Ako pestovať bambus v záhrade?

máte niekto skúsenosť s pestovaním bambusu v záhrade, rada by som získala viac informácii o druhu vhodnom na pestovanie v našich klimatických podmienkach a či je bambus vhodný napríklad aj ako živý plot. Aká je údržba takéhoto plota a kde sa rastlinky bambusu dajú kúpiť?
Odpovedať
@meamak nemam skusenosti. Po precitani par stranok som zistila, ze je strasne rozpinavy. Kedze som nechcela ani kopat jamy a do nich osadzat zabrany proti prerastaniu korenov, ani ma nelakalo .at z pol zahrady za par rokov bambusovy haj. Ked sa predsa len rozhodnes pre bambus, relativne bezne ich maju v eshopoch. Aj mrazuvzorne
Odpovedať
Bambus kolo plotu je dosť nanič. Teda aspoň ten ktorý má sused. Síce je to džungľa, začína tak nad 2-2.5 m a do tej doby sú to len "rúčky na metly". Ale zase je to krásne zelené aj v tejto zime, v budúcnosti všetko čo prevísa na moju stranu odstránim kvôli tieneniu. Pripadá mi to dosť nezastaviteľné ak sa dívam na jeho pozemok, niečo také že bude len potiaľ a ďalej už nie by potrebovalo hodne hlbokú zábranu v zemi. Nie polmetrovú palisádu zapustenú do polovice do zeme.
Odpovedať
@somzvedavy a dudaj, za aa bambys nenastahuje k tebe. Ak ho ma pri plote asi by som proaktivne zakopala nieco co nezhnije, je dist pevne aspon na 70 cm hlboko. Beton nepomoze, ten si orerastie a potrha. Hlinikivy plech by som videla ako bezpecnu zabranu. A v jednej GB tv relacii zakopavali 1000 litrovy plastovy barel ako miestecko pre bambus
Odpovedať
vyhonky bambusu staci zaslapnut a neporastu dalej. netreba davat zabranu. mne minuly rok poradili pestovatela www. bambusarium.sk poradi ti , pestuje mnozstvo bambusov. Lacne to nebolo, v Hornbachu boli hustejsie aj lacnejsie, ale tieto su pestovane v nasich podmienkach a verim ze budu pekne, co som videla u susedov dvaja pestuju a maju ich krasne.
Odpovedať
@atlaska Nuž, takú bambusovú džungľu akú mám ja pozdlž južného plota v dlžke asi 25m nebudeš vidieť v našich zemepisných šírkach tak ľahko. Myslím že by ti to kľudne dovolil aj zadarmo preriediť to by si ešte aj ušetrila :-D S tým zašľapávaním ak to aj funguje nebude to také jednoduché. Na kraji povedzme zašľapneš, ale vnútri džungle nie, vyrastú šikmo a odtlačia ťa, potom sa rozšíria lebo nebudeš môcť zašľapávať. Neviem ako je to s vytŕhaním, najprv chcem skolaudovať kým sa do toho pustím :-D Našťastie medzi nami je protitankový plot ktorý má základy v nezámrznej hĺbke, to dúfam neprerazia. Ale nakláňajú sa, možno meter na moju stranu, ak fúka vietor aj viac
Odpovedať
@somzvedavy to je vec suseda ze sa nestara a nechava to prerast. bambus treba triedit prerezat takze co vyratsa vnutri nevadi.
Odpovedať
@atlaska Iste, nejaký malý dekoratívny fliačik prosím. Ja to mám vedľa tak na 50m2 a hoci sám som pestovateľ táto plocha sa mi zdá že sa jednoznačne majiteľovi vymkla spod kontroly, pritom o zbytok záhrady má postarané vzorne, nemôžem krivého slovka povedať.
Odpovedať
@somzvedavy naco ma niekto pol ara bambusu? 50bm by som pochopila.
Odpovedať
@atlaska Vypĺňa to plochu medzi domom a plotom - na severnej strane nemá okná. A je to ako tráva, fakt to tú plochu vypÍňa aj keď pôvodne to asi bolo len pozdÍž plota. Ale je to dobrý a rozumný chlap, to vyriešime :-). Predtým moja parcela bola prázdna, teda presnejšie džungľa buriny, takže on vedľa džungľu bambusu mať mohol.
Odpovedať
@somzvedavy poslal by si prosim foto??? ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@atlaska Dovoľte, aby som zareagoval na Váš príspevok. Čo sa týka rastlín predávaných v Hornbachu a iných záhradných centrách sú väčšinou množené laboratórne (in-vitro). Týmto spôsobom vedia namnožiť v skúmavkách relatívne lacno milióny jedincov. Vyznačujú sa kompaktným vzrastom s množstvom stebiel, čo je na prvý pohľad atraktívne. Problém však je, že po výsadbe na záhrade nerastú, alebo dosť biedne, alebo vytvárajú množstvo tenkých výhonkov. Nikdy nedosiahnu parametre rastlín množených klasickým spôsobom - delením. Preto aj cena je tým pádom odlišná. Čo sa týka zašlapavánia nových výhonkov po obvode trsu, to platí len u trsovitých bambusov rodu Fargesia. U výbežkatých druhov je najlepšie použiť zábranu z HDPE fólie do hĺbky 70 cm. Vždy ale treba bambusu dať dostatok priestoru, lebo ani zábrana potom nemusí byť dostačujúca. Pestovanie v bareloch je nezmysel, nakoľko si z neho časom cestu nájde (odtokové otvory ), alebo bude len živoriť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@atlaska prosim ta mas foto tvojho plotu? chcem tiez bambus
Odpovedať
Článok sa načítava...
aj ja som chcel ,no kusok pekneho bambusu sirka max 50cm a 50e ,zda sa mi dost...a tiez som pocule ze to potom je ako pyr ze to rastie hoci ako?
Odpovedať
Profilova fotka
Zena tiez chcela ,no potom si to nastastie premyslela ked videla u par znamych, ze je to celkom tazko regulovatelna rastlina
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?