Ako vyčistiť zarastenú záhradu?

Kupili sme zanedbanu zahradu, o ktoru sa nikto viac rokov nestaral. Cela je zarastena kadecim, od malinovnikov, brectanu, tomu podobnych rastlin, ktore sa rychlo mnozia. Zatial sme to vsetko skosili, avsak, potrebujeme podu vycistit a pripravit, aby sme si tam mohli vysiat travu. Poradite ako na to? Ide o plochu cca 9 arov....
Odpovedať
Postrek proti burine. My sme sa tako trapili kosenim a vykopavanim 2 roky, ale burina a maliny boli vzdy rychlejsie. Potom sme kupili Fondo na burinu postriekali a vsetko vykapalo. Potom staci porylovat a zasiat travu.
Odpovedať
máme Fondo kúpené, takže vyskúšam aj ja. Len nám tu stále prší a nemáme kedy aplikovať. Tiež nám bolo odporučené, že to vyhubí všetko.
Odpovedať
Profilova fotka
Dal by sa zvoliť aj totálny herbicíd Roundup, ktorý zničí však všetko čo ním postriekate, takže pozor na vysadené rastliny. Neaplikovať počas vetra. Nevýhodou je , že asi 3 týždne po aplikácii sa nesmie nič vysádzať. Výhodou je, že ničí široké spekrtum burín a môže sa aplikovať aj v chladnejšom počasí aj 2 hodiny po aplikácii môže pršať. Najvhodnejšia aplikácia pri totálnej rekonštrukcii plochy a založenie záhrady či trávnika.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dakujem za radu, ale az tak destrukcne zatial nepojdeme na to. Uz som kupila to Fondo, len sme teraz vsetci chori, tak to nema kto ist postriekat. A uvidim, ci to bude stacit.
Odpovedať
Vyklcovat a povyberat korene.Drina,ale vysledok zaruceny. Urcite by som nepouzivala chemiu v okoli svojho domu,kde raz budete chodit,zit a kde sa budu hrat deti... Dnes by chcel kazdy peknu zahradu,bez roboty a namahy. To zial nejde dokopy. Moderi zahradkri sa spoliehaju na chemiu. Zastriekat a co potom? Aj tak musite burinu rucne vytrhat a vykopat... Potom sa cudujete preco maju deti same alergie, znizene imunity,problemy so zdravim. Chemicke pripravky nehubia len burinu,ale nasledne aj vsetky zivocichy. Hubia nielen rozne cervy,ktore travnik potrebuje k prirodzenemu zivotu,ale aj vtaky, vcely atd... pred pouzitim chcemie, si preklikajte napr. tuto stranku, snad zmenite nazor http://www.ekozahrady.com/travniky.htm
Odpovedať
Presne s takou zahradou som tiež začínal. Požičal som si rotavátor, ktorý vyhrabal všetky korene. Potom už len pohrabať hrabličkami a je to. :)
Odpovedať
Profilova fotka
Roundup je najpoužívanejší prípravok s najlepšími ekotoxikologickými vlastnosťami. Nezanecháva škodliviny v pôde. Samozrejme po postreku tiež musíte uschnuté rastlinné časti ručne odstrániť, ale na dlhé obdobie máte relatívne pokoj. Pre tých, ktorí chcú všetko pestovať ekologicky a starať sa o pôdu a porast bez chémie, je tu samozrejme možnosť manuálne intenzívne pracovať na odstraňovaní koreňov burín a tiež po čase viete zaistiť čistú plochu. Je lepšie keď máte na výber. A rozhodnutie necháme na Vás.
Odpovedať
@rastlinky_sk s tym pripravkom by som bola opatrna. Aj ked sa u nas zatial o tom moc nepise, v mnohych krajinach je doslova zakazany kvoli jeho nebezpecnosti... http://orgo-net.blogspot.com/2012/04/...
Odpovedať
Profilova fotka
Ked sme kupili dom a s ním zarastený pozemok, tak sme použili tento pripravok a nemyslim si ze je nebezpečný , ked vies ako na to. nam ohromne pomohol a teraz máme na časti záhrady travnaté koberce a cast záhrady zatrávnenú a v casti, kde bolo najviac bazy, pýru a slezu som si urobila zeleninovu zahradu a vsetko mi krasne rastie, mame motyle a vcely...a na internete su aj pozitivne temy ohladom pouzivania pripravku. Viem, že chémia je nebezpecna ale nepoužíva sa bežne a denne, preto jeden riadny postrek a za 3 tyzdne mam pokoj.
Odpovedať
Profilova fotka
Moja suseda chcela vyničiť trávu, aby si vysadila nový trávnik a mne uschli krušpánky 2 dni pred svadbou, keď som si najviac potrebovala :-) Takže chémii by som sa tiež neprikláňala...
Odpovedať
Profilova fotka
nesmie sa striekať za vetra. A tiež treba vedieť ako...ani ja by som nestriekala Roundupom, ked vedla mna ma suseda výsadbu, ved to nechapem, ako ju to mohlo napadnuť ale tema je o trávniku, takze na velkej ploche sa to da.
Odpovedať
Roundup znie pozitivne, uz len sa dat do prace. Nasa burina ma asi 20cm korene ]-( :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@domcek22 Ak sa chystáte použiť Roundup, tak po postriekaní hneď burinu neodstraňujte, účinok má až 3 týždne, kedy sa postupne dostane do rastliny a úplne ju vyničí. Rastliny zostanú žlté až spálené a potom ich môžete odstraňovať.
Odpovedať
Jednoznačne rundop(pokiaľ je mi známe je to v návode tak nesmie 4 hod po postriekaní pršať).Ru...vsakuje do rastlín cez listy a zelené časti .Takže sa nesmú zelené časti istý čas odstraňovať.Cca po dvoch týždňoch začnú vädnúť. Ru... likviduje len zelené rasliny nie semená.Mám ho x krát odskúšaný po stavbách.Treba postriekať pri bezvetrí a treba to opakovať 3 krát za rok.V pohode zlikviduje aj náletové dreviny ako bazu ,mladé stromy ,rôzne druhy kríkov...
Odpovedať
Profilova fotka
Rounup je fajn, ale totalny herbicyd. Ale ničiť burinu v trávniku a tam kde len trávnik plánujeme a je už aká taká výsadba.... to je otázka. Máme asi 30 druhov bodliakov a najnovšie prales z kamiliek. Čo s tým?
Odpovedať
roundap je ale krtaky na praslicku, tu neznici ani nic ;-( na burinu v travniku su pripravky,kt. travu neznicia. Opytaj sa v zahradnictve.
Odpovedať
@majki555 ked si kupis v obchode zeleninu ci ovocie, myslis aj na to ze aj tie su chemisky striekane??
Odpovedať
@misko81 keby si poznal pozadie pestovania a distribuovania zeleniny a ovocia, tak by si tu zeleninu a ovocie z obchodu mozno radsej ozelel.
Odpovedať
k Roundupu- v Norsku pred 2 rokmi prisne zakazany, farmarom beru pravidelne vzorky pody ci nahodou nepouzivaju "stare" zasoby. nedavajte si to do zahrad. ani ked maju byt len okrasne. a viem o com pisem...
Odpovedať
@ekorn vidim, ze si nepochopil ako som to myslel
Odpovedať
@misko81 Ano,viem to.Prave preto sa snazim kupovat iba minimalne.Inak, aj tak mi moc nechuti,lebo nema chut,ani vonu...je to ako umela,pekne vyzerajuca atrapa ]-( Len take jablcko, pokym sa dostane do hypermarketu ma za sebou cca 25 chemickych postrekov!!! Ty si asi tiez celkom nepochopil o com som pisala. Prave preto, ze v obchodoch kupis samu chemiu, nemali by si ludia chemiou zamorovat este aj svoje zahrady a prostredie v ktorom sa pohybuju, ci hraju deti. Tie jedy zostavaju v pode,v rastlinch,takze sa postupne dostavaju aj do ludskeho organizmu...
Odpovedať
my máme samú žihlavu a pupavu na 700m pozemku. k tomu pár vyrúbaných stromov. a majitelia pred nami tam zhodili nádhernú čerešnu a neobrali ju. tak tam máme asi milion kôstok. čo s tym, zhnije to,alebo to treba povyberať?
Odpovedať
Nezhnije,ale ak zacnu vyrastat, tak idu jednoducho povytrhat,pokym su male. Inak,ako majitel pozemku si povinna cistit pozemok od naletoych bylin a zabranit rozsemenovaniu do okolia. Ak maju susedia v okoli upravene zahrady, tak im ta vasa rozlietana pupava robi riadnu sarapatu v ich zahradach... ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobrý postrek proti burine je http://www.agrona.sk/touchdown--1-lit... - zničí všetko, teraz je za dobrú akciovú cenu - 23,50 € v internetovom obchode - záhradkárske potreby Agrona. Zničí komplet všetko.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
http://www.youtube.com/watch?v=buwb6T... nech sa paci nieco o roundup...a vyrobcovi...na STV2
Odpovedať
no ja mam fondo kupene a za hodinku idem na to...mesiac som kopala rylovala pes je plny kliestov mna boli cely clovek...tak som sa rozhodla radikalne zakrocit.... ]-(
Odpovedať
ja mam tiež problem s burinou,burina ako taká by mi ani nevadila,ale tie maliny...to je hroza..kupila som zahradu,ktora bola komplet zarastená malinami proste katastrofa pridavam foto,a tako vyzeralo celych 9 arov.maliny sme ručne vysekali a nasledne sme vybagrovali cely pozemok,a zasadili sme trávu.burina mi nevadí ale maliny opäť vyrastajú a ťahajú sa po pozemku,čím sa to dá úplne vyhubiť? nechcela som veľký chemický zákrok ale mám taký pocit že ináč to nepôjde...korene sú hlboko a vytrhať sa nedajú,sadiť by som chcela až o rok...
Odpovedať
Profilova fotka
@kajin Ak nechcete použiť chémiu, čaká Vás tvrdá práca. Korene, by sa mali znovu vykopať. Nevýhodou je, že sú veľmi expanzívne, najmä tie divo rastúce. Malinčie postrihajte a potom robiť riadne výkopy, aby ste odstránili maximum koreňov. Nikdy ich však neodstránite všetky. Postrek by urobil svoje. Vhodný je napríklad Dominátor, ktorý je určený aj na kry v lesnom hospodárstve, aj proti malinám a ostružinám.
Odpovedať
Ďakujem vyskúšam.... vykopávanie možné nebude kedže pozemok je naozaj velký a bagrovali sme ho takže korene sú hlboko...skúsim.. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
chcem sa opytat potrebovala by som odstraniť jeden ker je v celej predzahradke vsade ma potahene korene neviem si to predstavit ani kopať ručne mam pocit že to ma aj 1-2 m hlboke korene je to hrozne rozrasta sa to strasne rychlo už sme to tri krat cele vystrihali ale aj tak vzdy rastie rastie ja by som tak chcela krasnu predzahradku plno kvetov a nie palic :D @rastlinky_sk ja už som ochotna tam vyliať aj kyselinu ... no vy mi určite poradite niečo menej chemicke :D :D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?