Aký trávnik nasiať?

Profilova fotka
Poradte mi nejaky travnik, aky je najlepsie nasiat okolo domu.. A skuste mi napisat vyhodu, ze preco prave taky atd... Dakujem. ;-)
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
ja som siala parkový trávnik..taká milá tetuška v predajni mi poradila...ale radšej by som brala nejaký ihriskový..znesie že vraj viac zátaž...už si ani nepamatám čo mi to všetko nakecala o trávnikoch ale ked som s nechala ukecať na parkový tak čo už máme parkový... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mrkvakatka A je aj lunaparkovy? :-p ako kedbudu ranne luny :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 no ked si tam postaviš aj nejaký ten kolotoč alebo horskú dráhu budeš mať aj lunaparkový :-p
Odpovedať
Profilova fotka
najlepši je futbalový, viacero ludí mi odporučilo tento, nakoľko vysokú schopnosť regenerácie, je hustá, treba ju často kosiť
Odpovedať
s travnikom ti neporadim, no nezabudni nieco vymysliet na krtkov ;-)
Odpovedať
u našich ani u svokrovcov s krtkami nemajú problém :-| , tak nie sú asi všade :-)
Odpovedať
Profilova fotka
...a podla mna by ho bolo dobre aj zateplit,respektive vyhrievany...
Odpovedať
@mk7 no len aby sa nestalo ako u nasich ze dali komplet novy travnik zo zavlazovanim a teraz tam aj krtko je...nejaka folia sa dava ci co,ani petardy,benzin,nafta,ele.plasic nic mu nepomaha...teraz neviem ci este ma no viem ze minuly rok stym mal problem a stvalo ho to...
Odpovedať
@mio23 My sme siali ihriskovy, taku lacnossku zmes z Hornbachu, ujal sa uzasne, len ho treba vela polievat. Ale to asi vsetky. Vyhodou je, ze je uzasne odolny (mam dve deti a psa a manzela, co vazi 120 kil :-D ) a dokaze sa spamatat z takmer cohokolvek. Nevyhodou je, ze rastie ako blby. Doslova. Po jednom roku je strasne husty a urcite ho budeme musiet vertikutatorovat a to poriadne. Lebo zo spodu uz je taky husty, ze sa tam pomaly nedostane voda a je taky trochu plstnaty. K tomu krtkovi: my sme davali par cm pod vrchnu uroven hliny sietku, co nam ostala zo zateplovania :-) Je to ucinne, akurat to bola prplacka, zvazovat to drotikom kazdych 30 cm. Ale za tu speci sietku proti krtkovi som odmietla dat tolko penazi. Vela zdaru.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 urci si priority.. ako chces travnik pouzivat. Ci na bezne pouzitie, vacsie zatazenie, popripade sportove. To mas 3 rozne pouzitia travniku. Dalsia vec je urcit si druh, podla pody,orientacie a hlavne tiena. Na SR najviac pouzivane... parkovy - zmes trav, vyuzitelny na pociatok ako potrebujes ty. Uchyti sa aj na horsiu podu, zasypovu ktoru mas uz navezenu. No nesmu tam byt kamene. Dalsi travnik je sportovy - je odolnejsi, uz specialne predpestovany. Odolny, voci narazu,vacsinou ma tvrdsie byle co nemusi vzdy vyhovovat. A ten co je naj, je asi golfovy - to je travnik z ktoreho si ludia robia okrasne zahrady. Listy dorastaju cca 3-5cm, podla strihania. Rastie pomalsie ako parkovy. Tu je cisto iba travnik(golfovy)v parkovom su rozne druhy. G je ale aj narocnejsi na udrzbu, hnojenie a aj podklad. No ja som vzdy volil a odporucal som ak nie su ludia speci vysadeni na dany druuh tak golfovu zmes. Kedze sa jedna o krasne jarnezelene listky tenke a po roku je tak paradne prehusteny ze sa niekedy ani koberce nechytaju. Este je druh ako lucna zmes, no tam najdes vsetko. kosis kosis a travnik ma vsetky farby, kvitne, vonia..ale nie je okrasny... Snad si vyberies. A.
Odpovedať
Profilova fotka
@robertoba no ked si napisal ze ju treba casto kosit tak asi u mna skoncila :-p :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto ten golfovy ma zaujal. Inac ta lucna miesanka to tiez mam na plane len som to nenapisal, tu travu vedia aj zrat zvierata ked sused by chcel a kazdu tusim zver nezozerie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mio23 ja som vzdy daval golfovy... radsej kvalitnejsi ako nejaky hornbach. hej ta lucna je fajn pre statok,aj pre deti je to v pohode...len sa nesmie casto kosit abz dosiahla nejakz aku taku vysku pre tie zvierata
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto Oni pozeru aj taku pomleninu, to davame susedovcom, este som aj take pocul ze je rozdiel kosit elektrickou kosackou a benzinovou.. Od benzinovej skor nechcu zrat zvery.. Ale inac dik za info.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 a je aj rozdiel kosit len bezmotorovou, vretenovou kosačkou ... pri nej je trava najkrajsia :) ta jedina travu reže a nie hryzie .. a mozes kosit aj bez nákladov :) akurat pouzijes trochu viac svaly :) Ale ked som to zvladla ja , uz ako dieta, zvladnes aj ty... navyse cena takej kosacky je 35e :)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 A ked ja nemam svaly? :-p Vretenove su super, ale som to este neskusal ;-) Ale aj tak tuzim po tejto ;-) :-p http://www.youtube.com/watch?v=x5tE6P...
Odpovedať
@katrin21 ja mam vretenovu elektricku na bateriu aj so zbernym kosom.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska my sme sme mali taku bez elektriky a vcera som na taku pozerala v Mountfielde :) @mio23 myslim, ze mas isto svaly vacsie ako ja ked som mala 10-12 r a kosila som s nou odvtedy az pokym som byvala u nasich :)
Odpovedať
@katrin21 na velku plochu to nieje nic moc,ale na taku midi travu co amme my staci, na jedno nabitie pokosime 3x. Ale je dost tazka,nema pohon na kolieskach treba ju tlacit. Ale benzinku na tak malu plochu bolo skoda kupovat. Mame na bateriu aj zarezavacku.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska no ved ta nasa nemala ziadny pohon, tlacit som ju musela, zapotila som sa, ale inak pohoda, aspon som ako tak posilovala ruky, lebo ja inak cvicenie moc nemusim :-D
Odpovedať
@katrin21 Jasne, aj moja babka mala taku, ja len ze uz su aj na bateriu vretenove,len bez pohonu tak ako aj tie starsie co boli.
Odpovedať
Profilova fotka
aha, ale stale sa daju kupit aj bez pohonu :)
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.youtube.com/watch?v=GyOLWi...
Odpovedať
Profilova fotka
@smrlak som sa pobavil na tom zateplenom travniku, v suvislosti s ufom je to ouuuu jeee :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Najdôležitejšia je samotná príprava pôdy pred výsevom, dostatok vlahy počas klíčenia. Teraz je ešte čas, do konca septembra, na výsev. Najlepšie za podmračného počasia, bez extrémnych teplôt. Treba si zvoliť také osivo, aký trávnik chcete. Ak na behanie, ležanie a hranie sa s loptou, tak ihriskovú zmes na zaťažované plochy. Osivo musí obsahovať tieto trávy, ktoré sú odolné proti zošľapovaniu a aj dobre regenerujú : psinček poplazový, psiarka lúčna a lipnica nízka. Ďalej by ste mali vyberať osivo podľa toho, akú máte pôdu. Do suchých piesočnatých pôd sú vhodné zmesi, ktoré obsahujú hlavný podiel kostravy a lipnice. Na vlhké pôdy, ťažké až ílovité väčší podiel mätonohu. Potom vysiať a dostatočne zavalcovať a zalievať rozprašovačom až do vzklíčenia a potom samozrejme podľa podmienok. Na tienistých miestach radšej vysaďte náhradu za trávnik. V hlbokom tieni sa trávniku nedarí, ale tieňomilným pôdopokryvným trvalkám a drevinám áno.
Odpovedať
@rastlinky_sk Mohla bych požádat o radu? Máme na jaře položený travní koberec. Krásně se uchytil, je opravdu moc pěkný. Máme teď na podzim použít na provzdušnění vertikutátor nebo to nechat na jaro? Děkuji.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk chcem sa ta opytat na tuto travu, sory ze tu davam mountfield, ale to story sa mi paci a nieco take zhanam, ale mozno to ma nevyhody ktore tam niesu pisane... co sa mi paci je hustota, o 40% odpadu, ze to moze ist do tiena... http://www.mountfield.sk/novaplant-10... No hladam nejaku travu ktora rastie pomalicky.. ked citam ze kosit 2x do tyzdna tak to teda niektory sa asi doma moc nudia :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@smrlak teba tie srandicky prejdu ;-) Nemam rad futbal ;-)
Odpovedať
@andyfoto do ílovitej pôdy je vhodný ten golfový :-)
Odpovedať
@mio23 S takou by si mohol tie pozemky okolo nás pokosiť :-D Susedia tam majú trávu vysokú vyše 1 m ]-( ... My budeme musieť dávať len golfový. Parkový v žiadnom prípade nie, lebo sú tam rôzne druhy tráv a kvitnú a obe baby mám alergické :-(
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?