Ako spevniť tento svah?

za domom a budúcou terasou máme takýto svah (za ním pole res. zarastená plocha) treba to nejako spevniť alebo stačí zatrávniť? Vďaka za info.
Odpovedať
tam potrebujes seriozny oporny mur... A na mur projekt a stav povolenie. Pri troche stastia to date aj svahovkami, ak to pole je skor rovina ako svah
Odpovedať
@zita19 jj pole za tym je rovina, tak by bolo fajn to poriesit len svahovkami
Odpovedať
@eryykah skus sa spytat @kosto13 on je specialista na svahy
Odpovedať
@eryykah Hlavne to poriadne odvodniť. Vidím že ti tam voda tiekla. Keď pôjde voda z role spolu s bahnom, nech ti to nespraví galibu. @zita19 Aké sú podmienky ktoré určujú že musím dať oporný múr na stavebné povolenie? Ako to je presne? Určuje sa to podľa výšky, dĺžky...? Alebo na každý oporný múr treba seriózny projekt a stavebko? Lebo príde mi trochu odveci keď si chcem spraviť čo ja viem 1m vysoký múrik z DT niekde v strede pozemku kvôli predeleniu výškového rozdielu pozemku aby som nato riešil projekt a stavebko.
Odpovedať
@kajo873 joj toto ti najlepsie povie Kosto. Myslim, ze meter nie je problem, len treba aj poriadny zaklad, aj zohladnit miestne podne pomery. Toto ale vyzera na viac ako meter aj velka dlzka, bude to na hranici pozemku, asi navrchu bude aj nejaky plot. Mozno ta fotka dost skresluje, ale mne to vychadza tak "by oko" na skoro dva metre na vysku v najvassom bode ked porovnam s ostanymi objektami na fotke, ktorých rozmer vieme odhadnut. Uz teraz su tam vymlete jarceky od vody odtekajucej z pola a to mozno ten odkopany svah este nezazil ziadny poriadny privalovy dazd. Co mam skusenosti, da sa to spevnit aj výsadbou, lenze to tiez nie je len o tom, ze tam nasypes travu. Sklon svahu by mal byt upraveny, pred výsadbou sa pouzivaju spevnovacie prvky proti splavovaniu zeminy, kym sa vysadba nezakoreni a nezapoji tak, aby naozaj spevnila svah. Vysadba musi byt z vhodných drevin a rastlin (pouzivaju sa napríklad skalniky, plazive borievky a ine podopokryvne dreviny, ktore zakorenuju aj z polahnutych výhonov vysadene v hustom spone) a prve roky to je aj tak celkom rizikove. A nemozem si pomoct, ale musim: V poslednej dobe sa strasne "znasilnuje" teren na ktorom sa stavia. Kazdy chce bungalov na rovine, lebo stavat dom do svahu mu pride drahe, po schodoch chodit nechce... A potom vsetky (ked nie este viac) peniaze, ktore usetril na projekte a zakladani domu do svahu vytrieska na oporne mury, upravy terenu... Treba si uvedomit, ze Slovensko nie je len placaty Zitny ostrov. Stavalo sa tu starocia v kopcovitom terene, nasi predkovia si poradili s tym co mali (a to toho nemali vela ani co sa mechanizacie anoi co sa technologii tyka) a postavili domy aj v Spanej Doline, aj v Podolinci, aj v Banskej Stiavnici...
Odpovedať
@eryykah neviem ake je to vysoke ale byzera ze do 2m max. neviem popial to je tvoje a ake pozadujes ukoncenie pozemku, pripadne ci tma nebude daco stavat ale tam by som osobne ani nic nedaval, naco robit taky skok za domom... Vuzera ze voda moze tiect dole k tomu druhemu domu tak to by problem byt nemal.
Odpovedať
výška tak do 1.5 max, pridávam foto, možno to bude trošku lepšie vidno, svah pred úpravou a po z iného pohľadu. @zita19 to je fakt, už sme to kúpili postavené, pôvodná predstava bol poschodový, ale tak nevydalo, zohnať fajn pozemok v okolí je nočná mora.
Odpovedať
Profilova fotka
njskôr si zistite, kde sú tam drenáže v poli, potom nad svahom urobte účinný odvodňovací rigol a potom stačí na takýto svah obklad z bet tvárnic , kameňa, alebo stupňovitý gabion. Konečná práca osadiť kríkmi .
Odpovedať
no mozes len dufat, ze akurát ked tam bude vysadena kukurica, nepride privalovy dazd, inac mas pol pola v obyvacke. Co to tam je za hadica, co trci zo svahu? nedajboze nejaky odvodnovaci kanal, niekto takto umne vyriesi... =-)
Odpovedať
@zita19 leží to ladom zatiaľ, chlapik čo má kúsok od nás dom pokúpil dookola všetko tak hádam len chce mať istotu, že mu nikto nebude stavať za zadkom. už je zakrytá tá hadica, na to som sa mala veru pýtať ]-( =-)
Odpovedať
Profilova fotka
To pole z fotografie vyzerá ako slušná plocha a keď tam bude tá kukurica podľa zity19 tak určite je dobrý nápad ten rigol ako uviedol jan45. Len či ho bude kam odviesť ? Potok ? Dažďová kanalizácia ?? Čo sa týka svahu, čím strmší tým náročnejšia protierózna ochrana ba dokonca nutnosť aj staticky zabezpečiť: Pre sklony od cca 10-35° stačí jutová alebo kokosová rohož + výsadba Pre sklony od cca 20-40° radšej syntetická rohož + výsadba Pre sklony od cca 25-45° georohož a hore aj vo svahu ukotvená geomreža položená na svahu + výsadba Pre sklony od cca 35-70° svah vystužený vodorovnými geomrežami v zásype s ochranou čela balvanmi, kari rohožou, výsadbou a inými prvkamia ich kombináciami Pre sklony od cca 70-90° oporné múry (OM) s geomrežami vystuženým zásypom s rôznym čelom prípadne aj klasické gravitačné betónové OM, L-kové alebo T-čkové železobetónové OM, gabiónové OM, votknuté OM a iné a ich kombinácie. Pre sklony od cca 35-65° betónové vegetačné tvárnice Ten hore uvedený veľký rozptyl je preto, že každá pôda ( aj každý íl ) je iná a rôzne sú aj materiály použité na spevnenie či rôzne estetické a iné požiadavky. Pozemok vyzerá dosť veľký, preto by som odporučil skôr ako 90° OM svahy od 30° do cca 70° pokryté vegetáciou. Má to výhodu, že zrejme nebude treba žiadať zvlášť o stavebné povolenie ale budú ti iba terénne úpravy. Druhý extrém však môže byť že taký rigol aký by to potrebovalo budete riešiť na kraji ako novú vodohospodársku stavbu, kde sa menia odtokové pomery. Ešte ma tam mätie tá hadica zo svahu. Čo ste s ňou spravili, keď už je zakrytá ? Tá bačorina vpredu vytiekla z tej hadice? A ten chlapík, čo to pokúpil možno nebude sebe stavať za domom ale Vám áno. Môže to mať aj plusy, keby výstavbou nad Vami odrazil vodu z polí on. Pri dostavbe našej ulice kde bývam museli si susedia nad nami chrániť svoj majetok pred vodou z močariny nad nimi a spraviť hlboké drenáže čím pomohli aj nám a rozložili vodu z prívalových dažďov na dlhší časový úsek.
Odpovedať
@eryykah A odkiaľ pokiaľ je to tvoje? Kde je hranica pozemku?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kosto13 Vďaka za vyčerpávajúce info, tá hadica je nejaká drenáž z toho poľa nad nami vedie to vraj popod pozemky končí niekde dolu pri ceste . Ten močiar vznikol keď robili studňu. @chrobak7 hranica je niekde pri tom zvalenom strome, res. kúsok pred ním
Odpovedať
@eryykah Takže tvoja je aj časť svahu. Tým pádom máš dosť priestoru na to, aby si tam urobila nejaké opatrenia. Možno by sa dala využiť časť toho svahu a urobiť pozemok kaskádovito, aby tam nemusel by len jeden masívny oporný múr. Ale čudné je, že až taký kus sa odobral z toho svahu. Prečo sa nenechal ten svah, ako bol pôvodne? Prečo sa to až tak znižovalo? Navyše si prišla aj o dobrú ornicu, čo bola na pozemku. A škoda, že to investor postavil tak nízko. Ja by som ten dom dal určite vyššie, aspoň o 0,5 metra. Takto ti hrozia pri prudších dažďoch aj záplavy v dome.
Odpovedať
Profilova fotka
@eryykah Hadicu ste teda zakopali a neprerušili ?
Odpovedať
@kosto13 snáď je ok, zahadzali ju stavbári, zatiaľ je to okolie presne ako na foto @chrobak7 úprimne za domom moc miesta na terasu neostávalo, res. len veľmi úzka tak sme povedali, nech zhrabnú z toho svahu. On postavil práve 4 domy, ktoré idú kaskádovito dolu z mierneho svahu, náš je prvý zhora To pole nad nami je zarastené trávou, nič sa tam nesadí ani vyššie ani dookola...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Vo všeobecnosti pozorujem dnes trend zakopávať sa do zeme. Je to dané potrebou ľudí skryť sa a nekomunikovať s okolím vytvoriť si na záhradke taký malý panelákový byt. Ja osobne si rád aj sadnem po práci pred dom do tieňa na pivo, či zavolám aj suseda keď ho " VIDÍM " v záhrade. Takýmto zakopávaním sa vznikajú často aj technické problémy ako erózia resp. aj zosuvy, vývery vody, problémy so zakladaním a pod. Nehovorím o tom, že často nad takýmto svahom je ešte 2m vysoký plot z betónových dielcov, ktorý dá tomu "kurunu". Len zriedka sa projektujú domy komplexne aj s úpravou terénu, využitím a členením pozemku na jednotlivé funkcie. A potom sa ťažko a často aj za veľké peniaze robia opatrenia na odstránenie základnej vydy projektu t.j. osadenia v teréne.
Odpovedať
Znami mali za domom tiez svah,len zatravneny a ovocne stromy...po x rokoch si dali teraz spravit zahradu,ze im ostal svah len na bokoch a hore a vybagrovali dve kaskady..na jednej sadia zeleninu, na druhej maju bazen a kvety...neviem ako to spevnovali,vyskovy rozdiel je tiez tak do 1,5m obidve kaskady,a "oblozene" to maju z jednej casti tvarnicami a z druhej kamenmi..
Odpovedať
Profilova fotka
Isto to treba spevniť. Buď nejakými svahovkami alebo klasický oporný múr. Ak tam je pole, tak sa môže stať že pri väčších a výdatnejších dažďoch, sa bude pomaly ale isto posúvať dole
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?