Ako si vypestovať bazalku doma?

Ahojte pestovatelky a pestovatelia. Snazim sa vypestovat bazalku doma,ale ked ju presadim,do par dni je po nej...mate nejaky tip ako na nu? vsetky ostatne bylinky sa mi zatial ujali ,ale tato vzdy vyschne....
Odpovedať
kazdy den potrebuje polievat, ked je v kvetinaci...a nikdy ju nenechavaj na priamom slnku...rozsad ju cca 3cm od seba...u mna uspech kazdy rok...
Odpovedať
aha.ja mam zahradu na juhozapad..takze asi tym to bude....skusim niekde do tiena teda...
Odpovedať
Ahojte, mne sa kazdy rok podari vypestovat krasnu bazalku zo semena. Posadim ju do vacsieho kvetinaca a necham vonku nie na priamom slnku. Mavam ju pod altankom. Treba castejsie zalievat. Zvycajne posadim april/maj a mam ju az do konca septembra.
Odpovedať
@walquiria @oliolijanko1 dakujem,no ja som ju fakt mala na takom priamom slnku,takze na sto % to bola ta chyba....vyskusam viac v tieni ahadam sa zadari..inak kupujem v crepniku ale tak chcela som mat poruke stale...
Odpovedať
@sakura77 tiez som zacinala tak, ze som si kupila v crepniku, ale ta mi dlho nevydrzala, bud som ju zachvilku minula alebo mi uschla :) Chcela som mat bazalku cele leto tak som posadila semienka. Je jej dost a mas ju cele leto. Skus si aj posadit, mozno sa ti nepodari ale za pokus to stoji :)
Odpovedať
babeny tak mi z toho vychadza ze vsetky bylinky radsej do tiena? dala som ich aj ja do altanku do tiena,,snad sa im bude darit kopor uz ide von ale taha sa za slnkom,a jedinemu comu sa dari je mata,ta ide ako diva ale nestiha mi ..pijem ju catsejsie ako rastie..
Odpovedať
náš dedko vždy tvrdil, že bylinky milujú doobedňajšie slniečko a poobede už chcú "čušať" v tieni - a darilo sa mu :)
Odpovedať
@mamakaja tak matu mam aj ja megaspotrebu :-D mam dva druhy taku mentolovu a taku sladkovoňajucu ako tiktaky ;-)
Odpovedať
@sakura77 Celkom v tieni sa jej darit nebude. Liecive byliny predsa len potrebuju slniecko, aby z neho brali energiu :-) Daj do polotiena,alebo na stranu, kde je aspon doobeda slniecko.Pripadne postav crepnik niekde pri ker,aby ho tienom chranil pred prudkym poobednym slnkom. Slniecko bylinkam neskodi,potrebuju ho,ale ak su v cepniku, tak ich prudke,celodenne slniecko moze spalit.
Odpovedať
@sakura77 Každý rok si vypestujem bazalku zo semienok. Aj teraz ju mám v sklenníku a keď sa oteplí tak ju presadím von. Bylinkový záhon mám tiež na JZ a každý rok mám bazalku krásnu, takže orientáciou alebo intenzitou slnka to určite nebude. Treba ju pravidelne polievať. Inak väčšina predpestovaných byliniek z hypermarketov vykapala aj mne, tak sa spolieham radšej na vlastné pestovanie od semienok. ;-)
Odpovedať
@bubulka722 dakujem.vcera som.videla na trzke , babky tetky mali take tie priesady vselijake bylinkove, este skusim to...hadam sa uz zadari konecne:-D no ja nie som bohvieaka pestovatelka tak ale dufala som.ze aspon byliny zvládnem :-D
Odpovedať
@sakura77 jedno je mata a druhé medovka ze? viem ze kazda ma inu vonu ci chut,,a nikdy neviem kttoru mam,matu mam do cajiku a chladivy napoj s ladom a citronom ,ale nestiha naozaj. :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mamakaja Mata ma skor pepermitovu vonu, poplazami sa taha dost do sirky, medovka ma zas citronovu vonu, rastie do vysky. Pomrv listok medzi prstami, vona bude intenzivna, zistis co mas zasadene... ;-) Medovka je dobra na upokojenie,proti depkam, mata je vyborna napr.proti bolestiam hlavy, na dychacie problemy, osviezenie atd.
Odpovedať
@sakura77 Nemusíš byť veľká pestovateľka, bazalka tak ako iné bylinky nie sú na pestovanie vôbec náročné. Väčšina z nich vyžaduje slniečko a pravidelnejšie polievanie. @mamakaja Tiež ma napadlo, že to bude asi medovka, i keď aj mäty je veľa druhov, ktoré sa odlišujú účinkami a intenzitou pepermitu. Medovka je fajn na ukludnenie, s ľadom a citrónom je super, ale ja si ju suším aj na zimu do čajov. Mätu pridávam do všetkých bylinkových zmesí na prípravu čaju proti kašľu a pri nachladnutí. V tomto čase odporúčam nasiať voľne do pôdy aj nechtík. Každoročne z neho robím nechtíkovú masť a tinktúru. Okrem toho ho aj suším, tiež je super pri prechladnutiach. @sakura77 @oliolijanko1 @walquiria @mamakaja @majki555 Inak mohli by ste napísať aké bylinky pestujete doma a aké zbierate v prírode. Možno mi niečo chýba...
Odpovedať
@bubulka722 vidim ze sa vyznáš, co odtrhavas iba listky na susenie alebo aj bocne výhonky?
Odpovedať
@bubulka722 a jako robis nechtikovu tinkturu? a mast?
Odpovedať
@bubulka722 ja som teraz zasadila YZOP,na kasel. Caj robim rozny,najradsej mame mix,kde davam aj listky jahod,malin,ribezli + matu,medovku,materinu dusku,salivu, zihlavu a susene plody aronie, drienky a susim si aj doma pestovane mini mandarinky.
Odpovedať
mala som rozne bylinky od tohto pana http://www.koreninovazahrada.sk/ ale uz pestujem,iba to co relane pouzivame v kuchyni,alebo do cajov. super je cesnakova pazitka napriklad a tuto jar mi zakvitlo ginko,tak som zvedava na plody.
Odpovedať
@mamakaja @bubulka722 nie ,mata je to:-) jedna je bledsia zelena,druha tmavsia,ta tmavsia je aj silnejsia pepermitova uplne,ta bledsia taka sladkovonajuca ale tiez mentolovo, medovku mam,to je troska ine...inak aj maty je strasne vela druhov,svokor mal ze cokoladova ci co:-D
Odpovedať
inak teraz pozeram na fotky medovky a tiez vyzera jak ta prva,tak uz som z toho zmagorena:-D ale tak medovka vonia tak sladkastocitronovo nie?
Odpovedať
http://tajomnazahrada.webnode.sk/matt... aaaaa tak nie som uz celkom blba,je to fakt tato tu dole uplne ze mata tic tac :-) to je onoo,ale strasne je pdoobna tej medovke tvarom:-)
Odpovedať
@mamakaja Ďakujem! Podľa toho z akej bylinky. Mätu zberám pred zakvitnutím, dám do zväzkov, usuším na povale a potom steblo po steble šťahujem z listov. Z medovky, bazalky, šalvie,... tiež.
Odpovedať
@mamakaja Na tinktúru aj masť treba použiť kvet nechtíka zberaný počas silného slnka najlepšie na obed kedy je úplne roztvorený. Otrasiem z chrobáčikov. Masť robím z domácej nesolenej bravčovej masti, ktorú rozohrejem v hrnčeku, pridám keram. nožom nakrájané kvety a chvíľočku popražím. Nechám do ďalšieho dňa, znova nazbieram kvety a zopakujem. Na tretí a štvrtý deň znova až kým nemám v masti veeeľa kvetom. Nakoniec rozpustím, precedím cez gázu, dám do malých sklenených pohárikov a skladujem v chladničke. Tinktúra je jednoduchá, nakrájané kvety dám najlepšie do 45% alkoholu - liehu alebo domáceho a nechám min. mesiac macerovať, nakoniec zlejem cez gázu. Masť robím rovnako aj z kostihoja. Tá je tiež vynikajúca. Z neho robím aj tinktúru a tiež z borievky pravú domácu borovičku.
Odpovedať
@atlaska Medvedí cesnak som si aj ja doniesla z lesa a zasadila v záhrade na chlebík. Každoročne skoro na jar chodím do lesa a doma ho odšťavím na šnekovom odšťavovači. Dám do 7dcl pohárov a skladujem v chladničke. Takto vydrží celý rok, je to super vec. Máš ginko samčie aj samičie? Tiež veľmi túžim po tomto stromčeku, ale zaberie veľa miesta a ja mám malú záhradu. :-p
Odpovedať
@sakura77 Predsa mi tá prvá foka pripomína medovku... Je to tak mäty je veľa druhov.
Odpovedať
medvedi cesnak nepestujem nemam dostatok tiena a mame velku spotrebu a rastie nam ho kopa kusok od domu,tak chodime kosit do lesa. To je cesnakova pazitka, je to ako pazitka,ale ploche a chuti po cesnaku. Ginko myslim ze plodi samicie, mame tvarovany kultivar,nebude to obri strom. Kvitne nam prvykrat. http://www.koreninovazahrada.sk/produ... @bubulka722
Odpovedať
Profilova fotka
@sakura77 daj ju nie na prudke slnko.. znami ju maju tak v polotieni a dari sa jej tam cely rok od jari do zimy
Odpovedať
@bubulka722 dik ale roboty...ale asi pomaha?
Odpovedať
@mamakaja Naša celá rodina sa lieči výhradne bylinkami, takže sme na tie veci zvyknutí a tak ako niekto siahne po Paralene, my po bylinkách, tinktúrach alebo mastiach. Ak by nepomáhali, tak by som to určite nerobila. Je to liečba bez nežiadúcich účinkov. Do lekárne si idem kúpiť max. gázu, peroxid alebo obväz. ;-)
Odpovedať
@atlaska No ja to mám asi 3 km do lesa kde je ho tiež kopec, ale na chlebík si idem odtrhnúť čerstvý do záhradky, mám tam nejakých 12 rozrastených hniezd, tak na ten krátky čas kým nezakvitne nám to v celku stačí. Po zakvitnutí sa neodporúča jesť, ale to hádam vieš.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?