Aký trávnik vysadiť pod obrovský gaštan?

V zahrade máme obrovsky gastan. Momentalne je pod nim len hlina, co mi nevyhovuje, lebo sa prasi a ked naprsí je tam plno blata. Co by sa dalo nasadit, aby aspon ciastocne prekrylo tu podu? Trava? Mach( daju sa niekde kupit semmienka machu?) alebo niec o ine? dakujem za odpoved.
Odpovedať
Profilova fotka
Možno brečtan by sa tam vedel plaziť. Alebo to využiť, urobiť okolo neho sedenie a položiť napr. dlažbu zo štiepaného kameňa.
Odpovedať
@jankazb dakujem. To napadlo aj mne, ale neviem, ci by to ten strom prezil ak by sme ho oblozili kamenom. ci by mal dost vody. Ja som bohuzial dost antizahradkar :-D , ale nieco tam bude treba vysadit.
Odpovedať
@lumarque , ahoj, existujú aj trávy do tieňa napríklad, alebo na suchší podklad... opýtaj sa v záhradníctve konkrétne na tie do tieňa, určite ti poradia..
Odpovedať
Profilova fotka
@lumarque tá dlažba (kamene) sa ukladajú do pieskového lôžka (alebo tak nejak), voda cez špáry prejde. Aj keď bude tráva, asi by som sa snažila to využiť na nejaký posed. To musí byť úžasné. Závidím veľký strom. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lumarque ahoj, alebo ked tam nechces sedenie, tak rastliny do tiena, napr. funkie, astilby, paprad, aukubu :) aj by to pekne presvetlilo tien.
Odpovedať
Profilova fotka
Pod strom by bolo ideálne sedenie do kruhu, pokiaľ má pekný kmeň a vysoké vetvenie. Do tieňa môžete okrem trávnika a tieňomilných rastlín vysadiť pôdopokryvné dreviny, ktoré nahrádzajú trávnik na miestach, kde to nie je možné alebo veľmi ťažké. Plochu nemusíte dláždiť, betónovať ale stačí vysypať pieskom, štrkom, kamienkami, okolo nádoby s rastlinami a skalníkmi, poliehavými borievkami, zimozeleňou, brečtanom.
Odpovedať
Ja neporadim. Chodievam vsak denne okolo nadhernej gastanovej aleje. Pod tymi gastanmi rastie trava . A kazdu jesen v nej santia deti pri hladani gastanov. Musy byt uzasne mat taky krasny strom v zahrade.
Odpovedať
myslím, že nadšenie z veľkého stromu, hlavne v obytnej časti záhrady a blízko domu, by Vás veľmi rýchlo prešlo..... mám na dvore obrovskú jabloň, asi 2 metre od domu, už som vyskúšala všetky druhy trávy, žiadna sa nechytá, ak aj z jari niečo vzíde prvé prudšie dažde to zničia a neustále sa potýkame s problémom sucho - prach a neporiadok, mokro - blato a neporiadok, a to pri dvoch psoch žijúcich v dome a voľne sa pohybujúcich po dvore a záhrade. To že z tohto stromu celoročne "niečo" padá už ani neriešim. Hlavné je doriešiť ten veľký priestor ktorý nie je vhodný pre nič iné ako vydláždenie, len zase mám obavy to celé zabetónovať, tak tu práve hľadám zatrávňovače, môže mi niekto poradiť či aspoň v tých zatrávňovačoch sa bude tráva držať, lebo mám obavy, že pre tú jabloň a tieň mi ani zatrávňovače nepomôžu a bude v nich tak isto buď prach, alebo blato..... :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@andrea1717 zatrávnňovač určite problém nevyrieši.
Odpovedať
@s_mart @jankazb No ja som tiez zavidela , nez sme museli prvu jesen hrabat listie( hromady a hromady), ti gastanovi jezkovia su strasne pichlavi.. a jedly gastan je tak v kazdom stvrtom....ale inak je ten strom pekny @andrea1717 No to ste ma velmi nepotesili, dufala som, ze ten prach nejako doriesime, lebo nechcem nech sa mi tam deti totalne zaspinia. Na druhej strane by mi bolo toho stromu luto ho vyrezat. Je taky velky a stary a dodava dvoru iste kuzlo, najma pre romaticke duse. MOzno pomore radikalnejsi rez koruny, neviem. @si_si @rastlinky_sk dakujem za tipy
Odpovedať
@jankazb tak niekto poraďte, čo urobiť, jabloň vyrezať nemôžem, orezať ju nepomôže, lebo behom roka sa rozloží do takmer tých istých rozmerov, a z toho prachu a blata som už na nervy, je to príšerné, každým rokom tráva ustupuje o desiatky centimetrov, v súčasnosti je už takmer pol dvora bez trávy.....vážne zvažujem tie zatrávňovače a miesto siatia trávy do nich vysypať kamienkami..... aspoň to odvedie vodu....
Odpovedať
Profilova fotka
tak tam urob trvalkový záhon s tieňomilných druhov, vysyp záhon kamienkami korou a je to.....malu lavicku pod to a romantika je na svete, posli foto, som zahr. arch.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?