Ako zničiť orgován?

Profilova fotka
Viete niekto poradiť ako sa úplne zbaviť orgovánu, aby už ďalej nerástol? Máme pred domom jeden, z nejakej staršej odrody, len na mieste kde sa teraz nachádza má o pár mesiacov byť dlažba a nechceme aby nám vyrástol z pod dlažby. Máte niekto s týmto skúsenosť?
Odpovedať
Vykopat aj s korenom.Koren moze byt aj vyse po metra hlboko.
Odpovedať
Profilova fotka
Olúpte mu kôru .Dostane chorobu a vykape.Nám takto mačka zničila taký čo sme chceli.Dá sa aj chémiou, zrezať peň a potrieť Rundopom ,rez.
Odpovedať
Ja som mal orgován kmeň 15cm široký, tiež som ho vykopal, bol hlboko, až cez meter, potom som ho vyvalil... časom, do mesiaca-dvoch rástli menšie výhonky cca 4-5 ks, tiež som ich vykopal, žiadnu chemiu som nepoužil. Ale vo vašom prípade by to bolo vhodné ako píše @antonmesaros ;-) Ak je veľký, strekajte ho dovtedy, kým mu nezhoria, neuschnú listy... myslím, že pri slnečnom dni, je vyšia účinnosť (deaktivuje fotosyntézu)... chémia sa dostane až do koreňového systému... a potom vykopať. Ale určite sa poraďte o konrétnom použití s dákym záhradnikom. Orgovám nieje burina... Nech sa to podarí :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Orgován nemusíte ničiť až tak drasticky, aby ste ho museli postrekovať na listy. Pokiaľ sa jedná už o dospelý strom, ker, je potrebné ho vykopať a snažiť sa vybrať všetky korene, najmä hlavný. Orgován veľmi silno odnožuje, a preto po každom poškodení koreňa, vyrastajú nové výhony a rastliny, a takto sa aj prirodzene voľne šíri. Ide najmä o staré kultivary. Nové odrody pestované na kmienku sú vrúbľované na podpníky iných rastlín napr. vtáčí zob a iné, preto neodnožujú. Vo Vašom prípade je potrebné dostatočne obnažiť korene a vykopať čo najväčšiu časť. A jamu vystriekať totálnym herbicídom. Následne ho môžete skúsiť vysadiť na inom mieste alebo na okraj lesa, kde určite nájde uplatnenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, mozem zrezat orgovan, ktory rastie na verejnom priestranstve pred panelakom? Samozrejme bez povolenia?
Odpovedať
Normálne ma tie vase drasticke prispevky a planoch na vrazdu bolia. Aj ked je to "len" strom. Suhlasim s @rastlinky_sk presadit ho. :-) Avsak taka "namaha" sa malokomu chce.
Odpovedať
Profilova fotka
@sfera A z akého dôvodu? Nie je to bežné ani dovolené, aby niekto odpílil strom,ker rastúci ako mestská (obecná), verejná zeleň, nech je to akýkoľvek druh. Pokiaľ je s ním nejaký problém skúste sa informovať na MÚ, OÚ, odbor ŽP, tam určite budú vedieť poradiť. A ak je v zlom zdravotnom stave, prípadne prekáža oknám alebo esteticky už zle pôsobí, je tu riešenie, že ho odstránia a nahradia niečím iným. Prečo by ste to mali robiť vy?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?