Aký druh stromu do našej záhrady?

Dobrý deň, Prosím o radu, aký druh stromu mám zvoliť do našej zahradky? Záhradka sa nachádza v chatovej oblasti vedľa lesa, je čerstvo "obstaraná", bola dosť zanedbaná, preto sme ju zatiaľ len "čistili". Strom, ktorý stál vedľa chaty a robil príjemný tieň posedeniu sme muselí spíliť, aj keď zatiaľ nie úplne (poslúží na zavesenie hojdačky príp. závesného kvetu). Na jeho miesto by sme potrebovali vysadiť nejaký stromček, ktorý by sa tam hodil vzhľadovo aj prakticky, no netuším aký.... Viem, že "pahýľ" stromu neukáže pekne ;-) , ale kým nebude náhrada, aspoň sme čiastočne chceli využiť peň. Uvedomujem si, že výber dreviny je úloha, ktorej výsledok sa ukáže po niekoľkých rokoch, preto sa chcem rozhodnuť čo najlepšie ..... Obraciam sa na skúsenejších a možno šikovnejšich v tejto oblasti :-) ... Prikladám fotky pre lepšiu predstavivosť..... ĎAKUJEM
Odpovedať
ja túžim po lipe :-)
Odpovedať
Dobry den...Nakolko je to chatka v lesnom prostredi urcite by som odporucil cervenolisty javor na kmienku alebo zltolisty. Pozrite si tieto dreviny vo vyhladavaci google: Acer platanoides "Crimson King" -cervenolisty alebo Acer platanoides "Princeton Gold" .zltolity ....Su to krasne stromy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
dobry den, Pokusim sa poradit, Ja by som si vyberal strom do zahrady podla viacerych faktorov 1, - ako sa hodi do prostredia- krasny moze byt aj bananovnik ale do podtatranskej prirody by to bolo asi nevhodne. Ak mate na okoli len listnane dreviny asi by som volil listnate a asi nieco prirodzene. Rozne farebne variety alebo panasovane listy posobia velmi nevsedne a preto by som ich volil asi skor do mestskeho parku ako do chatovej oblasti. 2,- narocnost na udrzbu-, uvedomte si ze budete musiet kazdy rok hrabat listie, mozno strihat -ak chcete mat urcity tvar, niektore stromy ako sumach , magnolia, japonska ceresna robia velky neporiadok svojimi kvetmi. 3,- velkost. - musite si vyberat aj podla toho do akej vysky a sirky by ste chceli svoj strom mat, rozne dreviny maju v dospelosti rozny prirodzeny habitus - vyzor, vzrast, rozlozenie koruny. 4,- ako "otravuju" okolie - tu spadaju vlastnosti ako alergeny, nachylnost na skodcov, pripade lakaju bodavy hmyz. Ked si odpoviete na tieto otazky, bude ovela jednoduchsie si vybrat.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubi011 Čiastočne súhlasím s ju_niper . Keďže však ide o vidiecke a naozaj krásne prostredie, volil by som niečo prirodzené. V prírode sa bežne nerieši množstvo opadaného lístia, či nečistoty s kvetov a plodov. Ide o všestrannú krásu. Vám by sa hodila napríklad okrasná jabloň, aj čerešňa. Nebál by som sa ani magnólie, moruši či javora. Samozrejme kúpte už vzrastlé stromy, tak okolo 200 – 250 cm vysoké, aby vytvorili okamžitý dojem. Všímajte si aj stromy v okolí, aby čo najprirodzenejšie zapadol do okolia. A tiež záleží na pôdnych a svetelných podmienkach.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?