Aký ihličnany strom zasadiť do predzahradky?

Profilova fotka
Prosím o radu,chcela by som do predzahradky len jeden ihličnaty stromcek a trávu.Objednala som si 4druhy ihličnatých stromčekov a očakávam ich.Len neviem ktorý z nich zasadiť,aby bol z nich ten najkrajší,najhustejsi,najlepsi a vianočný,ked vyrastie.Zatiaľ majú len okolo 40cm.Su to tieto druhy: jedla kaukazska,smrek pichlavy,jedla kórejská,smrek sivý.Poraďte mi.Ďakujem.
Odpovedať
@ejco No rozhodnúť sa musíte vy, ktorý sa vám páči. Pozor na to, vyguglite si do akej výšky vyrastú a najmä záleží od veľkosti predzáhradky. My sme túto jeseň vyťali 40 ročný smrek pichľavý, bol to prenádherný solitér, ale meral 15-20 metrov a potrebuje dostatok miesta. Určite ani jedľu nesaďte menej ako 2 metre k domu, oba pôjdu aj do šírky.
Odpovedať
Profilova fotka
do predzahradky by som ziadne velke stromy nedavala.. skor mensie vzrastom,tak do 2m-- mozno nejaky cyprustek alebo picea glauca conica, kt. je krasna kuželovita aj bez strihania a rastie pomaly.
Odpovedať
Ja som tearz nedavno sadila smrek balkansky (omorikovy). Dlho som vahala aky strom zasadit. Chcela som to do obrovskeho kvetinaca. Tento vyhral. Nerastie prilis do sirky a da sa realtivne dobre strihat, tvarovat. Takze aj do predzahradky by bol asi celkom fajn. Je krasny husty.
Odpovedať
Profilova fotka
najlepsi strom je jablon alebo hruska, a ak ste na juhu, tak broskyna alebo marhula......a slivky rastu vsade.... :-D
Odpovedať
@pavel202 ... to su ihličnany? pridaj foto!
Odpovedať
@ejco musis upresnit druhy, lebo napr. Jedla korejska moze byt 2 metrovy ale ja 20 metrovy strom .
Odpovedať
Profilova fotka
mne sa skor mozocek zastavuje ze objednala som... cez net? cez eshop? ved stromy a rastliny treba jednoznacne pred kupou vidiet :((
Odpovedať
Profilova fotka
to je skôr otazka na rastlinky_sk
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto odtiaľto som objednala.Ja to chcem ako živý plot,keďže mám 20á pozemok.
Odpovedať
@ejco ako živý plot môžeš mať akýkoľvek ihličňan, každý ide zostrihávať, je na tebe čo sa ti páči a koľko bude na ktorom práce, na živé ploty sa viac hodia tuje, smreky, jedle vyniknú ak sú samé.
Odpovedať
Profilova fotka
@ejco odtialzo znamena modra strecha bazar? ci?
Odpovedať
Profilova fotka
Áno.Mám naozaj veľký pozemok a tuje ma už omrzeli,tak som si objednala ihličnany s tým,že jeden z tých 4 druhov si zasadim aj pred dom ako vianočný.Mám veľkú predzahradku cca od cesty 12 m a siroku 25,5m a čisto iba trabú,tak jeden ihlicnan tam chcem dať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ejco U nás je v okolí veľa veľkoobchodníkov záhradkárstiev , tak objednávať cez net nemá zmysel. Bol som osobne kúpiť do predzáhradky a od majiteľa a jeho ženy mi bolo ozaj dobre poradené ... tiež som kupoval stromky ktoré nenarastú do veľkej výšky tak okolo tých troch metrov po 15 rokoch . Páčilo sa mi tam že v tomto záhradkárstve pri každom stromčeku bola ceduľa ako rýchlo rastie, teda výška po 15 rokoch .
Odpovedať
Profilova fotka
@ejco Ak aj máte dostatočný priestor v predzáhradke, každý strom treba vysadiť tak, aby tam mohol byť čo najdlhšie. Nie o 15 rokov sa rozhodovať, čo s ním, lebo je veľký, hustý, vietor s ním kyve, padajú konáre, je blízko okna, tieni atď. Toto sú potom problémy, ktoré ľudia riešia. Do predzáhradky má byť vysadený strom, ktorý je minimálne zaujímavý počas celého roka alebo je zaujímavý svojim vzhľadom, habitusom, tvarom koruny, rastom atď. Druhy, ktoré máte k dispozícii sú základné alebo majú aj nejaký kultivar? Jeden strom a trávnik na tak veľkej ploche neviem tiež, či je vhodné riešenie. Samozrejme je to na Vás. Treba to však ešte doplniť aspoň nejakou plastikou, veľkými skalami a nejakou štrkovou úpravou samozrejme. Podľa mňa, keď už ihličnan do predzáhradky, tak by som vyberal z cédrov. Sú zaujímavé a určte by ste si vybrali. Investovať do vzrastlého stromu a okamžitý efekt je na svete. Zaujímavé sú aj iné previslé formy ihličnanov, ktoré nerastú toľko do výšky napr. Pseudotsuga glauca pendula. Z vašich druhov by som sa prikláňal k jedli kaukazskej alebo smreku sivému.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?