Aký strom k terase domu?

Profilova fotka
Ahojte, hladam radu, aký strom vysadiť k terase bungalovu, ide o to aby tienil terasu a zaroveň aby bol dosť široky / koruna stromu/ aby sme mali sukromičko od ulice, aby nemal nejake jedovate plody, bobule, kedže máme deti a psa :-N nejaké navrhy a rady? dakujem
Odpovedať
katalpa nana
Odpovedať
Profilova fotka
Napr.: https://www.google.sk/search?q=strom+... Mám osobnú niekoľkoročnú skúsenosť: Sumach sa naplno zazelení až niekedy koncom mája, keď začínajú horúčavy. Vtedy skvele tieni. V septembri ho treba už len zrezať až na hlavné konáre. A opäť sa tešíme zo ziskom jesenného slniečka, potom zimného... ... a takisto jarného... - a v máji sa nám znovu zazelení, keď sa ohlásia nepríjemné horúčavy. A skvele tieni. A skvele sa dá formovať. Je to nezmar.
Odpovedať
vinič
Odpovedať
pozor na ten sumah je jedovaty a ma velmi invazivne korene. je to vsak krasny strom. Keby nie tych korenov nedam ho zo zahrady prec.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska nad katalpou sme rozmyšlali, kedže ich ma sused, je to krasny strom, ale pride mi taky extra moderny.. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom fuuuuuu, tak ten je nadherny, strašne sa mi páčia taketo stromy, ktoré majú charizmu :-p idem si o nom niečo naštudovat, dakujem za tip ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska jedovaty? ako? ma nejake bobule,alebo nieco take? a mozes byt konkretna s tými korenmi??? som uplny laik v tomto :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska .................? Jedovatý....? A čo vravíš na tieto bežne pestované záhradné kríky? https://www.google.sk/search?q=jedova... - všetky sú minimálne také "jedovatú", ako sumach. A bežne sa u nás pestujú v záhradách a parkoch.
Odpovedať
@ddankaa2 pes neni tak sprosty aby zral jedovate bobule z krikov. Detom snad staci povedat raz. Ja by som vysadil co sa mi paci a nehladel na jedovate nejedovate bobule.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 no kedže mám 1,5 ročneho syna, nemôžem s tebou suhlasiť =-)
Odpovedať
Sumach tusim pusta jedovatu stavu, ale nerastie velmi do vysky, velky tien z neho nebude. Korene Sumachu dokazu aj poskodit izolacie. Ja tiez nemam nanu,lebo je taka moc sumerna na mna. Obycajna aj kvitne,krasne vonia,ale ma plody take struky. Narastie vysoka,ale ked sa striha tak nie. Pekny je aj Prunus Schubert na jar cerveny, kvitne na bielo vonavo nieco ako orgovan a potom ma plody, v lete sa listy menia na zelene. Mne sa pacia ceresne,plodia vacsina vyrastie tak ze decka po nich mozu lozit. Je vela peknych stromov.....tazko radit, na jar je nadherna japonska ceresna, jarabina cely rok a este aj jedla..... Najkrajsie listy ma Buk trikolora-Fastigiata tricolora @leonardom rastu,ale nie v mojej zahrade
Odpovedať
@ddankaa2 kym ten krik alebo strom zacne tvorit nejake bobule, ditko Ti uz bude mat tri roky prec. Akurat pozeram ze si pisala ze chces sadit strom, no tak na strom zasa pochybujem ze 1,5 rocne decko dociahne, jedine ze by vyliezlo po rebriku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@snowy66 no to je dlha doba, ja som chcela kupit už niečo odrastenejšie, aby sme mali sukromičko teraz, nie až o 3 roky...
Odpovedať
Ak chces nieco vacsie kupovat, chod do zahradnictva avyberaj co sa ti paci, to uz uvidis vcelku ako bude ten strom vyzerat, aj tak si musis dohodnut dovoz a vysadbu s nimi. Ja som sla s predstavou a odisli sme s uplne inymi zaplatenymi stromami.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez myslim ze pokial nechcete ovocny strom tak catalpa by bola velmi dobre riesenie. Ma siroku korunu nizsi vzrast, lahky habitus, jemnozelene listy. Narozdiel od ozdobnych ceresni ktore maju tmavozelene az cervene. K terase by som navrhoval menej agresivne farby nakolko sa tam travi vela casu. Sumach je fajn ale je jedovaty a casto sa agresivne rozmnozuje . Hlavne pri poskodeni. Dobrym riesenim su aj ovocne dreviny ktore si viete rezom prisposobovat ale pokial by ste nekupovali velky dospely strom tak treba ratat minimalne s dobou 10 rokov :)
Odpovedať
Profilova fotka
Albizia jullibrissin mi pripada najlepsia, ale len na juznej polovici Slovenska. Je krasna zdialky aj v detaile, nenarastie obrovska, ale zo zaciatku rastie dost rychlo. Tusim nieje jedovata.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@leonardom DObry den, precitala som si , ze mate sumach palkovy.Pozeram tuto rastlinu uz dlho a stale vaham. Niekde na nete som sa docitala, ze sa da zasadit aj do skruze aby nevznikali problemy s invazivnymi konarmi. Mohli by ste mi prosim priblizit aku stary strom mate a v akej je velkosti? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@uglybetty1234 Mal som sumachy na predchádzajúcej adrese. Poslúžili ako pomerne úspešné tienenie z juhozápadu. Ale pozor. Je to invázna rastlina - rozširuje sa koreňmi. Neviem si predstaviť, že by skruža mohla zabrániť postupu koreňov. Ak sa rozhodnete pre sumach, musíte si nachystať, pílky, nožnice a odvahu rezať a strihať minimálne každých 14 dní. ;-)
Odpovedať
@leonardom tak po tejto info som ho definitivne zavrhla :D dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?