Ako sa rozmnožujú tuje?

Profilova fotka
Kto poradí? Ako sa rozmnožujú Thuje??? :-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
zo semienka....ale j to vraj dost narocne, asi sa ti to nepodari..
Odpovedať
Profilova fotka
a ja myslel, že odrezkami a semienka na jeseň na stromoch nájdem? :-)
Odpovedať
@krpet Da sa aj odrezkami, ktore ale nestrihas, len v klbiku odtrhnes a tej casti sa uz nesmies dotykat. Posadit do polotiena, vlhke prostredie im prospeje aby sa zakorenili a casto polievat. Takto to aspon robime my. Je pravda ze sa neprijmu vsetky, ale ved za pokus to stoji a mas to zadarmo :)
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem Katrin aj Stejja, tak budem šlachtiť, bude to síce dlhšie trvať, ale ten pocit z vlastnoručne vypestovaných Thují ;-)
Odpovedať
@krpet zo semienka je to zdlhave a nemusi byt presne taka kvalita tej rastliny. najlepsie odrezkami.. nam sa zo starsich podarilo zopar, ale malo len tak ze dolne haluze ohnes do zeme - v tvare U a zeloene vytrca von.. ja som robila aj tak ze som si obstrihala tuju - horne zelene casti, na spodu nechas taku ako keby stonku sikmo odrezes hned tam ako bol bocny vyhonok.. a najlepsie je to dat aj do zakorenovaca a zem najlepsie na zakorenovanie alebo klicenie a tam kde bude vlhko
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Kedy sa to sadí presádza?
Odpovedať
Profilova fotka
Z tují sa berú mladé vrcholové odrezky s pätkou v máji až v júny a najvhodnejšie je ich namáčať do stimulátoru. Je tu potenciál rýchlejšieho zakorenenia. Na jeseň môžu zhnednúť. Vysádzať ich môžete až keď budú mať aspoň 15 cm čo trochu potrvá. Na zimu chrániť pred mrazmi.
Odpovedať
ja rozmnožujem zo semienka. je to síce zdlhavejšie, ale tá radosť .) len pozor, klíčivosť je dosť malá, takže treba vysiať viacej semien. teraz som zasadila asi 20-25 a idú mi tri
Odpovedať
@drobeca prosím ťa a to kedy treba vysievať teraz alebo skorej ? Do kochlíkov či do zeme a aký substrát ? Vdaka za rady
Odpovedať
@marush no siala som to asi pred mesiacom, mám to na okne, keď to trochu podrastie, tak to presadím do kelímkov od smotany ja by som povedala, že keď máš semienka, tak ich ešte skús dať do substrátu. maximálne ti to nevyklíči. ale veď je ešte len začiatok mája, tak to nie je tak neskoro
Odpovedať
teraz som to dávala do substrátu na semienka, ale predtým som to sadila aj do zeme zo záhrady. stačí ti to teraz vysiať do nejakého nizkeho kelímku a keď si začnú klíčiť (ja ich mám teraz 5 cm a ešte chvíľu počkám) tak ich presadíš po jednom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
svokra ich množí mladými odrezkami apotom sa namáčajú do takého bieleho čohosi :-) aby sa lepšie prijali a potom už len polievať a čakať:-)
Odpovedať
do stimulátora, môže byť práškový alebo tekutý
Odpovedať
...ja mam na terase tri,ale fakt este som ich neprichytil :-) ale prisaham budem ich viac sledovat a uvidim ako to robia !!! 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@krpet a to naco chces rozmnozovat ked male namnozene stoja cca euro? :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
aha
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@drobeca ahoj mne zo 127 semien zišli len 3 tujky :-D je to velmi málo
Odpovedať
Profilova fotka
dost dvoležité je to vlhko na odrezky ale je dobre ked sú v piesko a vlhkom tieni , ten piesok tam nejak robí zázraky a ten stimulátor
Odpovedať
@ivka313 mám podobnú úspešnosť ako ty :D
Odpovedať
Profilova fotka
@janula94 to si ma potešila, že nie som sama
Odpovedať
Profilova fotka
my sme krásne poodstrihávali končeky tují, pichli do stimulátora rastu a hneď do črepníkov... 98% sa nám ujalo... len sme šli na dovolenku a úúúúplne zabudli povedať že to treba tiež polievať a komplet nám uschli... boli 40 horúčavy a 14 dní sme boli preč... škoda veliká...
Odpovedať
za cca 1 euro dostat kupit vBaumaxe asi 20 cm vysoke, za 3 eura aj korenovym balom asi 1 meter vysoke, ujimaju sa dobre, rastu tiez , myslim si ze to nie je drahe tak naco sa piplat s odrezkami ked v zime vyschnu alebo aj tak nepreziju....
Odpovedať
Ja som rozmnozoval 2 druhy tuje ,skazdej som zobral za hrst semiacok.Robyl som to nasledovne.dal som do kofliku hlinu zmiesanu sraselinou a na vrch som dal semiacka ,nechal som ich cez zimu vimrznut.Na jar som zbadaj jak klicia tak som ich prikryl hrstou raselini.uspesnost 50 %.Jeden druch nevisiel vobec a druhi visiel az prilis ,tlacia sa cez seba a uz len cakam kedi ich budem moc presadit.Ked niekto bude mat zaujem poslem aj foto.Odrezkami som skusal len tak hala bala odrezat a supnut dozeme hlavne ciprusovec chcem strasne rozmnozit lebo nemam na nom semiacka.zatial vsetko neuspesne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, koľko trvá od zasiatia semienka až pokiaľ vyrastú aspoň na 10 cm?? Ďakujem..
Odpovedať
Profilova fotka
@hanney Treba si ale uvedomiť, že rozmnožovaním zo semena nemusíte získať identickú rastlinu z akej ste semená brali. Je to zdĺhavejší proces, bohužiaľ s týmto rizikom, že budúca drevina bude mať možno iné sfarbenie ihličia, tvar alebo habitus. Identickú rastlinu získať rozmnožovaním odrezkami. Pre zber semien musíte vybrať staršiu tuju, vybrať semená. Vhodné obdobie pre zber je august až október. Semená sa na 24 hod namáčajú do vody a potom sa vysievajú do ľahkej a priepustnej pôdy zmiešanej z piesku, perlitu a rašeliny, vysiať treba plytko a prikryť fóliou. Opatrne zalievať. Nové rastlinky sa začnú ukazovať po 4 - 6 týždňoch, v závislosti na podmienkach. Na 10 cm, si počkáte asi 2 roky.
Odpovedať
Profilova fotka
@hanney tiez som skusal pestovat tuje zo semena, objednal som 100 semien tuje smaragd aj tuje brabant, z toho smaragdu mi nezislo ani jedno a z brabantu mozno 40, ale ako som ich presadzal, postupne, niektore aj tak uschli a momentalne mam z nich asi 15-20 a uz sa zacinaju podobat na tuje, ale kym budu mat aspom tych 30 cm to este potrva nejake roky, inak som este kupoval cca 30-40 cm tuje smaragd po 1,1 eura za kus a tie uz rastu do krasy trosku inym tempom :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@magdalena7777 ked ti treba 100 kusov ako mne, tak popremyslas aj nad takouto moznostou :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Profilova fotka
@magdalena7777 ked budes potrebovat cca 600kusov tak sa nad svojim komentom zamyslis.. pre 10 tuji by sa to neoplatilo
Odpovedať
A to je dobre, ked si to doma sami takto rozmnozite? Nie je lepsie si ich uz kupit? 🙂
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?