Ako sa zbaviť vytiahnutých koreňov stromov?

Potrebujem poradiť, ako sa zákonnou cestou zbaviť povyťahovaných kmeňov stromov z pozemku. Nejako sme sa s manželom k tomu nedopracovali. Skúšali sme požiadať technické služby mesta, ale tam (čuduj sa svete =-) ) nám povedali, že oni nemajú kam tento odpad umiestniť. Ak ste boli v podobnej situácii, ako ate to riešili? Ďakujem :-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Neviem čo máš na mysli... zrejme pňaky v zemi? Tie treba vyklčovať. Ja som vyklčoval tri na svojom 300 štvorakovom pozemku a zatiaľ som ich ešte nevyhodil. Ale vyhodím ich klasicky zaveziem na TS a tam majú kadejaké kontajnery na všetky možné druhy odpadu.
Odpovedať
@zuzanaxyz Nechať vyschnúť, otrepať a očistiť od hliny a rozobrať, rozpíliť a rozsekať na drobné. Tiež som urobil tak, že pri dovoze palivového dreva som ich naspäť do lesa vyťažil koreňmi. Na rúbani je tých koreňov na stovky.
Odpovedať
@megosoft no my už tie korene máme von, len sú pomerne veľké a je ich hádam aj 10. Tiež sme sa s mužom bavili, že ich jednoducho budeme postupne vyhadzovať do tých veľkokapacitných kontajnerov. @viktor811 potrebujeme sa ich zbaviť čo najskôr, aby sme mali voľný pozemok :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanaxyz Zisti, či za to nebudeš mať prúser... ja som zákerne každý týždeň na dno svojej KUKA bedne vyhodil vrecko sklenenej vaty a alobalu (zo starého kúrenia) a dostal som zdžuba aj od TS, aj do meskych policajtov a že keď sa to bude opakovať, možem dostať das tristo evra pokutu. Takže pozor na to.
Odpovedať
@megosoft tiež som mužovi hovorila, že to nebude úplne ok, no ale keď ani samotné technické služby v meste to neberú, ale xy nerozložiteľných materiálov áno. A voziť to do lesa, ktorý má tiež svojho vlastníka, neviem ... :-|
Odpovedať
@zuzanaxyz spal, daj dakomu nech spali, zanes do lesa zhnije a nech mi nik nehovori ze tie 4 pne tam spravia bordel ked vidim tie lesy po akoze " tazbe" grcam.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Ja tiež tak... keď sme mali dakedy za stalina skautsky taborak, tak nedohorky (museli sme ho ukončiť o 22:00) som druhý deň vyhodil do lesa. A doteraz tam sú a nikto krivé slovo na to nepovedal. Popol sa zrejme ťažšie rozkladá ako také drevo. Ale na druhej strane, aj pňaky v lese, čo ostali tak dosť dlho hnijú. No je to príroda, nie je to žiadne poškodenie, ani znečisťovanie. Jak keď vyhodíš šupku z banana do trávy
Odpovedať
sprav si vatru
Odpovedať
podpalil by som to, ale na to uz je kus neskoro, najlepsie je to vlete, ked je teplo, este kusok benzinu na to a pekny ohnicek :-D alebo si zavolaj ciganov, nech si to posekaju na drevo
Odpovedať
spaľovňa biomasy. nech aspoň raz spália to, čo majú, nie iba zdravé stromy.
Odpovedať
vykopte to s manželom a potom to zavezte niekam do lesa on si toho nikto nevšimne a je to všetko rovnako prírodné, tak ani nebudete znečisťovať prostredie.
Odpovedať
Obec by mala zbierat zeleny odpad, takze na mensie kusy a do zberneho dvora, alebo nansoit mensie kusy do rohu pozemku a aza raz budete mat objednany kontajner na odpad coby ste na stavbe mali raz mat, nahadzete to tam. Spalovanie zahradneho odpadu na pozemkoch je zakazane.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zuzanaxyz skús ponúknuť nejakému umeleckému rezbárovi.
Odpovedať
Skus ponuknut "osadnikom" . Ti beru vsetko,co zhori
Odpovedať
ono taký väčší peň nie je sranda rozsekať na menšie, býva to dosť tvrdé drevo pri rozpilovaní sa treba modliť, aby v ňom neboli zarastené kamene spáliť celý v kuse je ťažké, kým sa taký kus rozhorí a aj tak dllllllho horí napriek tomu asi najrozumnejšie bude obsekať čo najviac z koreňov, odpíliť rovne rastený zvyšok kmeňa a skúsiť spáliť teraz na jeseň poteší aj takéto teplo 8-)
Odpovedať
@atlaska a ktoze to zakazal?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign má pravdu atlaska. U nas toto upravuje vzn, povolene palit prvú sobotu v mesiaci. Že sa to na dedinách toleruje, je jedna vec, ale skus palit v nejakom satelite...
Odpovedať
@jankazb tak nieje to zakazane, len usmernene... ;-)
Odpovedať
@zuzanaxyz pekne len chodťe na mestský úrad a opýtajte sa ako rieši Vaše mesto BRKO (biologicky rozložiteľný komunálny odpad). Všetky obce a mestá na Slovensku sa museli s tým od 1.1.2016 vysporiadať. A majú na výber len dve možnosti ako to môžu riešiť. Buď zakúpi nádoby na bioodpad do každej domácnosti a zabezpečí ich pravidelný zvoz. (takto to napríklad vyriešilo mesto kde bývajú svokrovci) Alebo druhá možnosť zavedie systém domáceho kompostovania pomocou záhradných kompostérov. Ostatné možnosti nie sú prípustné. Vyhláška č. 371/2015 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o odpadoch § 14 Požiadavky na triedený zber komunálnych odpadov (8) Na účel zabezpečenia triedeného zberu biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad podľa § 81 ods. 7 písm. b) tretieho bodu zákona, ak ide o individuálnu bytovú výstavbu, obec zabezpečí, aby každá domácnosť mala - zbernú nádobu s minimálnym objemom 120 litrov, pričom frekvencia odvozu zberných nádob musí byť minimálne jedenkrát za 14 dní a zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu musí byť vykonávaný minimálne v období mesiacov marec až november alebo - kompostovací zásobník, v ktorom budú tieto domácnosti kompostovať nimi vyprodukovaný biologicky rozložiteľný komunálny odpad.
Odpovedať
@megdesign Je to zakázané viac ako 10 rokov. Zákon č. 223/2001 Z. z.Zákon o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov od 1.1.2006 § 18 (3) Zakazuje sa m) zneškodňovať biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a z parkov vrátane odpadu z cintorínov a z ďalšej zelene na pozemkoch právnických osôb, fyzických osôb a občianskych združení, ak sú súčasťou komunálneho odpadu, 314/2001 Z. z.Zákon o ochrane pred požiarmi § 8 Právnická osoba a fyzická osoba – podnikateľ nesmú a) vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, b) zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k vzniku požiaru Zákon č. 79/2015 Z. z.Zákon o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 13 Zakazuje sa g) zneškodňovať spaľovaním biologicky rozložiteľný odpad s výnimkou prípadu, na ktorý bol vydaný súhlas podľa § 97 ods. 1 písm. b), h) spaľovať komunálny odpad na voľnom priestranstve a vo vykurovacích zariadeniach v domácnostiach. Zákon č. 40/1964 Zb.Občiansky zákonník § 127 (1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. @jankazb vaše VZN odporuje zákonom. Čiže do ktorejže to obce, treba prvú sobotu v mesiaci posielať hasičov? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim keby sobotu..sialenci pália denne, začína jesenná údržba,tak najmä mokré veci a to ešte neopadalo orechové lístie...:(. To mám chuť volat hasičov denne. Vetranie či sušenie prádla nehrozí. Ale to sú kopanice a patrí to tu ku zvyklostiam, to len my prisťahovalci stále niečo máme... :-D
Odpovedať
@stastnyjim Ešte dobre že máme výborné zákony, ktoré nedajú človiečiku nijakú možnosť. Z tohto dôvodu sú nevykonateľné a nezostáva nič iné len zákon porušovať.
Odpovedať
@stastnyjim Ešte dobre že máme zákony, ktoré nedajú človiečiku nijakú možnosť a z tohto dôvodu sú nevykonateľné a nezostáva nič iné len zákon porušovať. Ešte som našiel jednu možnosť ako sa zabaviť pňa a zákon to nerieši. Totiž, počkať na veľkú vodu a hodiť do potoka.
Odpovedať
my sme sa dohodli s druzstvom - prisli pre korene a niekam si ich odpratali
Odpovedať
@majki555 To máš zlú mienku o cigáňoch. Trochu ich poznám zo zbieu šrotu. Ja im odkladám do kýbľa každý klinček a pliešok, ale im sa nechce očistiť, rozpíliť, alebo vytiahnuť odpad a najradšej by brali triodínky a baterky. Na rozmlátenie pňa, kde je 50 % hliny a skál, treba tvrdšiu povahu. Myslím, že cigáni ani v tomto prípade nepomôžu
Odpovedať
Profilova fotka
na jar som take nieco zhanala, ale nechcela som ist nelegalne kradnut na cudzi pozemok, aj ked je to de facto odpad ;-) chcela som ich okolo ohniska
Odpovedať
@zuzanaxyz privesnym vozikom povozit do hory, kde prave prebieha tazba a nikto vam nepovie ani makke f. Pripadne doneste aj pollitrovku umu/vodky a aj vam to vylozia.
Odpovedať
@viktor811 človiečik by mal čítať text s porozumením. :-D @jankazb :-D tak ja keď idem autom, alebo na bicykli, a vidím že niekde niečo dymí, alebo horí, tak volám 150. Stačí keď jeden z nich bude musieť zaplatiť hasičom výjazd, resp. dostane pokutu a potom sa posťažuje susedom. U nás sa to už zlepšilo. Dokonca v tomto období, to hlásia aj v obecnom rozhlase.
Odpovedať
@megdesign @jankazb mame VZN a staci zavolat hliadku a pokutuju.Preco by mi mal niekto palit a cmudit pri oknach. A upravuje to aj zakon o odpadoch, pokuta 166€ fyz. osoba.
Odpovedať
@viktor811 obce su povinne zabezpecit odvoz zeleneho odpadu. Ak taku moznost nemas, stazuj sa na MU.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?