aj ked sa oň staráš, hlavné vetvy stále zväčšujú priemer. Je to pliaga. Aj my sme ho strihali z našej strany. Od suseda bol rozrastený na šírku meter aj viac. ťahal a váľal sa im tam po zemi. Čím viac striháš tým sa viacej rozrastá. My sme ho posadili, aby sme nevideli ako si v susedovom prenajatom dome stavební robotníci chodia vyprázdňovať močový mechúr kade tade po záhrade. A po druhé nám nalietalo semeno burín z ich džungle. Rozrástlo sa to na plote za tri roky. Ale už by som to nedoporučovala nikomu. Momentálne tam nie je nič. Zmenilo sa osadenstvo, kvôli nezamestnanosti tam býva iba jeden chlap, takže nechodia si uľavovať po záhrade. A kvôli burine radšej okopkám raz za čas hriadky, ako toto svinstvo opatrovať. Inak bol krásny zelený.
Odpovedať
Profilova fotka
@sheenka Brečtan je síce krásna popínavka, ale ak sa ho budete chcieť zbaviť, už to také jednoduché nebude. Vedia to posúdiť najmä tí, ktorí ho napr. 30 rokov pestovali resp. museli pestovať a potom sa rozhodli, zbaviť sa ho. Je to naozaj ťažké. Na to, aby sa mu darilo tiež potrebuje určité podmienky. Nie všetkým druhom sa darí na slnku. Skôr vyskúšajte kombinovanie popínavých rastlín ako plamienok, ruže, zemolez. Potom kus ihličnanov, alebo iné opadavé, ale kvitnúce kry atď.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk sakra ja som chcel prave hodit brectan na plot. Takze stale tapam cim ma nechat prerast plot. Mam toho skoro 100m. Paci sa my hlohyna, ale ked som pozeral cenu pri 100m...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj pošlite dopyt na mail a uvidíme, čo sa dá robiť s cenou s rastlinami na 100 m
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Obnovujem tému. Chceme nechať porásť brečtan či iné popínavky na stene záhradného domčeka z fasádnou omietkou, SZ expozícia, tienisté miesto, kam zasvieti slnko len v lete navečer. Stena cca 2x2 metre. Obávame sa expanzívnosti koreňov brečtanu, preto ho chceme zasadiť do plastových válovov do zeme - aby sa nerozrastali do okolia. Nebudú korene predsa len prerastať cez drenážne dierky kvetináča naspodu? Prípadne ak by sme osadili väčší kvetináč na zem, máme tam naň miesto vedľa sudu na vodu. Len aký veľký by mal byť ten kvetináč, aby brečtan nechradol a za pár rokov nám porástol stenu záhradného domčeka 2x2 metre? Aké iné popínavky by sa hodili do tieňa a vedeli obrásť stenu, prípadne s pomocnou trelážou?
Odpovedať
Nemáte skúsenosti? Chceme nechať porásť brečtan či iné popínavky na stene záhradného domčeka z fasádnou omietkou, SZ expozícia, tienisté miesto, kam zasvieti slnko len v lete navečer. Stena cca 2x2 metre. Obávame sa expanzívnosti koreňov brečtanu, preto ho chceme zasadiť do plastových válovov do zeme - aby sa nerozrastali do okolia. Nebudú korene predsa len prerastať cez drenážne dierky kvetináča naspodu? Prípadne ak by sme osadili väčší kvetináč na zem, máme tam naň miesto vedľa sudu na vodu. Len aký veľký by mal byť ten kvetináč, aby brečtan nechradol a za pár rokov nám porástol stenu záhradného domčeka 2x2 metre? Aké iné popínavky by sa hodili do tieňa a vedeli obrásť stenu, prípadne s pomocnou trelážou?
Odpovedať
Profilova fotka
Brečtan je veru dosť drzý a riadne sa rozrastá... plastové kvetináče by dlho nevydržali, podľa mňa max. 5 rokov a pomaly by isto praskli... Ja som dala brečtanom porásť betónový plot a za 5 rokov bol krásny obrastený z oboch strán, pravidelne som ho strihala, no korene sa riadne rozliezali do okolia... teraz po cca 9 rokoch na jeseň som ho- aj vďaka covid-homeofficu keď som viac doma a času je dosť- orezala zas na pár koreňov. No na druhom mieste, ktoré je viac tienisté, taký istý brečtan rastie pomalšie, sused má z druhej strany múrika strechu altánku a brečtan sa aj tam ťahal, no potom sused protestoval, že sa mu tam robí mach a zachytávajú listy, tak sme brečtan ostrihali a odvtedy akoby sa mu na tom mieste nechcelo moc rásť 😒
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?