Ako upraviť pozemok pred výsadbou trávnika?

ahojte, chcel by som sa poradit s niekym skusenejsim kedze sa v tom vobec nevyznam. kupili sme dom a mame malicku zahradku, kde bude travnik - vela investovat nechceme. dal som nan postrek pred 2 tyzdnami podla odporucania aby som znicil burinu, ta je uz zlta takze by som ju chcel vybrat s korenmi von. je potrebne to prehrabat rotavatorom, alebo staci zobrat ryl, porylovat a vypliet to? je to 150m2, takze neviem ci je ten stroj nevyhnutny? dakujem pekne za rady
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Keď nemáš rotavator kludne ryluj. :).
Odpovedať
Profilova fotka
@creasy to je uz na tebe co bude pre teba lepsie a jednoduchsie. Ak mas chut a naladu tak sa pusti do rylovania :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobré ráno chcem sa spýtať . Jedna moja kamoška chce upraviť trávnik. Má tam zelinu, nerovný povrch jamy. Ako postupovať? Poraďte, chcela by som jej pomôcť! Ďakujem.
Odpovedať
@slavinocka16 susit preorat a postupne hrablickami upravovat pootm vysiat travnik.
Odpovedať
Ked použijes rotavator lepsie sa ti rozdrobi poda a lepsie sa ti bude zrovnavat teren hrablami alebo latou. pri rotavatore možes predtým pridat piesok pokial mas tažsiu ilovitu zem alebo trosku hnojiva a zrotavatorovat to spolu aby sa to premiesalo.
Odpovedať
@slavinocka16 nerovný povrch a jamy už asi neodstrani jedine keby znovu cele rozryla a vytvarovala si teren. Na burinu existuju postreky alebo rucne trhanie. Na niektore 1 rocne buriny staci casto kosit hlavne aby sa nevysemenili.
Odpovedať
Profilova fotka
rotavator je na toto asi najlepsi. Radsej ako to rylovat. Co sa tyka buriny a takychto problemov na zahrade tak s postrekmi opatrne aby sa ti nestalo ze vykape aj samotna trava.
Odpovedať
Profilova fotka
Super! To by sme jej s tým vedeli pomôcť. Máme rokovacom. A prosím vás aký postrek by bol vhodný na tu zelinu?niečo menej agresívne! Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavinocka16 na burinu Kaput, Fondo...na burinu v tráve Bofix
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo ďakujem vám. A ešte by som mala otázočku. Zostala nám z výkopových prác zemina. Je to ilovité,dokonca kde tu je aj škvára. Dakedy tam stáli chlievy. Bola by to vhodná pôda na trávnik? Lebo sú rôzne názory! Prikladám aj foto.
Odpovedať
@slavinocka16 trebalo by to cele preosiat, doplnit ziviny a piesok. Potom nasiat travu a prekryt ju aspon 2cm vrstvou zahradnej zmesi.
Odpovedať
@creasy Aky postrek si pouzil na travu ktoru si postriekal a ti vyschla a nemusel si ju kosit.Toto by som aj ja potrebovala si kupit a nastriekat az nemusim tu burinu stale trhat lebo tam mam aj zihlavu a inu tu pliagu.Tak napis ako sa to vola a kde si to kupil Dikes.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@slavinocka16 zplanírovať, veľké kamene a tehlu vybrať, doplniť živiny, kvalitnejšiu pôdu a piesok, zmiešať.
Odpovedať
Profilova fotka
@idom takže, by sa to dalo použiť! Len by to bolo pracnejšie. Ďakujem vám za odpoveďe.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo zplanírovať-to nepoznám! A aké živiny by boli vhodné!? Mastalny hnoj? Napr.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavinocka16 splanírovať - zrovnať, rozhrnúť, urobiť pláň :-) ospravedlň pravopis http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovn...
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo super! 😂 ďakujem.
Odpovedať
@petka456 dal som tam fondo, o 2 týždne burina zozltla. Teraz rylujem a vyberám korene :-) kúpiš napríklad v hobbi
Odpovedať
Profilova fotka
@creasy Samotná príprava pôdy pred založením trávnika je veľmi dôležitá. Pokiaľ sa rozhodnete použiť herbicíd na ničenie burín, treba zvážiť, či totálny alebo selektívny. Po totálnom herbicíde, nemôžete po dobu 2 týždňov sadiť ani siať. Nechajte postrek pôsobiť a suché porasty odstráňte. Potom plochu môžete prekypriť, poorať, použiť aj rotavátor, vyzbierať nečistoty, kamene, korene. Následne splanírovať, vyrovnať pozemok, dosypať nerovnosti, povalcovať. Na takúto pripravenú plochu môžete položiť siete proti krtkom a vysiať semená alebo položiť koberce. Opäť povalcovať a pravidelne zavlažovať. @slavinocka16 – maštaľný hnoj sa používa len v tom prípade ak ho zapracujete do pôdy na jeseň, preoriete plochu a na jar upravíte ešte. Ak je pôda ílovitá je nutné ju prevzdušniť a doplniť piesok napr. a kúpiť ešte kvalitnejšiu zeminu, substrát.
Odpovedať
@rastlinky_sk chapem spravne ze sietka proti krtkom ide navrch zeminy? to sa mi moc nezda..
Odpovedať
Profilova fotka
@creasy áno a na ňu sa potom pokladá rolovaný trávnik
Odpovedať
aha ok, no my si ideme travu vysiat, nedavat koberec. takze predpokladam, ze ked idem naviezt cca 5cm kvalitnej zeminy a dam pod nu tu sietku bude to ok?
Odpovedať
Profilova fotka
@creasy lenže dostať sieťku pod cca. 5 cm vrstvu novej navážanej zeminy nie je takú jednoduchý úkon. Pri jej rozhrabávaní veľmi jednoducho zatiahnete očkom sieťky a máte ju vonku na väčšom či menšom úseku. Prí vertikutácii trávnika po dvoch či viac rokoch môžete takto umiestňovanú sieťku tiež zachytiť vertikutátorom. :-(
Odpovedať
@rastlinky_sk takže ako to riešiť, aby sme nechytili sieťku? my rozhodne chceme sieť proti krtom a budeme potrebovať aj naviesť novú zeminu (my sme nechceli, ale susedia si naviezli, čiže terén musíme dorovnať - kúpili sme radovku, takže by to znehodnotilo aj našu záhradu a dom)... plocha cca 100m2 a okrem trávy tam nič nechceme (myslím okrasné). ešte sme sa nerozhodli či koberec alebo zatrávniť ale tak medzi tým rozdiel nevidím čo sa týka predprípravy. časom tam chceme zeleninu (za cca 2-3 roky) momentálne tam máme pokosenú burinu, ktorá sa suší. pozhŕňame a spálime. zostane nám teda totálne nerovný terén zeminy s jamami a kopčekmi ako mesačná krajina (s predpokladám medzitým novovyrastenou burinou kde-tu), na ktorom máme veľké kamene aj menšie kamienky a zemina je ako keby ešte špinavá od stavby + cca 20 cm pod terénom susedov. kde začať? pozbierať kamene a vykosiť burinu je jasné. ale ako "vyčistiť" zem - lebo nechcem takto znečistenú pôdu a to aj v prípade, že na to ešte pôjde 15 cm + trávny koberec resp. 20cm. či robím si zbytočné starosti? kludne to môžeme zasypať novou navážkou? je tam akokeby odpad zo stavby a minule sme iba náhodou omylom počas sucha prevrátili kus zeme (ako keby veeeľký kameň ale bola to iba zem) a pod tým sme našli plastovú flašu, asi 5 špakov a obal od horalky :-N :-N ja viem, že to nie je na rakovinu, ale nepáči sa mi to ]-( máme si to nechať po celej ploche vybágrovať cca 10 cm odzhora a potom naviesť 30cm kvalitnej novej ornej pôdy? dá sa to vôbec takto zrealizovať? alebo ako sa to robí? p.s. naozaj je to znečistené, ale malými čiastočkami, nie niečím čo by som vyzbierala do odpadkového koša :-S dokonca aj pred bytovkou máme krajší trávnik a to je pritom samozavlažovací samorost :-D
Odpovedať
@marvikgarden @hederaaa @deisha @modernezahrady vedeli by ste poradiť? viď. príspevok vyššie. ď.
Odpovedať
@rastlinky_sk Vedeli by ste mi poradit, kedy je vhodny cas na prve pokosenie travnika? Precital som toho spustu a vsade sa pise, ze travnik sa prvy krat kosi po 4-6 tyzdnoch a pri vyske 8-10cm. Ja mam v zasade dva problemy. Mam travnik vysiaty 9. den a uz ma cca 5cm, cize predpokladam ze do vysky 8-10cm narastie za par dni (cca 2 tyzdne po vysiati). Dalsi problem, ktory mam je, ze odporucana vyska strihu je max 1/3 z povodnej vysky, co by bolo asi na 6cm, lenze ja mam vretenovu kosacku s max vyskou strihu 4,2cm. Moja otazka teda znie, mozem travnik pokosit aj skorej ako po 4 tyzdnoch, ak dosiahne tych min 8cm a dalsia, ci nebude problem vyska strihu 4,2cm, kosacka jednoducho vyssie nepusti a teda odstrihnem viac ako polovicu :-) Dakujem
Odpovedať
@supiiik vreteno kludne skor...netrha travu ako klasicka kosacka
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanka.zuzu no ked nechcete chytit sietku,je potrebne ju dat hlbsie,viac ako tych 5 cm,inak ju zatiahnete.. Urcite by som vacsi neporiadok zo stavby vychadzala,nejake betony,vacsie skaly,aby zas zemina nesadala casom medzi ten neporiadok,drobny strk,ci nejaky papierik,to zas nevadi..plasty tiez prec..cize navozit lepisu zeminu do urovne - 10 cm,vyorvnat,utlacit ,polozit sietku a navozit zbytok do rovna,zase utlacit s lahkou vibr.doskou...
Odpovedať
@hederaaa @rastlinky_sk prosim Vas skusenych kedy sa da najneskor este zasiat travnik? Cim by ste nam doporučili odstranit burinu (je to byvale pole) a do kedy je este vhodne sadit travičku teraz na jesen? Alebo to nehat uz najar? Rada by som vyuzila este toto obdobie. Dakujem pekne za názor
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik vyskúšajte najskôr na malom kúsku pokosiť trávnik za týždeň a podstatné je, aby kosačka mladé rastlinky nevytrhávala. Ak to pôjde, môžete pokračovať ďalej.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?