Ako zo zdivenej zahrady vycarovat krasny travnaty porast

mame rd s krasnym pozemkom. zahrada je velika, no roky neudrziavana. miesto travy viacmenej buriny, nejake stare ovocne stromy.a strasne vela neporiadku. ako tuto zahradu zveladit? odkial a cim zacat? hlavne ten travnik ma zaujima...ako postupovat? nemat krtince a burinu a mraveniska! co s tym vsetkym??? nechceme travnik bez datelinky a drobnych kvietkov , nemusi to byt ten 100% anglicky , skor ten vesely a ozajstny aj s pupavou a fialkami a sedmokrasky. len nie krtince a burina. ked celu plochu dame preorat ako postupovat dalej? vyberat korene alebo co s tym treba? dakujem za vsetky rady!
Odpovedať
Profilova fotka
to poznám, kým som kosil ručne, na koniec záhrady som sa nikdy nedostal. Kosačka to zvládla a tam, kde bola predtým metrová žihľava a iné vysoké rastliny je nízky trávnik. Krtince sa rozhrnú ťažkou doskou ťahanou po zemi. Tieto rozhrabané postupne dosievať,ovplyvní to po čase celú plochu. Ale robota zostane, kým nevyrobia rombo- kosačky.
Odpovedať
Na Tvojom mieste by som nechala zatial ovocne stromy. Uvidis, ci rodia, ci sa Ti nakoniec nebudu hodit do konecnej upravy. Na burinu a nejaky kvietok neber ohlad. Vyklcovat! Predpokladam, ze zahrada je v rovine. Drobne nerovnosti zahladis. Ocenis, ked budes kosit kosackou. Na kosenie sa priprav, akykolvek pekny travnik bez kosenia nebude. Snaz sa travnatu plochu vycistit. Odhadnes, ci na to stacis s motykou, alebo potrebujes ryl, alebo dokonca pluh. Narusene miesta potom vysejes travou a budes polievat. Zvaz, ci si nedas urobit navrh zahrady od architekta. Ked budes mat tuto robotu za sebou, mozno pridu inspiracie, ako dalej. Poznamka. Vsetko chce cas a drinu. Preto nezacni s velkymi ocami. Uz vypestovany travnik je uspech.
Odpovedať
aj my sme tým prešli chce to čas a veeeeľa práce , tiež sme bez chémie dosiahli trávnik, kde sa belejú sedmokrásky, občas púpava a ďatelinka, ja totiž tie "mŕtve" golfové nemusím, už len tuje okolo a hotový urnový háj,držím palce pri prerezávaní stromov - my sme volali na pomoc kamoša, ktorý sa v tom vyzná, určite vás staršia záhrada milo prekvapí.nech sa darí :)
Odpovedať
Hlavne pomaly a s rozmyslom.zisti si co vsetko ti tam rastie, za nove rastliny das vela penazi a mozno ich v tej zanedbanej zahrade mas. Travnik by som mozno riesila lucna zmes co sa kosi2x do roka a v miestach kde sa viac pohybujete, tam ho drzat na nizko
Odpovedať
@sonabernathova pokosit rucne, povytrhavat korene burin, tak nahrubo, nemas sancu to robit detailne...poodstranovat vsetko pokosene, povytrhavane, potom to dat poorat, dorovnat rucne, nasadit travove semeno povalcovat, polievat, potom pravidelne kosit kosackou, stromy pravidelne strihat. Neni to az take tazke ako sa zda, ak to mate do tych 1500m2 zvladnete to lavou zadnou...
Odpovedať
Profilova fotka
Tazko sa to posudzuje bez videnia priestoru, pokial vsak je priestor uplne zarasteny vyzsou burinou mozno by ste mali na zaciatku skosit rucne alebo listovou (prip. rotacnou) kosackou. Ak su v trave len byliny staci pravidelne kosit a rucne vyberat burinu z korenom. Mozete zacat od vacsich kuskov. Ak su v trave uz aj nalety drevin odporucal by som travnik preorat a zalozit novy. Udrziavanie velkej lochy travnika je narocnejsie. Skuste zvazit opticke rozdelenie zahrady na okrasnu a hospodarsku cast. V okrasnej vytvorit intenzivny travnik (kosenie 1x tyzden az 2) a extenzivny (raz za mesiac az dva). Pri extenzivnom treba vsak pocitat s velkym biologickym odpadom (seno:) pokial nemate hospodarske zvierata kompost, sa Vam hned naplni. Preto by som skor odporucal kosit rovnako s intenzivnym (raz za 3 tyzdne), kedy cast hospodarsku by ste kosili bez zberu na vacsiu vysku noza.
Odpovedať
tak ako uz pisali hore, treba kosit rucne. Takto kosena a udrziavana luka sa v priebehu dvoch az styroch rokov sama upravi. Podla mna staci miesta nevyuzivane pravidelne kosit 2x do roka. Ususene seno si nahadzte na zimne jamy (zabit zrdovinu aspon 3-4 metrovu do zeme a obhadzat senom. Budete mat vynikajuci mulc do buducna ak budete vysadzat stromy, kriky a pod. Dalsia vyhoda takejto starostlivosti je, ze vidite, kde vam co rastie a podla toho zistite podny charakter, napr. kde je poda kyslejsia, dusikatejsia, suchsia, vlhkejsia a pod. Urcite by som to neoral ako radi :-S jankobrunko :-S (len v pripade ak by ste potrebovali plochu na sadenie, ale aj to nie je ziadna vyhra, pasovat sa po orbe s korenmi pyru a inych burin - na to su ine metody ako sa dostat k peknej cistej pode napr. zosintovat a preorat a zamulcovat, alebo da sa na pokosenej luke vytvorit pekny zahon neorebnou metodou - tzv. nepriestrelny mulc 8-) Rucne kosenie a hrabanie a vsetka ta cinnost okolo toho je ohromna zabava.....fitko zadarmo, opalenie zadarmo. Budete sa citit skvelo, naplnena, zrelaxovana.
Odpovedať
Profilova fotka
@sonabernathova Týmto si prejde veľa ľudí, najmä tí, čo kúpia starší dom a chcú rekonštruovať. Samozrejme aj záhrada si vyžaduje svoje. V prvom rade treba odstrániť všetok nepotrebný materiál, drevo, tehly, kamene, vytrhať alebo vypíliť nálety drevín, najmä tie agresívnejšie ako sú agát, topoľ, potom staré ovocné stromy, ktoré už nemajú perspektívu, resp. sa nehodia do plánovanej výsadby. Niektoré vhodné stromy môžete ošetriť, orezať, zmladiť. Tiež existujúce kry alebo trvalky. Veľakrát sa stáva, že v starých zarastených záhradách sa naozaj dá objavovať....býva tam mnoho vysadených cibuľnatých a hľuznatých rastlín, ktorých krása sa prejaví najmä na jar ale a veľa zaujímavých krov. Potom na konci záhrady zriadiť kompost alebo jamu. Určite tam však nehádžte buriny v kvete ani veľa trávy. Do kompostu musí ísť aj zeminy, voda, zvyšky rastlín, prípadne šupy z ovocia, zeleniny, lístie. Samotná tráva nie je vhodná. Potom treba pokosiť. Už podľa kosenia a odstránenia náletov zistíte, či je nutné plochu orať, alebo je tam šanca, že existujúce trávy sa vzchopia a nepotlačili ich buriny. Pokiaľ je tam extrémne veľa burín, tak by som najskôr plochu pokosil, nechal trochu vyrásť a aplikoval postrek ako Bofix, prípadne totálny herbicíd. Vybral kamene, korene, buriny, pohrabal, dosypal lepší substrát a založil trávnik na adekvátnej ploche ak nechcete pol dňa kosiť. Potom doplnil okrasnú časť a výsadbu, prípadne zvážil väčšiu časť ovocnej plochy, druhy vhodné pre lokalitu a oblasť, doplnené aj drobným ovocím. Nech už z toho majú radosť všetci.
Odpovedať
@sonabernathova Najprv burinu posekať krovinorezom, potom prvý rok kosiť kosačkou každé 2-4 týždne kým nezmiznú vysoké buriny a neprevládnu malé rastlinky, ďalšie roky raz za mesiac, alebo podľa výšky trávy. Ovocné stromy nechať, poskytujú tieň a chládok, ovocie a hnojivo - listy. Ak chcete mať futbalové ihrisko, tak zrezať stromy a vysekať korene.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?