Aku foliu do skalky

v jeseni som prerábala skalku .. v záhradnicstve mi poradili tkanu textíliu pod kamen, ale prerasta mi cez nu burina...má niekto skusenost a vie mi poradit iný material cez ktorý sa burina nedostane?? dakujem a krásny den :-)
Odpovedať
burina ti isto prerasta? ona sa uchyti aj na folii a rastie veselo. Prave v sklake by tetilia nemala byt,aby sa skalnicky mai am rozrastat.
Odpovedať
@atlaska ved hej, ale priestor medzi skalničkam je vysypaný kamenom aa aj napriek textílii a kamenu prerastá...
Odpovedať
Profilova fotka
@vladka201078 @atlaska cez tkanú textíliu vytrvalé buriny hravo prerastú. teda aspoň tie naše sú hodne šikovné. obyčajné jednoročné čo nemajú silný koreňový systém sa uchytia na povrchu, v kôre, štrku, ale dajú sa ľahko vytrhnúť. súhlasím, že do skalky by fólia ísť nemala, nech sa to rozrastá. my máme jeden záhon, kde sú aj suchomilné druhy aj skalničky, zatiaľ som textíliu kvôli tomuto nedávala, ale uvidím, lebo tá burina je des. problém je najmä pýr, bodliaky, pupenec. zvyšok sa dá v pohode odstrániť, ale toto je pliaga neskutočná.
Odpovedať
@ups ano nieco aj prerastie, ale vacsine vadi uz len ta tma. Mne prerastaju maliny, ale zas netreba z toho robit vedu,vytrhnuta ide sa dalej, urcite je s textilou menej buriny ako bez nej. Kamen je najhorsi v nom sa uchyti vsetko, ja mam skoro meter kamena na vysku a tam je jej najviac, neprerasta 100% ten meter, je to naletova burina.
Odpovedať
skalku som pomáhala robit kamoške , ktorá je pracovne zaneprázdnená a nemá čas cez týžden sa skalke venovat a v sobotu ak má trošku volno tak je kopu inej roboty a nie pol dna pliet burinku na kolenách v skalke.. tak sme hladali nejaké iné časovo najlepšie riešenie a takto to dopadlo... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska nám cez tú tkanú prerastajú všetky tie vytrvalé buriny. a nahusto. možno sme kúpili málo kvalitnú tkaninu, neviem, ale je to tak. cez netkanú (tá je hrubá, hustá, tmavá) sa dostane len pýr. pupenec a bodliaky živoria pod textíliou, v tme, sú bledé ale žijú potvory. máme pozemok, ktorý bol roky zanedbaný, zaburinený a premnožili sa poriadne. kamene nemáme, tak to posúdiť neviem, ale z hľadiska ochrany voči burine sa mne viacej osvedčila tá netkaná textília. nie však to tenké biele nič čo sa väčšinou predáva.
Odpovedať
@ups tak čo mi poradíte?? mame ešte dokúpit netkanu... odobrat kamene a na tkanu dat ešte vrstvu netkanej a potom kamene?? kupovali sme 7m dlžky a stálo to neceklých 30e, tiež to nebolo lacne...
Odpovedať
Profilova fotka
@vladka201078 neviem, ťažko sa takto radí keď ani nevieme s akými burinami je problém. ja vlastne skalku ani nemám, tak nemám skúsenosti. len som napísala postreh, ako je to s textíliami u nás v záhrade. inak teda dosť drahý špás 7m za 30e :-. žiaľ, niekedy nepomôže nič iné, než chémia, ale ako som písala, takto na diaľku sa zle radí...
Odpovedať
bodliak, pupenec a mám pocit že tam odrazu začala rást pažítka je tam asi miliooooon ihličiek :-o tak neviem čo vymyslíme... manžel sa uchechtáva že on nam hovoril..že to tak bude... tak kamoška ho musí furt nejako obkecat...
Odpovedať
Osobne si myslím, že s foliou nie je žiadny problém, aj keď to neviem na 100% Nám záhradníčka povedala, že aby sme si tu fóliu ani nedávali, že to je zbytočné, lebo tá burina sa na vrchu aj tak zachytí, že aby sme si tam dali kôru a postupne sa to "udusí". Tak zatiaľ burinu vytrhávam. Nie je toho moc a uvidíme či sa jej slová splnia (že sa to udusí), inak budem musieť vymyslieť niečo nové.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladka201078 bodliak a pupenec sú žiaľ najhoršie. možno naozaj skúste tú netkanú, ale takú hrubšiu, hustú. no obávam sa, že ak bude tá fólia len na kúskoch, burina si nájde cestu von a bude sa tlačiť po bokoch. ja síce chémiu moc nemusím, ale skúste roundup gel alebo potierať listy buriny štetcom (na to stačí aj nejaký iný totálny herbicíd). problém je, že táto burina sa prakticky nedá vytrhnúť aj s koreňom lebo ich má aj v hĺbke pol metra i viac :-( tie drobné ihličky nemusí byť pažítka ale tráva. to sa jednoducho vytrhá, myslím že to nebude problém
Odpovedať
Profilova fotka
@rebelix na vrchu sa síce zachytí ale je oveľa menší problém ju vytrhnúť ako zo zeme. chcela by som vidieť ako kôra udusí pýr pupenec alebo bodliaky. ak nemáte premnožené tieto buriny, môžete si gratulovať a textíliu nepotrebujete.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vladka201078 Bodliak,pupenec,pyr? Pravdepodobne ste nedostatocne vycistili zeminu od korenov burin, ked ste skalku zakladali. Tieto buriny maju dlhe,hlboke korene,stacilo nechat iba kusocky v zemi a oni sa rozrastaju veselo dalej. Myslim si, ze ziadna textilia nepomoze :-| Textilia ani do skalky nie je vhodna, lebo brani rozrastat sa kobercovym trvalkam. Ja by som skor radila prerobit skalku od zaciatku,riadne vycistit od korenov burin,pripadne vymenit zeminu. Potom zasadit viac kobercovych skalniciek,tie ked sa rozrastu,tak pokryju povrch skalky,takze buriny bude stale menej a menej. Buriny sa najradsej usadzaju na "holej" zemi. Ale netreba zabudat, ze kazda zahrada je "ziva", buriny v nej budu vzdy. Raz semienka prinesu vtaci, raz vietor, takze obcasnej rucnej praci v zahrade sa nevyhne nikto.Inak to nejde... ;-)
Odpovedať
pazitka to nieje , rava sa vysemenila do kamienkov, ta neprerasta. mozes skusit tkanu textiliu,ale vela si nepomozes,fakt vela ti jej nalieta od susedov.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 keď tam majú tej buriny mnoho a má korene hlboko, môže sa aj zodrať a nikdy tie korene nepovyberá. ja som niekoľko krát prerývala zeminu na budúcich záhonoch centimeter po centimetri do hĺbky ako sa mi len dalo, kúsok po kúsočku vyberala korienky, aj tak tam tie potvory zostali lebo sú hlboko. ale inak súhlasím, kto chce záhradu mal by sa pripraviť na to, že je to nielen radosť ale aj "starosť" :-)
Odpovedať
snažili sme sa očistit od korenov skalku ale určite tam ešte niečo ostalo.... tak uvidíme čo urobíme... :-) dakujem za vaš čas a odpovede... :-) pekný slnečný den
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?