Ako zrezať veľkú borievku aby prežila?

Profilova fotka
mame pred domom maxiborievku, o ktoru sa roky nikto nestaral. do vysky moze mat tak 4-5 metrov, do sirky 1,5m. kedze nebola strihana ani nijak osetrovana, spodne vetvy, ktore siahali az na zem, boli uplne suche, rovnako tak aj vnutorne casti. cez vikend sme sa pustili do cistenia. po ciastocnom vyhadzani suchych casti je spodok do vysky cca 1 metra uplne holy. ak budeme pokracovat vyssie, rastlina ostane komplet hola tak do 1,5 metra, vo vyssich castiach budu zelene casti len na periferii, stred prazdny. chceli by sme borievku zrezat na vysku 2-2,5 m , aby tak velmi netienila do okna. je nejaka sanca, ze zospodu obrasi novymi konarmi? alebo je lepsie ju vybrat a vysadit novu? vdaka za rady! :)
Odpovedať
@maruskab ...ahoj,normálne zrežte vrchol do roviny,pokojne aj o dva metre,prvý rok to bude vyzerať strašne,ale ona podrastie a zhustne,tiež som rezala pred rokom :-) ..ale polejte ju poriadne pred zimou.
Odpovedať
Profilova fotka
@frisbee dakujem za odpoved :) uz sme ju zrezali a vycistili. inak sa nedalo. vo vyssich castiach uz mala nachystane nove minivyhonky, ktore v tme asi rast nechceli, pocitame s tym, ze z nich budu na jar nove konariky. a ci vyrasi aj zdola, z tych hrubych casti, to uvidime. "strom" je to krasny, neradi by sme ho davali prec.
Odpovedať
@maruskab ..super :-) ,neboj sa podrastie,i keď to fakt trvá..máte ju na slnku alebo v tieni?Nezabudni pred zimou dobre zaliať ku koreňom a potom od jari,keď budeš polievať,tak striekať hadicou aj celý strom,pretože najviac vody sa vyparuje ihličím...ono to veľmi pomáha...a potom horkú soľ pre ihličnany,je to hnojivo do zálievky,pomáha proti hnednutiu ihličia ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?