Ako zachrániť kobercový trávnik, ktorý vysychá?

Ahojte, chcel by som vas poprosit o radu ako zachranit travnik ktory zacina schnut .. Je to kobercovy travnik, ulozeny cca v aprili. Po pokladke nastavene zavlazovanie (2 vetvy, kazda po 30 min 2x denne - rano a vecer). Travniku sa relativne darilo, po cca mesiaci bol pohnojeny (maj). Koseny bol 1x do tyzdna. Po slapnuti na travnik sa stebla vracali len velmi pomaly. Docital som sa ze ma mozno vela vody. Zacal som kosit nizsie a v priebehu minuleho tyzdna som prestavil zavlahu na polievanie 1x denne (vecer). Okrem toho som som hnojil. Na prilozenych fotkach posielam ako travnik vyzera. Medzi zelenymi steblami je stale viac suchych. Poradte prosim aky postup zvolit aby som o neho neprisiel. Dakujem.
Odpovedať
1
2
Nekosíte ho náhodou cez deň, keď praží slnko?
Odpovedať
Pridávam foto z dnešného rána. Čo sa kosenia týka, tak som kosil bud cca do 10-tej alebo potom večer okolo 17-18. Počas najväčšieho slnka nie.
Odpovedať
Co sa tyka kosenia viem len tolko ze by sa mal travnik kosit tak,aby sa vzdy odrezala len 1/3 stebla.Za 10rokov co som mal na starosti travniky som neriesil ci rano,na obed alebo vecer kosenie.Zavlazovanie co mam dlhodobo overene je kazdy druhy den 15-20 minút /pri suchom a teplom pocasi 30/postupne kazdy okruh a potom rovnaky cas znova kazdy okruh.Prestavka medzi je na vsakovanie tej vody.
Odpovedať
Profilova fotka
Kosis ho na prilis nizko, preto rychlo presycha lebo slnko ho prazi... tiez som mal ten problem... casom sa to zlepsilo... no trvalo to velmi dlho.
Odpovedať
ako vyssie napisane bolo - nechaj tu travu rast, ci tam chces mat anglicky travnik? apropo, kolko Ta stal kobercovy travnik? tu v KE mam ponuku na 4e/m2 bez pokladky (s pokladkou 8-12e/m2)
Odpovedať
@atak77 Ja som kupoval v máji po 3,60 e/m2. V okolí boli aj lacnejšie, ale títo mali najlepšie referencie. Pokladal som sám (teda so synom a svokrom), síce som mal ruky ako opica, ale ušetril som. Za pokládku pýtajú cca 3-6 €/m2 podľa množstva prác (napr. ak treba vyrovnávať terén, položiť sieťku proti krtom a pod.). @petrrr Ja polievam každý druhý deň. Niekde som čítal, že pre trávu je to lepšie, než aby bola stále polievaná. A kosenie - asi kosíš príliš nízko. Dole nad koreňom sú steblá žlté, preto keď pokosíš tú zelenú časť, obnažíš tie žlté stonky. Skús kosiť vyššie. Z fotiek nevyzerá, že by tráva mala nejaký problém. Tak isto to vyzerá aj u mňa, keď sa pozriem z blízka.
Odpovedať
@chrobak7 dik za info ... kua, na vychode zasa najdrahsie, klasika ]-(
Odpovedať
@atak77 Tak vieš, tam je ťažšie dopestovať kvalitný trávnikový koberec. Tu (na Záhorí) je všade piesková zemina, im stačí iba rozsypať trávové semeno. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 heh :)
Odpovedať
@dominod ?? 8-(
Odpovedať
Keď sa trávnik polieva každý deň nezakoreňuje sa do hĺbky-lebo nemá prečo keď vlhkosť dostáva neustále.
Odpovedať
Profilova fotka
@robo_h a ako by sa mal teda polievať? Sú na to nejaké osvedčené intervaly?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kliepa kazdy druhy den napr, vtedy sa zakoreni hlbsie, ale s tym sa nezacina v strede leta :)
Odpovedať
Profilova fotka
@salkovic tak to mi je jasné, tie horúavy tomu novému trávniku asi moc nepomôžu. No napríklad som nevedela, že stačí zalievať len raz za dva dni :)
Odpovedať
@kliepa tak mi povedali ti co robili travnik nam, ze ak ho chcem mat odolny a zdravsi aby sa dobre zakorenil ze zmenit na raz za 2 dni, u nas zatial polievame kazdy vecer
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez mame koberec, kladeny v maji. Je pekny zeleny, ale zalievany do mokra bol len prvych 10 dni. Teraz podla potreby zavlazujeme raz za 2-3 dni. Ked kosis, tak.nechavaj vyssiu travicku, tiez sme mali nizko a schlo to sj zelena farba sa tratila, miestami bola uplne bleda. Teraz je to.uz ok :-) my kosime kazdy den minimum, mame roboticku kosacku.
Odpovedať
@atak77 to nic je tu najdrahsie :-D
Odpovedať
@zita19 co nic? :)
Odpovedať
@atak77 to NIC co tu mame :-D
Odpovedať
@petrrr inak aj plesen sa cca tak nejako prejavuje. a cim viac vlahy, tym viac sa jej potom dari. ja som mal plesen uz davnejsie a rovnako aj minuly rok. stacilo kupit nieco napr na mucnatku na vinic a postriekat travnik. za par dni bol zase zeleny a krasny. co sa tyka polievania, vraj je lepsie menej casto polievat a poriadne, ako casto a malo. tiez polievam kazdy 2.-3. den podla potreby.
Odpovedať
@zita19 jaaaaj, uz som si myslel ze ludia s tym skoncili, vidim, ze nie :-D :-D :-D akoze Fico je ****, o tom potom, ale toto on nepovedal, len ti idiotski novinari to vytrhli z kontextu a zrazu to bolo vsade ... cisty grc. tie nase noviny ako sme, dennikN, to je uplna spodina novinarciny a jednostranna brečka a nie poctiva novinarcina ...
Odpovedať
Profilova fotka
@petrrr Chlapci z relácie Nová záhrada o tom minule vo vysielaní hovorili. 90% problémov s trávnikom je nedostatočná závlaha. Trávnik treba polievať, polievať a medzitým ešte polievať. Tráva má koreňový systém v hĺbke maximálne 3,5 - 4cm, Ak sa v horúcich dňoch prestane polievať, alebo polieva nedostatočne, povrch trávnika sa veľmi rýchlo prehreje, voda sa odparí a trávnik vysychá. Čo myslíš, prečo na fotbalových ihriskách beží závlaha 16 hodín denne? :-)
Odpovedať
@atak77 sice to vytrhli z kontextu, a aj trosku modifikovali, ale podstata ostava jasna... mam pribuzenstvo v BA, poznam kopu ludi a presne viem, ze takto zmyslaju. Prekvapenie mojej sesternice z pred par rokov, ked dosla prvy krat do KE a vyliezla z vlaku pred stanicu hovori o vsetkom: Vy TU!!! mate lektricky? Vtedy 40-rocna baba, nie nejaky fracek co v zivote nedosiel dalej na vychod ako do Podunajských Biskupic
Odpovedať
@zita19 yops ... suhlas do bodky tie elektricky to je tiez parada v KE ze? namiesto toho aby sa kupili nove pekne moderne, tak sa kupili tie opachy, co ani nemaju klimatizaciu ... hlavne ze prisla provizia na ucty za to, ine veci nie su podstatne 8-) tie elektricky by uz nekupil nikto, alebo mozno niekde do Mongolska by ich este predali ... Aspon ze v BA mali kus rozum a kupili tie pekne Skodovky. Rovnake som videl v Miskolci.
Odpovedať
@atak77 alebo v Prahe kupili paradne porshe a brusia im zakruty...
Odpovedať
Poprosím reagovať len k téme... Ďakujem Skúsim závlahu nastaviť na 2x 2 vetvy po 30 minút a kosiť o stupeň vyššie.
Odpovedať
@petrrr zavlahu nastavuj podla toho aky je odpar a ako je poda nasiaknuta vodou. Zabehni do zahradkarskeho obchodu, kup si sadzac cibul a s nim vykroj par kolacikov po travniku aby si videl ako je voda premocena. (tie kolaca po preskumani vrat na miesto, trava veselo porastie dalej) Ak mas aj v hlbke 10 cm mokru, nie vlhku zeminu, tak polievas viac ako trava stiha odparit. Zavlahy sa nenastavuju na minuty, pokial nemas zistene, kolko vody dostanes do travnika za casovu jednotku a kolko trava stiha odparit. Kazda poda ma inu priepustnost a nasiakavost vodou, kazdy den je ine pocasie a inac sa voda odparuje. Kazda zavlaha ma roznu vydatnost na vodu. Treba zavlahu prisposobit svojim podmienkam, nie ist podla nejakeho indifirentneho navodu, ktory nezohladnuje moje vlastne podmienky
Odpovedať
Profilova fotka
@salkovic pokiaľ ti to povedali odborníci, tak na tom niečo pravdy jednoznačne je. No uvidíš po čase.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 nesúhlasím, ja polievam každý druhý deň, ráno o 6.00 po 15 minút, najprv 4 posrekovače na vzdialenejšom konci od domu a potom 4 postrekovače na bližšej strane k domu, postrek dosiahne na celý môj trávnik, suché steblá treba vertikutovať, na jar, aj v júni a napokon na jeseň, foto je z minulej nedele, zabudol som hlavne nekosiť príliš nízko, mal som tiež problémy s tým
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
Dobrý deň pred mesiacom som položil trávnik bol pohnojeny a je aj pravidelne zlievany a teraz sa mi začali robiť žlté fľaky a schne viete mi prosím poradiť ako postupovať aby sa neznicil celý. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?